Maminka.czEkovýzva

Omezím jednorázové plenky a vlhčené ubrousky, říká webeditorka Markéta

redakce 4.  5.  2019
Myslím si, že jako většina rodičů i my doma přemýšlíme nad tím, jak se chovat ekologičtěji. O to víc, že jsme velká rodina a odpadu vyprodukujeme opravdu hodně, je tato otázka hodně aktuální, říká webeditorka Markéta Novák Matějková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco vlhčené ubrousky používám opravdu minimálně již několik let, tak s narozením Viktorky jsem se posunula ještě dál a rozhodla se používat látkové plenky. Teď zpětně mě mrzí, že jsem „nelátkovala“ už dříve. Samozřejmě, na cesty využiju jednorázovou plenku, ale poměr používání těch látkových rozhodně převyšuje „jednorázovky“. Sama jsem překvapená, jak je to snadné a nenáročné na údržbu.

Testujeme s dětmi: Jak rodinám vyhovovaly látkové plenky

Také jsme doma dost omezili plastové sáčky. Místo toho jsem si nechala ušít od jedné šikovné maminky látkové pytlíčky. Klukům balím svačinku do ekologických látkových kapsiček, které navíc mají veselý design. Nejstarší Kryštof nosí do školy také svačinový ubrousek (můj osobní typ je MagsBags). Při nakupování s sebou do obchodu beru pytlíčky, do kterých dávám pečivo, ovoce i zeleninu. A jaké je naše další předsevzetí? Posunout se zase o něco dál a stále se jen nevymlouvat, že to nejde. A také naučit stejně uvažovat i naše děti, které budou mít budoucnost brzy ve svých rukou.

Markéta Novák Matějková, webeditorka, synové Kryštof (9), Adam (5), Matyáš (3) a dcera Viktorie (9 měsíců) 

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?
Témata: Ekologie, Ekovýzva, Velká rodina, Plenka, Pytlíček, Matyáš, Vlhčený ubrousek, Web, Jed, Markéta Novák Matějková, Mark, Novák Matějková, Většina rodičů, Ubrousek