Maminka.czBatole

Opruzeninám se dá účinně předcházet vhodnou péčí

Dagmar Ferahli Süsser 1.  2.  2012
Opruzeniny trápí děti nejčastěji v době, kdy přecházejí z mateřského mléka na pevnou stravu, tedy mezi šestým a dvanáctým měsícem věku. Současně s novými jídly v dětském jídelníčku se totiž mění složení dětské stolice, která je agresivnější a dráždí jemnou dětskou pokožku. Opruzeniny není radno podceňovat – mohou totiž vést k ošklivým infekčním zánětům. Téměř každá maminka se někdy setká s plenkovou dermatitidou (opruzením). U většiny zdravých miminek červený zadeček při správném ošetření se zmírní či úplně odezní za 1 až 2 dny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Jak vzniká?

Vzniká otěrem plenky o citlivou pokožku zadečku ve slabinách a oblasti genitálií v teplém, vlhkém prostředí. Pokožka nemá pod plenkou dostatečné provzdušnění a vlhkost v kombinaci s močí a stolicí způsobují agresivnější poškození pokožky. Moč obsahuje močovinu, která reaguje s enzymy obsaženými ve stolici. Vzniká amoniak, který mění normální pH pokožky. Pokud pravidelně nevyměníme plenku miminku nebo dostatečně neočistíme pokožku od zbytků moči a stolice, dochází k zanícení a vzniku bolestivých ložisek v plenkové oblasti.

Jak se dermatitida projevuje?

Nejdřív je kůže zarudlá, teplá, lesklá, na dotek bolestivá, opuchá, loupe se, může se objevit drobná vyrážka. Pokud se pokožka neléčí, může začít mokvat, vznikají bolestivé puchýře a může dojít k infekci.

ČTĚTE TAKÉ: Látkové plenky, nebo ty na jedno použití?

Jak můžeme opruzeninám předejít a jak jí můžeme léčit?

  1. Používejte kvalitní plenky, které dobře absorbují vlhkost a jsou prodyšné
  1. V letním období vyměňujte plenky častěji
  1. Důkladně čistěte pokožku od zbytků moči a stolice, nejlépe pod tekoucí vodou
  1. Používejte pouze speciální dětská mýdla
  1. Zadeček a oblast genitálií ošetřujte tenkou vrstvou ochranné masti určené k prevenci
  1. Pokud opruzeniny vznikne, pak je třeba miminko přebalovat po každém močení což může být a 25x u novorozence a 15x u kojence
  1. V případě infekce se poraďte s vaším dětským lékařem

Péče o zadeček

  1. Hlavním úkolem rodičů je v každém případě dobře očistit pokožku od zbytků moči a stolice nejlépe pod tekoucí vodou, případně speciálním vlhkým čisticím dětským ubrouskem.
  1. Holčičky je nutné otírat vždy od genitálií směrem ke konečníku jedním tahem, aby se do pohlaví nezanesly bakterie z konečníku. Po očištění a omytí plenkové oblasti je potřeba ji pečlivě osušit (pozor – netřít a nefénovat!).
  1. Posledním, ale neméně důležitým krokem je nanesení ochranné vrstvičky, jež bude pokožku chránit před vlivem moči, která má kyselý charakter. Krém je potřeba na zadeček rovnoměrně rozetřít. Výhodné je, pokud obsahuje panthenol, který pokožku zklidňuje, a jestliže již opruzená je, urychluje proces hojení a regenerace

Ideální krém proti opruzeninám:

  1. neobsahuje potenciálně toxické přísady,
  2. neobsahuje parfém,
  3. neobsahuje konzervační látky a barviva,
  4. neobsahuje desinfekční přísady,
  5. neobsahuje alkohol,
  6. má klinicky ověřený účinek,
  7. udržuje optimální vlhkost pokožky,
  8. obsahuje panthenol a oxid zinečnatý,
  9. je hypoalergenní.
Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Pec, Enzym obsažený, Opruz, Důležitý krok, Slabina