Maminka.czPorod

Opravdová láska, nebo prozatímní vztah?

Josef Kraus 10.  1.  2012
Opravdová láska, nebo prozatímní vztah?
Rozdíl ve vnímání toho, co je prozatímní vztah a co už je pravá láska, se u mužů a žen liší. Stejně tak preference jedné či druhé možnosti v závislosti na věku, zázemí a zkušenosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snem většiny žen bývá potkat a poznat tu pravou, jedinou a opravdovou lásku, lásku na celý život, prince na bílém koni, o němž snily už od malička, když si hrály v pokojíčku na princezny. Většina je ale z tohoto snění vyrušena každodenní realitou. Prince již neočekávají a často se spokojí i s dočasným prozatímním vztahem.

Muži oproti tomu jsou sběratelé zkušeností, dobrodružství a trofejí v podobě žen. Na opravdovou lásku většinou nevěří a od započetí svého sexuálního zrání preferují prozatímní vztah, který pro ně znamená maximum užitku a minimum závazků.

S postupujícím časem a usazováním, kdy začínají hledat manželku a matku svých dětí, naopak mnozí začnou vyhledávat onu opravdovou lásku na celý život, nejen krátkodobý vztah.

ČTETE TAKÉ: Opravdová láska nebo prozatimní vztah?

Bezhlavost proti rozvaze

Opravdová láska z pozice žen by měla být taková, která zasáhne oba jako Amorův šíp. Taková, která se rozvine velice rychle, ale ono vzplanutí vydrží až do konce života. Růžové brýle, které si ženy tak rády při počátku vztahu nasazují, je ale často dostávají do potíží. Jejich partner ony brýle má málokdy nasazeny od počátku a dochází tak k záměně opravdové lásky za prozatímní vztah.

Muž na to, aby něco definoval jako opravdovou lásku, potřebuje delší časové období, pořádně si prověřit ženu a vyzkoušet její schopnosti, meze a přístupy. Pokud jde vše podle jeho představ a preferencí, teprve pak svůj vztah přehodnotí ze statusu prozatímní na status trvalý. Pravou lásku si tedy musí pečlivě vybrat a vyzkoušet, nespadne mu z nebe sama.

ČTĚTE TAKÉ: Malí vzteklí rváči: Jak nevychovat z dětí agresory

City…

Opravdová láska musí podle ženy vycházet ze srdce. Muž musí být pozorný, láskyplný, vřelý a projevující své uznání, city a respekt vůči ženě. Musí mít pro ženu nějaké charisma, musí jí umět bavit, hýčkat a podporovat. U opravdové lásky ze strany ženy jdou praktické věci typu výdělku, zázemí či společenského postavení stranou.

Pravá láska se přeci o takové podřadnosti nezajímá a může kvést v jakémkoli věku a při jakémkoli postavení obou partnerů. Pěkně to lze vidět ve filmu Titanic, kde se dívka z bohaté rodiny zamiluje do šarmantního žebráka. S postupujícím věkem, zvyšujícím se pragmatismem a cynismem u žen ale dochází k jejich přibližování mužskému světu.

…nebo praktičnost?

V něm opravdová láska sice není oproštěna o citovou dimenzi vztahu, ale po zralé úvaze jsou do ní započítávány i ryze praktické prvky. Láska mužova života musí krom citových požadavků splňovat také pozici záviděníhodné společnice, chápající a smířlivé manželky, dobré matky budoucích dětí, neméně kvalitní kuchařky a smyslné milenky.

Ženy zase začínají preferovat muže s dostatečným majetkem nebo nemalým potenciálem pro jeho získání. Tím zajistí sobě i svým dětem dobré podmínky k životu. Vyšší společenské postavení manžela pro ně zase znamená větší prestiž. City zde stále hrají roli, ale je lepší jimi zahrnovat někoho úspěšného a perspektivního, než ztraceného chudáka.

Časová protichůdnost

Z výše uvedeného je patrné, že poznání opravdové lásky ze strany muže trvá déle, než opravdové lásky z ženského pohledu. Může se tak lehce stát, že původní ženská zamilovanost ochabne v důsledku mužské distance, zatímco muž teprve s časovým odstupem zjišťuje, že právě ta žena byla jeho opravdovou láskou. Často bývá kvůli tomu už pozdě.

Navíc je zde ten faktor, že ženy postupem času ztrácí své ideály o potkání muže svých snů i o oné skutečné lásce, takže se po rozvodu a s dětmi na krku snaží ochránit především své zázemí, vlastní integritu osobnosti a životní styl. Nezřídka kdy jim je proto příjemnější časově omezený a do života příliš nezasahující vztah, než vize nějaké opravdové lásky, která se může rychle zvrhnout do dalších problémů.

Někteří muži se ale právě v tomto období dostávají ze svých mladých, divokých a nerozvážných let, touží po nalezení pravé lásky a založení rodiny s ní. S životem otřískanými ženami ji ale najdou jen velice problematicky a dá jim mnoho práce je o tom přesvědčit.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, Láska, Trofej, Pravá láska, Opravdová láska, Vztah, Společnice