Maminka.czJen pro maminku

Opravdu můžete zvládnout všechno!

Petra Miterová 19.  1.  2010
Opravdu můžete zvládnout všechno!
Následující příběhy žen jsou důkazem toho, že můžete mít najednou pohodovou rodinu i práci, již jste si sama vymyslela a která vás baví. Inspirujte se chytrými nápady a ukažte všem, co ve vás doopravdy je.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud máte tyhle myšlenky a především dobré nápady, nebojte se je využít a jít takzvaně „do toho“. Má to své výhody: jste svým vlastním pánem, můžete si rozvrhnout čas i intenzitu práce, uplatňovat svoje nápady, přispět do rodinného rozpočtu a dokázat sobě i svému okolí, co ve vás dřímá.

Podnikavé maminky

„Založit si vlastní firmu mě napadlo loni před Vánocemi. Byla jsem čerstvě na mateřské a chtěla jsem svého syna oblékat do veselých barev a kvalitních, ‚zdravých‘ materiálů. Do drahých značkových butiků nechodím a v běžných obchodech s rozumnými cenami se mi zdálo, že nenacházím to pravé ořechové. Manžel si dělal legraci, že něco originálního budu muset začít vyrábět a prodávat sama. Tak jsem ho vzala vážně,“ vzpomíná na začátek svého podnikání Marta Plecitá, maminka ročního Matouše a majitelka firmy Veselá Nohavice, která šije originální a nekonfekční oblečení pro děti a dnes už i pro dospělé. Před mateřskou dovolenou přitom působila v úplně jiném oboru.

Svět oblečení ji ale zaujal natolik, že by u něj chtěla zůstat i do budoucna a místo návratu k původnímu zaměstnání rozvíjet svou vlastní společnost. Veselou Nohavici postavila na nápaditosti svých výrobků: oblečení ve veselých barvách je ozvláštněné hračkami a nabízí úpravy podle ne zcela typické velikosti zákazníků. Vše je navíc ryze české – podle českých návrhů a z českých látek. „Nejoblíbenější jsou zatím naše kalhotky s hračkami připevněnými na suchý zip, fleecové mikiny s překvapením v okénku a dospělácké kalhoty ve stejných barvách jako dětské. I tátové totiž touží po kostkovaných lacláčích s mašinkou na sucháč.“ Marta Plecitá zatím vše zařizuje z domova a spolupracuje s externími švadlenami. Přemýšlí ovšem, že časem bude potřebovat posilu pro rozvoj obchodu.

Kolo bez pedálů

„Snažím se vše realizovat tak, aby to nebylo na úkor mateřství. Matyáše občas hlídají babičky, o víkendech manžel... Nejvíc práce však stejně udělám, když syn spí,“ popisuje svůj režim Andrea Balharová. I se dvěma dětmi – tříletou dcerou a čtyřměsíčním synem – se vrhla na uvedení kola bez pedálů First BIKE na středoevropský trh. Tento nápad si přivezla z Kodaně. „Naší dceři bylo dva a půl roku a zakrátko se měl narodit syn. S manželem jsme proto poprosili babičky o hlídání a koupili si k našemu 15. výročí letenky do Kodaně. Tam jsme místo po galeriích chodili po hračkářstvích a ještě jsme se bavili. V jednom z nich jsme narazili na First BIKE.

Byli jsme jím úplně nadšení. To nejlepší jsme však zjistili až doma – dcera se bez pomáhání a bez vysvětlování naučila na vozítku jezdit úplně sama. Na našich procházkách nás pak zastavovalo čím dál tím víc rodičů a prarodičů, kteří se ptali, na čem to dcera jede, proč to nemá šlapátka a kde jsme to koupili... Po půlroce mne napadlo zkusit štěstí a oslovit německého designéra Ralfa Coershulteho, který First BIKE vymyslel pro svého syna a již několik let jej úspěšně distribuoval v západní Evropě, Americe, Austrálii i Japonsku, ale na náš region si netroufal.“

Rodinný podnik

Lenka Laubrová přestavěla starou ubytovací budovu v Jizerských horách na příjemné pokojíčky, zřídila veškeré zázemí pro děti včetně heren, dobudovala nové křídlo s bazénem, pozemky okolo upravila na dětská hřiště a vzniklo Peklo, místo jako stvořené pro rekreaci s dětmi. Lze si zde vypůjčit postýlku, koupíte tu pleny, přesnídávky, mléko, dostanete uzpůsobené menu v jídelně. Na všech toaletách jsou i nočníky a obrovský hrací koutek sousedí s jídelnou. Šeptanda mezi maminkami totiž funguje a když je někde příjemné prostředí a navíc skvělí lidé, rychle si to mezi sebou řeknou. „Peklu jsem věnovala několik posledních let svého života,“ říká Lenka Laubrová. „Rozhodně ale spokojené děti i rodiče stojí za trochu námahy.“

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Hrací koutek, Křídlo, Pozemky, Švadlena, Muž, Běžný obchod, Původní zaměstnání, Kodaň

Video