Maminka.czJídelníček

Olivy: Možná ani netušíte, jak jsou úžasné

5. 4. 2018
Olivy: Možná ani netušíte, jak jsou úžasné
Nejlepším receptem pro zdraví a krásu jsou pravidelný pohyb a příroda. Její zákony a produkty využívá především alternativní medicína. Mezi doporučované „léky z této bezkonkurenční lékárny“ patří právě olivy…

Za kolébku olivovníku, jehož plodem jsou olivy, je považována Asie. S kultivací keřů začali farmáři na území dnešní Sýrie a Kréty zhruba před šesti tisíci lety. Později se pěstování přesunulo směrem na západ přes Řecko, Itálii, severní Afriku až do Španělska.

Díky věčně zelené barvě a vysoké odolnosti si olivovník vysloužil přezdívku věčný strom. Štědrou úrodu přináší kolem dvacátého roku svého stáří a plodí pak dalších 150 let.

Věčný strom plodí jenom jeden druh oliv. Pokud mají zelený odstín, jde o jejich nezralou formu. Tmavá barva je naopak barvou zralosti. Na základě zralosti oliv probíhá i jejich sběr. Zelené olivy se sklízí na podzim a tmavé začátkem prosince.

Čtěte také: 15 praktických tipů, jak využít olivový olej v domácnosti

Pozitivní působení oliv na lidské zdraví je způsobeno jejich složením. Olivy jsou bohaté na vitaminy K, A, E a D a obsahují velké množství antioxidantů. Přestože patří do kategorie tuků, podporují hubnutí a zároveň dodávají tělu potřebnou energii.

Z medicínského hlediska jsou olivy považovány za:

• výtečný detoxikační prostředek, zastavující proces stárnutí
• účinnou prevenci proti civilizačním, srdečním a cévním nemocem
• léčebný prostředek při různých kožních diagnózách

Nejkvalitnější oleje s nejvýraznější chutí jsou označeny jako extra panenské. Pocházejí z prvního lisování a jsou vyráběny při nízkých teplotách, za použití tradičních mechanických postupů.

Naopak, nejméně chuti a zdraví prospěšných látek mají oleje ze zbytků, s označením Pomace nebo Sansa d´oliva. Při koupi oleje dbejte na jeho kvalitu a uskladnění. Olej skladujte na tmavém, suchém a chladném místě, nejlépe ve skleněné dóze s uzávěrem.

VIDEO: Jak poznat, že je avokádo zralé, a jak ho nakrájet

Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Zelenina v utajení: Tyto báječné zeleninové recepty si děti zamilují
Zvedněte si náladu lehkými saláty
Speciál časopisu Maminka Back to school
Témata: Zdraví, Jídelníček, Výživa a stravování, Zdraví prospěšný, Řecko, Nízká teplota, Léčebný prostředek, Zelená barva, Olej, Lidské zdraví, Španělsko, Nejlepší recept, Asie, Kréta, Antioxidant, Dvacátý rok, Tmavá barva, Pozitivní působení, Prospěšná látka, Keř, Afrika, Sýrie, Itálie, Stárnutí, Olivový olej

Mohlo by vás zajímat
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!
Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář
Z těhotenství jsem nadšená nebyla. Promiň, synu, říká Aneta Krejčíková
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala. Jak vypadá teď?
Teď, nebo nikdy! Na poslední pokus o miminko si půjčili. A mají trojčata
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Marie Doležalová: Po porodu jsme všechny tlusté. Kašleme na ostatní
S bývalým mužem mě usmířila jeho nová žena. Díky ní začal fungovat i jako táta
Růstový spurt: Období nenasytného kojence vás potká několikrát

Horoskopy

Vodnář Nespokojenost ze strany nadřízeného se stále více stupňuje. Není divu. Na práci se nedokážete ani…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Bohuslav, Bohuš, Božislav





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu