Maminka.czVýživa a stravování

Opravdu musíte přes Vánoce přibrat?

Jana Potužníková 26.  12.  2017
Nový rok začínáme předsevzetím o hubnutí i proto, že to o Vánocích v jídle pořádně „rozbalíme“. Co to letos vzít za jiný konec a sama sebe mile překvapit svátky bez přejídání?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vsadím se, že stejně jako většina českých žen už od září přemítáte, jak to o Vánocích zvládnete. Plánujete kvůli financím, rozvrhnete si úklid, pečení a doma začnete diskutovat o tom, co budete dělat o svátečních dnech.

A kromě toho všeho si povzdechnete: Co ale s tím věčným přibíráním? Víte, že vám to zatím nikdy nevyšlo, nicméně to nevzdáváte a upínáte se k tomu, že nebudete uždibovat, upečete méně druhů cukroví, vyberete zdravější suroviny. Jenže! S tím nesouhlasí děti ani manžel.

Všichni chtějí českou přejídací klasiku! A když se bytem rozvoní první várka vanilkových rohlíčků, jste ztracená! Pak se přidá stres a shon, nátlak, nedostatek sluníčka, k tomu ještě přirozená potřeba těla si něco v zimě z biologického popudu uložit do špíčků a vy se váze zase vyhýbáte širokým obloukem.

No není to tak nebo nějak podobně? Vidíte, a docela zbytečně. Na Vánoce se lze totiž docela příjemně „naprogramovat“ tak, abyste na všechny nástrahy vyzrála!

Světové Vánoce v kuchyni
Výživa a stravování

Světové Vánoce v kuchyni

Emoční rovnice

Když mluvíme o naprogramování, nepřeháníme, protože svůj mozek si klidně můžete představit jako počítač. A ten funguje podle pradávných programů, takzvaných Emočních rovnic z dětství a dospívání, kdy jsme Vánoce všichni trávili tím hodováním, přejídáním se cukroví a tučněním.

Tehdy nás ovšem nějaká váha a přibírání ani ve snu netrápily. A na nás, respektive vás, teď je tyto Emoční rovnice změnit. Věřte nebo ne, stále na to máte dost času, protože na to, aby si váš mozek zapamatoval novou Emoční rovnici a začal se podle ní chovat, vám stačí sedm dní a na to, aby si ji uložil už navždycky, potřebuje dní jen jednadvacet.

Můžete tak spolu s námi krok za krokem ladit své sklony přejídat se, přehnaně lenošit, zkrátka tloustnout – nejen o blížících se Vánocích. Jdete do toho s námi? Začínáme!

Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků

Pečení. Počátek zkázy?

Správné hospodyňky si na svátky nachystají deset i více druhů cukroví, s jehož přípravou začínají dlouhé týdny před Vánocemi. Aby se hezky všechno uleželo a chutnalo tak, jak má. Vy letos samozřejmě sáhnete po celozrnné mouce, budete sladit třtinovým cukrem, javorovým sirupem nebo medem a obecně zkusíte zdravější pečení. Jenže to vás od uzobávání neuchrání. Co s tím?

„Doporučila bych soustředit se na nastavení, která se týkají pohody spojené s jídlem. Ptala bych se sama sebe, proč mi tak o Vánocích a volnu chutná,“ ukazuje správný začátek hledání starých nefunkčních Emočních rovnic Bc. Lenka Černá, koučka a specialistka na zdravý životní styl, a pokračuje:

„Většina z nás má v hlavě uložená následující spojení: Jídlo znamená pohodu. Sladké mi pomáhá zvládnout stres. Vánoce si má člověk užívat. Na Vánoce si mohu dávat, co chci. A právě ta nás vedou k tomu neslavnému přejídání.

Vy je ovšem můžete přepsat tak, aby vám byla prospěšná a každé ráno vstát s těmito novými Emočními rovnicemi: Pohodu mohu mít i bez jídla. Stres zvládnu bez sladkého. Nervy si nejlépe ozdravím relaxací. Vánoce můžou být klidné. O Vánocích budu jíst umírněně...“

Osvojte si pravidla batolecí stravy a zhubněte po porodu

Nové mozkové zápisy

Podmínkou toho, aby vám nové Emoční rovnice začaly fungovat, je ovšem to, aby vám už při jejich čtení bylo dobře. Aby se vám líbila představa toho, že jíte zdravě a nervy si neobalujete cukrem, ale odpočinkem.

Pokud to tak není, vymyslete si jiné, takové, které vám navodí dobrý pocit. Ráno si pak třeba ještě před snídaní udělejte chvilku času, sedněte si, v klidu zavřete oči a představujte si, jak vám s novými Emočními rovnicemi bude. U každé vydržte se svými představami aspoň minutu a prociťte ji do poslední buňky svého těla. Za zavřenýma očima se vám můžou odehrávat celé příběhy o zdravých Vánocích bez přejídání!

Čím barvitější představa, tím snazší bude pro mozek přijmout nový zápis Emoční rovnice, tím spíš strávíte svátky v pohodě! Každý týden jich tak můžete efektivně změnit zpočátku deset a později, s trochou cviku, patnáct nebo i dvacet, jak budete chtít.

Pohybové přemlouvání

Pár Emočních rovnic, které vám nevyhovují, určitě najdete také v oblasti pohybu. O Vánocích se přece hlavně leží na gauči, u televize! Tak co s tím? „K pohybu si během života budujeme určitý vztah, který se projeví i v obdobích, jako jsou Vánoce. Jsme-li zvyklí chodit cvičit 5x týdně celý rok, půjdeme i o svátcích. Je-li ale náš pohyb nepravidelný, o Vánocích se nám nebude chtít dvakrát více. Je samozřejmě lepší začít s budováním kladného vztahu k pohybu dříve, ale můžete i o svátcích.

Začněte po malých krůčcích – krátkými procházkami, pár cviky, které uděláte doma u televize. A pak si opět můžete pomoct tím, že staré, nefunkční Emoční rovnice přepíšete novými, prospěšnými. Většinou pohyb vnímáme takto: Nebaví mě hýbat se. Jsem líná.

ČTĚTE TAKÉ: Jak zhubnout o Vánocích? My to víme!

Pohyb je dřina. Nemám na sportování sílu ani čas. Místo toho si zkuste uložit například: Procházky mě dobíjejí energií. Odměnou za pohyb je mi krásné tělo. Pohyb je zábava. Sportuji a cítím, jak se mé tělo zpevňuje,“ nabízí Bc. Lenka Černá nenáročnou cestu, jak si nejen o svátcích můžete zlepšit svůj vztah ke sportu.

10 vět, které dětem nemá smysl říkat. Používáte je také?

Antistresové ladění

Co je pro pohodové zvládnutí Vánoc asi vůbec nejdůležitější, je pohoda jako taková. Jenže to bývá opačně – svátky jsou nejstresovějším obdobím roku. A mnohé z nás opět stres jednoduše zajídají! Takže, jak se na to připravit? „Tak, že delegujeme povinnosti a nesnažíme se vše zvládnout samotné,“ konstatuje Bc. Lenka Černá a navazuje:

„Můžeme si vzít na pomoc rodiče, paní na úklid, studentku, která nám vyžehlí. A zároveň se budeme kontrolovat, abychom se do stresu nedostaly. Zkuste následující mentální trénink. Opět si každé ráno na chvíli sedněte a v myšlenkách si představte svůj den. Krok za krokem si vybavte, co vás čeká. Jakou příjemnou aktivitu ten den budete mít? Na každý den si jednu naplánujte!

Zároveň si můžete do hlavy uložit následující větičky: Za každé situace si udržuji dobrou náladu. Nic mi neuteče. Mám se ráda, mé tělo je se mnou v rovnováze. Miluji sebe, svůj den i svůj život. Nenechám nikoho, aby mi můj den zkazil.“

Štědrý večer v klidu

A teď už nastává vytoužený okamžik slastného klidu, pro změnu jste vystavena riziku – chcete si odpočinout po té dřině. Chcete si vychutnat, co se připravovalo celé týdny... A mít to klidně můžete.

Za určité podmínky: „Pokud to skutečně musí být, slíbila bych si pod pokutou, že toho a toho dne opět začnu s pohybem, lehčí stravou, zkrátka zdravým životním stylem. A pokutu bych si dala hodně vysokou. Je tedy v pořádku, že si nyní pár dní užívám, avšak pod pokutou znovu začnu. Pokud mám být ale upřímná, je to pro dietářky vysoce riziková ,operace‘,“ nabízí Bc. Lenka Černá možnost zapomenout na pár dní na všechna důležitá doporučení – pokud se pro vás ještě nestala samozřejmostí. Mít hezké Vánoce zkrátka můžete. I bez následků.

A po nich ve své cestě za lepším „já“ můžete také směle pokračovat. „Ideálně pomocí kouče. My všichni si můžeme odhalit jen hrstku emočních programů, avšak jen kouč certifikovaný pro práci s Emočními rovnicemi je schopen nám pomoci hlavu zcela ‚vyčistit‘.

Pokud bych ale alespoň částečně chtěla začít, stačí si psát každý den nepříjemné myšlenky, větičky, které mi způsobují emoční propady. Vedla bych si takový emoční deníček, který je poté skvělým podkladem pro práci s koučem,“ uzavírá Bc. Lenka Černá.

VIDEO: Chcete se vznášet a přitom hubnout? Vyzkoušejte bungee workout!

Hubnutí po porodu: Jak dostat bříško do formy?
Lehké chutné polévky pro zahřátí i hubnutí
Pozor na novoroční diety: 9 možných rizik rychlého hubnutí
Témata: Výživa a stravování, Cukroví, Vánoce, Časopis Dieta, Dospívání, Sváteční den, Van, Emoční rovnice, Zdravé pečení, Nový rok, Krátká procházka, Štědrý večer, Zahřátí, Třtinový cukr, Svátek, Široký oblouk, Blížící vánoce, Stres, Vanilkový rohlíček, Přejídání, Mentální trénink, Lenka Černá, Celozrnná mouka, Určitá podmínka, Celý týden