Maminka.czTěhotenství

Opravdu potřebujeme v těhotenství všechny testy a vyšetření?

Michaela Karavarakis 25.  10.  2012
Opravdu potřebujeme v těhotenství všechny testy a vyšetření? Řekněme, že procházíte bezproblémovým těhotenstvím, které nevyžaduje žádné extra testy či prohlídky. Víte, co vás čeká v „základním balíčku“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ČTĚTE TAKÉ: Šílené zdrobněliny aneb Nekažte mému dítětí jméno!

Hned po potvrzení těhotenství jste svým gynekologem poslána na krevní testy. Zjišťuje se vaše krevní skupina, Rh faktor a případné infekční onemocnění typu syfilis, HIV či žloutenky typu B. Krevní obraz se vyšetřuje ještě jednou, zhruba kolem 30. týdnu těhotenství.

Screening na konci I. trimestru

Provádí se ideálně mezi 12. a 13. týdnem těhotenství (tt) a předchází mu odběr krve v 9. až 11. tt. Díky objevům z posledních let je nyní možné diagnostikovat většinu postižení již na konci prvního trimestru, tedy mnohem dříve, než tomu bylo kdysi. Jedním z klíčových aspektů screeningu je stanovení rizika Downova syndromu. Výpočet rizika se provádí kombinací tří parametrů: věku matky, vyšetření šíjového projasnění plodu a biochemického vyšetření krve matky.

Pokud je riziko větší než 1:50 (tz. 1:40,…), přistupuje se k odběru vzorku placenty či plodové vody, což podezření definitivně vyvrátí či potvrdí (výsledek je pozitivní pouze u 2-3 % vyšetření). Lékař během prvotrimestrálního screeningu také s přesností několika dní stanoví stáří plodu, což je rozhodující pro určení termínu porodu.

Ultrazvukové vyšetření ve 20. – 24. tt

Hlavním cílem je rozpoznání případných vrozených vývojových vad dítěte. Lze již také zhruba vypočítat jeho váhu a to podle obvodu hlavičky, bříška a délky stehenní kosti. Vyšetření se zaměřuje i na délku a tvar děložního hrdla, což může indikovat riziko předčasného porodu.

Vyšetření na těhotenskou cukrovku ve 24. - 28. tt

Orální glukózový toleranční test (oGTT) se používá k vyloučení těhotenské cukrovky. Jak probíhá? Ráno se dostavíte nalačno do laboratoře, kde odevzdáte vzorek krve a pak během 10 minut vypijete 75 gramů glukózy rozpuštěných ve skleničce vody či čaje. Pak musíte počkat dvě hodiny, během nichž nesmíte jíst. Následně vás čeká další krevní vyšetření. Pokud je hladina cukru v krvi dvě hodiny po zátěži nižší než 7,8 mmol/l, nejedná se o cukrovku a vše je v pořádku.

Ultrazvukové vyšetření ve 30. – 32. tt

Sleduje hlavně uložení a správný růst plodu, množství plodové vody a funkci placenty. Podmínky pro zobrazení jednotlivých tělesných partií a orgánů dítěte již nejsou tak dobré, neboť plod je hodně veliký, ale i tak lze pátrat po možných vrozených vadách.

Od 36. tt přebírá péči porodnice

Zhruba měsíc před porodem začínáte chodit na kontroly do porodnice, ve které jste se dříve zaregistrovala. Na kontroly se chodí pravidelně jednou týdně, pokud přenášíte, pak samozřejmě častěji. Při první návštěvě se provede kultivace z pochvy se zaměřením na streptokokovou infekci. Samozřejmou součástí každé kontroly je změření krevního tlaku, vyšetření moči na přítomnost bílkovin, cukrů či krve a kontrola váhového přírůstku. Součástí každého vyšetření od cca 37. tt bývají i monitory srdeční činnosti plodu (tzv. kardiotokografie, KTG) a vaginální vyšetření, kde se sleduje, zda se nezkracuje a neotvírá děložní hrdlo.

Před porodem jste rovněž požádána o návštěvu vašeho praktického lékaře za účelem natočení EKG (vyšetření srdeční činnosti) a základního interního vyšetření.

Témata: Těhotenství, Správný růst, Krevní skupina, Test, Vyšetření, OGTT, Vaginální vyšetření, Šíjové projasnění