Maminka.czMateřství

Opruzeniny nebo ublinkávání? Těmito novorozeneckými zádrhely se nenechte vystrašit!

Lenka Brožová 7.  4.  2022
Spolu s tím, jak přivedeme na svět nový život, přebíráme i obrovský balík zodpovědnosti. A ten se docela pronese. Takže není divu, že při nějakém tom zádrhelu občas vyšilujeme. Hlavně ze začátku, než se v mateřské roli jaksi zprofesionalizujeme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminkám se často zdůrazňuje, že to ony jsou přece odbornicemi na své dítě. Což určitě jsou. Nebo aspoň brzo budou, jen prostě ze začátku je může spousta věcí zaskočit a v té nejistotě z nové role až vystrašit. Poprosili jsme proto porodní asistentku Kristinu Zemánkovou o seznam úskalí, na něž ženy v prvních dnech péče o miminko nejčastěji narážejí. A také o rady, jak si s nimi (nebo možná spíš se sebou) poradit. Navrch jsme dostali další hromadu tipů z její bohaté praxe trojnásobné maminky.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí?

Zadek jako pavián 

Opruzeniny vznikají, pokud dítě zůstane příliš dlouho v mokré nebo pokakané plence. Vnímejte projevy miminka, jakmile se vyprázdní, ihned ho přebalte. Doporučuji také vybrat vhodnou mastičku na zadeček. Pokud už je miminko opruzené, hodně ho takzvaně větrejte, tedy nechte v teple rozbalené bez plenky.

Na zarudlá místa si mnoho žen chválí používání mateřského (nikoli umělého) mléka. Stačí nakapat pár kapek. Pokud vaše miminko trpí na opakující se opruzeniny, zjistěte si více o bezplenkové kontaktní metodě. Je skvělá i pro děti, které bolívá při vyprazdňování bříško. Žádný strach, není to výkřik mateřské módy, naopak jde o staletími prověřenou metodu. A pro miminka je nejpřirozenější, vždyť dříve plenky neexistovaly. Ostatně domorodé národy to praktikují dodnes. 

Je normální, že pořád trochu blinká? 

Ublinkávání je opravdu do určité míry normální. Pokud miminko hezky přibírá, není potřeba to řešit. A určitě to není důvod pro omezování kojení nebo umělé prodlužování rozestupů mezi kojeními, jak bohužel ještě dnes někteří pediatři mylně doporučují.

Důležité je, aby dítě blinkání nevdechlo. Pokud je tedy – byť chvíli – bez dozoru, mělo by být na boku, nikoli na zádech, aby ublinknuté mlíčko vyteklo ven z pusinky. Ublinkávání se většinou postupně samo upraví, jak dozraje záklopka mezi žaludkem a jícnem. Pokud však takzvaně „hází šavle“, tedy zvratky tryskají proudem, může se jednat o reflux, alergii či virózu. V tom případě je na místě kontaktovat lékaře. 

Kůže na souši 

Kojenecký ekzém, jinak zvaný kontaktní dermatitida, bývá reakcí na přechod z prostředí plodové vody v děloze „na souš“. Miminko může mít na kůži různé pupínky a zarudlé oblasti. Jako metodu první volby doporučuji nakapat na postižená místa mateřské mléko, které je velmi hojivé, protizánětlivé a má optimální pH. Někdy pomůže koupel v heřmánkovém čaji.

Určitě se zamyslete nad tím, zda miminko nedráždí například kosmetika. Ta pro novorozence by měla být přírodní a ideálně i jedlá, to znamená mazat jemnou dětskou pokožku například mandlovým olejem a podobně. Prací prostředky volte eko a neparfémované. Podobně vybírejte i oblečení, mělo by být hlavně přírodní, takže bavlna, len, merino vlna či konopí. Někdy má dítě zarudlá opocená místa, tzv. potničky. V tom případě pohlídejte, aby bylo adekvátně oblečeno – tedy ani moc, ani málo.

Jaké další zádrhele trápí maminky, potažmo jejich miminka? Jak zvládnout "poporodní chaos"? Poradí porodní asistentka Kristina Zemánková. Tento článek si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení dubnového čísla s Romanem Vojtkem?

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Novorozenec, Mateřství, Miminko, Po porodu, Šestinedělí, Mateřská, Roman Vojtek, Zádrhel, Kristina Zemánková, Mateřská role, Rada, Dermatitida, Opruz, Kristin Zemánková, Plenka, Maminka, Nový život, Dostání, Šavle