Maminka.czVýživa a stravování

Opravdu je nutné se během kojení vyhýbat nadýmavým jídlům?

Martina Machová 29.  2.  2020
Někteří odborníci si myslí, že ano, jiní, že nikoliv. Zajímavé je, že v mnoha kulturách mají zcela rozdílné „kojící-tabu“ pokrmy. Co byste kupříkladu řekli na fazolovou kaši na podporu laktace?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hrášek, čočka, fazole, čerstvý chléb, zelí, kedlubny, brokolice, květák, kapusta, ale třeba i značně nadýmavé hroznové víno jsou v období kojení pro české maminky tabu. Ostatně každá, zvláště pak výhradně kojící maminka, si k výčtu známých nadýmavých potravin ještě přidá „ty své“. Což mohou být pro někoho okurky, pro jiného špenát či rozinky, pšeničné těstoviny či sladké bublinaté limonády. Je nesmírně zajímavé, že zatímco u nás jsou jednou z nejobávanějších „antilaktačních“ potravin luštěniny, jinde ve světě mají zcela rozdílná tabu i doporučení na podporu kojení.

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

Miminko neprospívá? Dejte si kaši z fazolí!

Kupříkladu dle čínské medicíny je jedním z báječných pokrmů na podporu laktace (kromě kapří polívky) také speciální kaše z fazolek adzuki – ano, čtete dobře, z luštěnin! Mnoho asijských žen se dále vyhýbá jakýmkoliv studeným pokrmům, protože nejsou pro kojící maminku a dítě prý naprosto vhodné. Kojící maminky z Latinské Ameriky se zase řídí doporučením omezit konzumaci vepřového masa a rajčat, naopak fazole si mohou dopřávají bez omezení. Ostatně, co by si počala Mexičanka bez fazolí a třeba Korejka bez kim-či (kvašená zelenina)?

Spíše než fazole je viníkem špatná technika kojení

Mnoho odborníků se kupodivu v posledních letech přiklání k názoru, že samotná strava kojící maminky nadýmání (koliky) u kojenců zas až tak zásadně neovlivňuje. Hlavním viníkem je pravděpodobně přechodně nezralá střevní sliznice děťátka, které navíc úplně jednoduše neumí své přebytečné plyny vytlačit. Dalším, údajně vcelku častým viníkem může být i špatná technika kojení, kdy se miminko „naloká“ velkého množství vzduchu. To ostatně potvrzuje i názor Jacka Newmana, kanadského pediatra a odborníka a propagátora kojení, který tvrdí: „Kojící matka může jíst všechno. Nemusí se vyhýbat kořeněným potravinám, česneku, zelí nebo alkoholu. Kojící matka by měla jíst normální zdravou výživu. Ačkoli existují situace, kdy něco, co matka jí, může mít vliv na dítě, je to neobvyklé. Nejčastěji lze koliku, plynatost a pláč zlepšit změnou techniky kojení spíše než změnou mateřské stravy.”

Ženy kojí odjakživa. Není možné, aby to nešlo. Tahle moudra si nechte od cesty!

Vláknina v mateřském mléku?

Jednou z potencionálně nadýmavých složek potravin je vláknina. Je-li jí ve stravě mnoho, dokáže tělo i střevo značně potrápit. Vláknina ani plyny z ní však nepřechází do mateřského mléka. Dokonce se dále nepotvrdilo, že by některé druhy ovoce (např. citrusy, rajčata apod.) měly vliv na ph mateřského mléka. (S alergiemi je to možná ale jinak.)

Faktem zůstává, že mnohé citlivé maminky uvádějí, že některé pokrmy, které konzumují, bříškům jejich děťátek opravdu nedělají dobře. Zajímavé je, že mezi těmito pokrmy je často zmiňované kupříkladu i kravské mléko!

Pivo zvyšuje tvorbu mléka. Mýty o tom, co mají jíst a pít kojící matky
Témata: Zdraví, Kojení, Výživa a stravování, Jídelníček, Miminko, Vláknina, Fazole, Mexičanka, Mléko, Strava, Pokrm, Mateřské mléko, Kaše, Vepřové, Omezení, Mexičan, Brokolice, Kapusta, Potraviny, Běh, Maminka, Zdraví na Heureka.cz