Olympijský vítěz Krpálek se k judu dostal omylem. Koho chce dvojnásobný táta porazit teď?

Simona Procházková 23.  1.  2021
Jako malý kluk toužil stát se hokejistou. Doma to ale neprošlo, tak se nakonec přihlásil na karate. Jenže po pár týdnech zjistil, že se vloudila chybička a nedochází na tréninky karate, ale jde o judo. A toto bojové umění se stalo jeho životní cestou. Proč má přezdívku „inteligentní monstrum“ a koho chce dvojnásobný táta porazit na letošní letní olympiádě v Tokiu? Samozřejmě, pokud hry proběhnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zarputilost judista Lukáš Krpálek (30) nezapřel už jako malý kluk. Vysněnou kariéru hokejisty mu překazily finance, ale ani tak se svého snu o sportovní kariéře nevzdal a přihlásil se společně s bratrem Michalem na karate. Až po několika týdnech zjistil, že kroužek, který navštěvuje, není čínské bojové umění, jak se domníval, ale japonské judo. Tehdy šestiletý Lukáš měl pro svůj koníček velkou oporu v rodině, menší pak ve svém prvním trenérovi, který ho označil jako „nenadaného“.

O 20 let později přivezl tento zápasník zlatou medaili z olympijských her v Riu de Janeiru a vytřel všem zrak.

Vítězství na olympijských hrách považuje rodák z Jihlavy za svůj životní úspěch, své pocity popsal v pořadu Top Moment na internetové televizi Mall.tv. „Jako kluk jsem si přál být hokejistou, každý den, když byl zamrzlý rybník, tak jsem chodil bruslit. Když jsem přišel domů, že bych chtěl hrát hokej, tak to úplně neprošlo. Hokej je přece jen celkem finančně náročnější a finance u nás v té době moc nebyly,“ vypráví Lukáš.

„Strejda dělal karate a vždycky nám popisoval, co všechno tam dělá a jak je to skvělý sport. Tak tam mě a bráchu přihlásil. Až asi po měsíci jsme zjistili, že to není karate, ale je to judo, protože karate bylo o hodinu dřív,“ vypráví Lukáš, který je živým důkazem toho, že cesty ke slávě jsou občas nevyzpytatelné.

Šárka Strachová: Další dítě neplánuji, říká maminka dvouleté Emy

V žákovských kategoriích Lukáš příliš nevynikal, trenér o něm dokonce řekl, že je po pohybové a gymnastické stránce nenadaný. Po čase si vysloužil přezdívku „inteligentní monstrum“, která vystihuje jeho způsob boje. V zápase si mladý judista dokáže i při vypjatých situacích zachovat chladnou hlavu. Soupeři umí vnutit své tempo boje a jen málo protivníků jej v tomto směru dokáže přemoci. Své o tom ví i Ázerbájdžánec Gasimov, kterého Lukáš porazil ve finále olympijských her v Riu de Janeiru. Olympiádě v Riu ale předcházela celá řada úspěchů.

Český judista získal svou první mezinárodní medaili už v šestnácti letech na dorosteneckém mistrovství Evropy. V kategorii mužů pronikl mezi světovou špičku v roce 2011, kdy z mistrovství světa v Paříži přivezl bronzovou medaili a na své první olympijské hry do Londýna se vydal o rok později.

Čtvrtfinálový zápas na olympijských hrách v Londýně s ruským bojovníkem Khaibulaevem se ale proměnil v noční můru, která pro Lukáše skončila ošklivou prohrou nejen fyzickou, ale i psychickou. Znovu se potkali až po dvou letech v semifinále mistrovství světa na Rusově domácí půdě v Čeljabinsku. Lukáš v tomhle úporném zápase zvítězil a poprvé postoupil do finále mistrovství světa, které nakonec vyhrál. Na svoji druhou olympiádu o dva roky později jel jako favorit a se zlatou medailí se vrátil domů.

Příběhy dalších inspirujících osobností, jakými jsou například kanoista Martin Doktor, slalomářka Štěpánka Hilgertová, balerína Daria Klimentová, herec Miroslav Donutil či režisér Jan Hřebejk jsou k vidění na Mall TV v pořadu Top Moment.

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník
Slavné matky se chlubí dospívajícími syny! Kdo je po mámě a kdo po tátovi?
Témata: Video, Slavní rodiče, Pohyb, Robbie Williams, Adele, Antonín, Mistrovství světa, Hugh Grant, Paříž, Živý důkaz, Donutil, Martin Doktor, Olympijský vítěz, Londýn, Judo, Marián, Khai, Evropa, Robbie, Tokio, Olympiáda, Miroslav Donutil, Michalov, Karate, Kano

Video