[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Nová studie zveřejněná v časopise Science totiž zjistila, že omezení množství cukru, které děti dostávají v prvních 1000 dnech už od jejich početí, je spojeno se snížením výskytu cukrovky a vysokého krevního tlaku v pozdějším věku.
„Zkoumali jsme vliv expozice cukru během 1 000 dnů, od početí do batolecího věku dítěte, a zjistili jsme, že omezený příděl cukru v raném věku snižuje riziko rozvoje cukrovky a hypertenze. Samotný příděl cukru v období po narození se na snížení rizika podílel přibližně jednou třetinou,“ napsali autoři studie.
Bylo zjištěno, že u lidí, kteří v dětství konzumovali méně cukru, se nástup cukrovky opozdil o čtyři roky a nástup vysokého krevního tlaku o dva roky.
Vědci z University of Southern California, McGill University a University of California v Berkeley použili historické údaje z Velké Británie, aby porovnali zdravotní stav 38 000 osob středního věku, narozených v období přídělového systému na cukr, se zdravotním stavem 22 000 osob, narozených v poválečném období po ukončení přídělového systému na cukr v roce 1953.
Podle studie konzumovali lidé narození v období přídělového systému denně přibližně pouze 40 gramů (necelé tři polévkové lžíce) až 80 gramů (necelých 6 polévkových lžic).
„Vystavení prostředí s relativně nízkým obsahem cukru už v děloze a v raném dětství významně snižuje riziko cukrovky a hypertenze o desítky let později a také oddaluje jejich nástup,“ uvedla pro deník The Guardian spoluautorka studie Tadeja Gračner.
Podle současných výživových doporučení by děti do dvou let věku neměly mít vůbec žádné přidané cukry. Například americká pediatrická akademie uvádí, že rodiče by se měli snažit podávat dětem starším dvou let méně než 25 gramů (asi 6 čajových lžiček) přidaného cukru denně.
Vědci rovněž uvedli, že výsledky této studie by mohly pomoci doporučením pro výrobu dětské výživy a dalších potravin pro děti.
„Všichni chceme zlepšit své zdraví a poskytnout svým dětem co nejlepší start do života. Včasné snížení přidaného cukru je účinným krokem tímto směrem. Není to však zdaleka jednoduché. Přidaný cukr je všude, dokonce i v kojenecké a dětské výživě, a děti jsou bombardovány televizními reklamami na sladké pochutiny."
Zlepšení výživové gramotnosti rodičů je podle autorů sice klíčové, rodiče by však měli požadovat, aby společnosti změnily složení dětské výživy na zdravější varianty a regulovaly marketing a ceny sladkých potravin určených dětem. "Díky lepší informovanosti, prostředí a správným pobídkám mohou rodiče snadněji snížit příjem cukru u svých dětí i u sebe," uvádí odborníci.
Zda s tímto nelehkým požadavkem na výrobce dokážeme my rodiče něco udělat, to je ve hvězdách. Co však ovlivnit můžeme, je přísun přidaných cukrů, které dětem dobrovolně poskytujeme.