Maminka.czVýživa a stravování

Ořechy v dětském jídelníčku: Od kdy je zařadit? (+ oříškové tipy)

29. 11. 2013
Ořechy v dětském jídelníčku: Od kdy je zařadit? (+ oříškové tipy)
Začala doba oříšků – lískových, vlašských i těch exotických. Nejenže je po sklizni, ale také se blíží Vánoce – sladké ořechové náplně i těsta a také mísy přetékající ovocem i různými druhy ořechů. Od kdy ale ořechy dopřát i dětem?

Není pochyb o tom, že oříšky jsou velmi zdravou a nutričně cennou potravinou. Navíc takové vlašské či lískové oříšky v Čechách rostou po staletí. Kupodivu u nás (zvláště na jižní Moravě a v Polabí) zdomácněla i mandloň. Ta svými plody nejen zpestřovala rodinný jídelníček, ale také krášlila zahradu něžnými růžovými kvítky. A od kdy mohou tyto tradiční a velmi zdravé dobroty naši nejmenší?

Po mnoho let doporučovaný výživový trend první kontakt s potencionálně alergizující potravinou spíše odkládal; ryby, vaječný bílek, oříšky, med a další potraviny bývaly pro kojence tabu. Nyní je vzhledem k výzkumům z posledních let trend spíše opačný. Výsledky studií naznačují, že pokud se kojenec s některými potravinovými alergeny setká už ve věku mezi 4 – 6 měsícem života, riziko rozvinutí alergie klesá. Nicméně rozhodující slovo by měl samozřejmě mít váš pediatr!

Proč jsou zdravé?

Všichni víme, že ořechy jsou vzhledem k vysokému obsahu tuků (až 70 %) energeticky velmi vydatné. Nicméně obsažené tuky patří k těm, kterým bychom se ve stravě v rozumném množství vyhýbat neměli. „Zdravé tuky“ – tzv. nenasycené mastné kyseliny – jsou pro organismus nezbytné, a dokonce pomáhají předcházet některým civilizačním chorobám.

Například kyselina linolová se podílí se na tvorbě nervových tkání a ovlivňuje produkci protilátek (a také snižuje hladinu cholesterolu). Další obsažená mastná kyselina linolenová zabraňuje vytváření krevních sraženin a brání vzniku i rozvoji zánětlivých procesů v organismu. Ořechy jsou však bohaté i na kvalitní bílkoviny, minerální látky (vápník, hořčík, zinek atd.), vitamíny skupiny B a vitamín E.

U dětí je rozhodující je forma!

Samozřejmě, že malému dítku v žádném případě nedáte misku vyloupaných ořechů a neodejdete luxovat. Odborníci na dětskou výživu kvůli nebezpečí aspirace doporučují odložit konzumaci celých ořechů na věk okolo 3 let! Tedy v době, kdy dítě potraviny naprosto bezpečně kouše (u některých dítek to může být i trochu dřív, u jiných naopak později). V jaké formě tedy oříšky konzumovat? Skvělé jsou nejrůznější pasty a pomazánky z prodejen zdravé výživy (jste-li šikovní a máte-li čas a kvalitní mixér, připravíte je sami).

Bezvadné je i mandlové mléko, které obsahuje značné množství vápníku a dalších minerálních látek. Navíc jde používat všude tam, kde mléko kravské. Oříšky můžete samozřejmě pomlít a přidávat do sladkého pečiva a obilných kaší. Kdo má rád nudle s mákem, nepohrdne ani nudlemi s mletými ořechy. Jsou-li nudle domácí a oříšky ze zahrady, je teprve blaho!
Pokud se vrhnete do víru oříškových chutí a vůní svépomocí, je velmi důležitá kvalita použitých ořechů. Všechny ořechy jsou náchylné k plísním a při špatném skladování žluknou. Vznikají tak potencionálně nebezpečné látky nejen pro děti, ale i pro dospělé!

 

2 jednoduché oříškové tipy:

Mandlové mléko

100 g mandlí, ½ litru vody, sladidlo dle zvyklostí (glukopur, obilný sirup, třtinový cukr), popř. kousek vanilky

Mandle spaříme, po oddělení slupky oloupeme a v troše vody rozmixujeme na jemnou kaši, Přidáme zbytek vody a několik minut mixujeme. Nápoj scedíme přes nejjemnější sítko (drť sníme, přidáme do těsta na palačinky nebo si uděláme pleťovou masku). Mléko dle potřeby dosladíme a dochutíme troškou vanilky.

Ořechové máslo

3dl na sucho lehce opražených oříšků (lze použít loupané mandle, kešu, vlašské oříšky apod.), špetka soli, trocha vody

Vybraný druh ořechů nasypeme do mixéru (nejlepší je nůž ve tvaru „S“) a cca. 5 minut mixujeme. Oříšky pouští olej až vznikne husté „máslo“. Někdy je potřeba mixér vypínat a hmotu pravidelně stírat. Do hotové husté hmoty přidáme trochu vody (raději postupně), špetku soli a opět mixujeme. Vzniklé „máslo“ uchováváme v chladu a používáme na slano i sladko (například s domácí marmeládou) na pečivo, podobně jako burákové máslo.

Témata: Výživa a stravování, Burákové máslo, Vybraný druh, Polabí, Mastná kyselina, Sladidlo, Zánětlivý proces, Civilizační choroba, Důležitá kvalita, Mletý ořech, Vaječný bílek, Buchta, Ořechové máslo, Tip, Značné množství, Ořechy, Obilný sirup

Mohlo by vás zajímat
Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?
Takhle vypadá život s batoletem! Vtipná kreslířka skvěle zachytila mateřství
Doma beránci, ve školce vlci. A mohla jsem za to já, perfektní matka!
Tohle je přesné! Nejšílenější momenty, které zažíváme s dětmi na mateřské
Na nočník v ten správný čas? Žádné násilí, pevné nervy a nesrovnávat!
Rozčiluje se, vzteká a odmlouvá? Takhle ho rychle zklidníte!
Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto
Chytrý po tátovi? Omyl. Inteligenci děti dědí od matek, tvrdí vědci
Neděste se! Takhle vypadá mateřství ve skutečnosti. Mámy vědí své...

Horoskopy

Střelec Mars vás o adventní neděli zásobuje nebývalou energií a vitalitou. V tomto čase máte šanci ochutnat z…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Julie, Juliana, Julia





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu