Maminka.czPorod

„Open air“ porod aneb Jak sem rodila venku na lavičce

Martina Machová 13.  6.  2015
„Open air“ nemusí být jen letní hudební festival, ale klidně i porod – přestože trojnásobná maminka Klára rodila na lavičce před porodnicí, má na svůj poslední porod ty nejhezčí vzpomínky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klára je maminka tří raubířů; nejstaršímu je 10 let, holčičkám jsou 7 a 3 roky. Klára je úplně běžná maminka, a to, že svou poslední holčičku Františku porodila před třemi roky pod hvězdami, a dokonce za úplňku, nebyl rozhodně záměr. Ironií osudu je, že Klára v porodnici, u které „při měsíčku“ porodila, před narozením dětí pracovala jako dětská sestra. A jak se vše semlelo?

Protože měla Klára doma již dvě děti, za sebou dva porody a k tomu ještě tři roky profesních zkušeností, do porodnice v „den D“ rozhodně nepospíchala. Když kontrakce zesílely a odtekla plodová voda, budoucí outdoorová rodička udělala manželovi svačinu, zavolala babičce, děti zahnala do postelí, manžela z postele, chopila se sbalené tašky a s rozcuchaným a pomuchlaným řidičem vyrazila do osvědčené a důvěrně známé porodnice.

Porody měla vždy nekomplikované a vcelku rychlé, a tak se na porod a hlavně na poslední plánové miminko moc těšila. Byla teplá letní noc, nebe poseté hvězdami a porody přivolávající úplněk svým jasem zahanboval slunce.

Romanticky se vyvíjející příchod na svět poněkud zkomplikovala cesta do porodnice. Zhruba hodinové zdržení zavinila nehoda, která zablokovala silnici. Protože na místě zasahovali hasiči, nezbylo manželské dvojici nic jiného, než vlastní auto odstavit, zarostlou krajnicí obejít zablokované místo a nechat se do porodnice odvést nezvykle ochotným řidičem z druhé strany zátarasu. Klára měla sice možnost odjet sanitkou se zraněným řidičem jednoho z nabouraných aut, ale to odmítla.

Kolem nehody byl velký zmatek a nepříjemně napjatá atmosféra, do které se Klára nechtěla nechat vtáhnout. Naštěstí se i přes silnější kontrakce cítila vcelku dobře a plná sil, i s manželem nasedla k úžasnému „zachránci“, který vše velmi nadšeně prožíval. Během patnáctiminutové jízdy však porod nezvykle rychle postupoval a z auta vystupovala zkušená rodička již nadmíru opatrně – tlak prořezávající se hlavičky byl již nesnesitelně intenzivní. Sice se snažila netlačit, ale Františka měla na věc naprosto jiný názor.

Ochotný řidič běžel parčíkem ke dveřím porodnice a Klára s manželem opatrně cupitala za ním. Porodnice se však z nepochopitelného důvodu změnila v nedobytnou pevnost, v noci bylo samozřejmě zavřeno a drnčící zvonek ne a ne přivolat jakoukoliv kompetentní osobu. Zatímco řidič stále zvonil a panicky bušil na dveře i okna v přízemí, Klára svůj boj s neudržitelným tlakem na hráz vzdala. S lehkou pomocí manžela a bytelné lavičky v parku se do měkkého tatínkova svetru narodila Františka.

Placentu maminka rodila již na sále. Zatímco se porodní asistentka věnovala trojnásobné mamince, prohlédla dětská lékařka naprosto zdravé a donošené miminko. Františce se vůbec nelíbilo měření a vážení, rázně „seřvala“ personál, který ji raději odnesl k prvnímu přiložení mamince – sice vzhledem k okolnostem pozdě, ale přece. Františka byla hned jak myška, a tak se Kláře povedlo (asi i díky tomu, že v porodnici dříve pracovala a noční zvonek musel zvonit opravdu dlouho), přesvědčit dětskou lékařku, že Františce bude u Kláry líp než u sestřiček na vyhřívací podušce.

Dračice Františka byla nejspokojenější miminko z rodiny, dokonce ani dramatické okolnosti porodu nezabránily tomu, aby Klára svůj třetí porod vnímala, jako ten nejhezčí, který prožila.

Témata: Porod, Vaše příběhy, Dračice, Velký zmatek, Pór, Jak, Poslední plán, Donošené miminko, Air, První přiložení, Myška, Úplněk, Parčík, Open air