Maminka.czPorod

Orgasmický porod můžete prožít i vy. Porod má k sexu vážně blízko

Jana Potužníková 13.  2.  2018
Zapomeňte na chvíli na stud, na to, že spojení orgasmu a zrození vašeho miminka zní „nepatřičně“, a pojďte zkusit přijmout možnost, že rodit se dá i jinak než s pocitem utrpení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem v roce 2013 čekala svou dceru, běžel v televizi film Orgasmický porod. Nadchlo mě to a sebralo kus strachu, který jsem z porodu měla. V tom filmu nebyla řeč o bolesti, utrpení, potrhání nebo porodních traumatech, která se stala spoustě maminek přede mnou i po mně.

V tom filmu se ženy po celý porod nevezly přímo od vyvrcholení k vyvrcholení, spíš jely na vlně euforie, radosti a pozitivního prožívání. Pak jsem si před rokem povídala s Ivanou Königsmarkovou a ona najednou mluvila o porodu jako o milování.

A všechno to před pár týdny završila Daniela Lukešová, která vede kurzy orgasmického porodu (Porod jako jistota) u nás a v Norsku, s níž jsem jen došla k potvrzení si toho, že to jde. Mít hezký porod.

Že nám o tom jen často nikdo neřekne a nenabídne jinou možnost než zažité předpoklady o porodním utrpení. Přitom k tomu, aby se porod stal krásným prožitkem, si vlastně můžete dojít i vy.

Orgasmický porod: Vyvrcholení ženské síly

Porod má k sexu vážně blízko

„Já jsem se o orgasmický porod začala zajímat oklikou. Jako sexological body worker jsem vedla kurzy pro páry. Pomáhala jsem jim zlepšit sexuální život a stále častěji slýchala, jak se po porodu vše pokazilo. Říkala jsem si, že to přece není možné, a začala sama navštěvovat kurzy předporodní přípravy. Chtěla jsem zjistit, co se to při porodu děje, že to pak párům ničí sexuální život,“ vyprávěla mi Daniela Lukešová.

Pak jí prý na jednom z kurzů sexu začala jedna žena rodit a požádala Danielu o doprovod do porodnice. „Sledovala jsem, jak se její tělo přirozeně pohybuje jako při milování, jak dýchá a prožívá kontrakce, uvědomila jsem si, že to je všechno propojené. Sex i porod. Že vlastně úplně zjednodušeně řečeno: Čím lepší sex máte, tím více přijímáte sama sebe a tím větší předpoklady pro euforický porod máte!“

Mohlo by vás zajímat: Co se děje na swingers párty? Pornoherečka se podělila o své zkušenosti

Učte se, co vám dělá dobře a co ne

Pokud by vás to snad lákalo, s přípravou na orgasmický porod je nejideálnější začít už v okamžiku početí. V tu chvíli o tom řekněte svému partnerovi, chytněte ho, zajděte na kurz, kde se zabývají sexualitou, a zapracujte nejprve na ní.

Začněte zjišťovat, jak to vlastně máte vy. Jak prožíváte intimní dotyky, jestli si dokážete u milování říct o to, co vlastně doopravdy potřebujete, nebo necháváte partnera, aby si jel po svém – bez ohledu na vaše pocity.

Jestli sex prožíváte, nebo přežíváte, zda umíte dosáhnout orgasmu sama, nebo s partnerem, tedy že znáte své tělo a víte, co umí.

„Umět si říct o to, co potřebuju, je základ spokojeného sexu i pohodového porodu. Když víte, že vás dobře naladí na sex masáž nohou, je třeba muži říct, že líbáním na krku vás šťastnou neudělá. A stejné je to u porodu – jako první potřebujete vědět, jak si říct, co chcete a co ne.

Pokud například prodýcháváte kontrakce a najednou se objeví sestra s tím, že vás chce napojit na monitor – co se stane? Proces se zastaví. Stejně jako utnete vzrušení, když partner v posteli dělá, co nechcete. V obou případech musíte směrovat a držet si své hranice, svůj prostor pro to, abyste mohla vnímat svoje tělo a jít vstříc tomu, co se s ním děje,“ vysvětluje Daniela Lukešová.

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Odpojte hlavu, vnímejte tělo

V sexu stejně jako u porodu jde také o emoce. Aby proudily, je třeba je prožívat. Aby to bylo možné, je nutné vypnout logické myšlení a ponořit se fakt hluboko do sebe. Proto je orgasmický porod porodem bez vyrušování, aby vám do něj nikdo nevstupoval nejen s monitorováním, ale také s dotazníky a jinými vymoženostmi, které vás nutí myslet.

Kdybyste si náhodou pustila ten zmíněný film Orgasmický porod, uvidíte, jak jsou všechny aktérky do jedné jakoby „mimo“. Nevnímají, kde jsou, kdo tam je, prožívají tak naplno, že to bere dech.

Živočišně tančí, kroutí boky ve vaně, ohlušujícím způsobem křičí a silně vzdychají. Při tom všem pochopitelně i je porod bolí. Ale bolest přijmou, nechají projít, nechají tělo, aby na ni reagovalo po svém (ne podle pokynů „teď dýchejte, teď dejte nohy nahoru, teď vám pomůžeme…).

Jsou teď a tady, jen ony a rodící se miminko. A jedno mají společné – ve tváři mají radost. Prostě jako při sexu. Euforie ve velkém vydání!!!

Porod beze strachu a bolesti? Zkuste hypnoporod, pomůže vám s psychikou

Otužování proti bolesti

Připravit se pak v rámci cesty k orgasmickému porodu se dá i na bolest. Například obyčejným otužováním, tím, že naučíte tělo přijímat extrémní teplotu, prožít ji tady a teď, ale nevnímat ji jako utrpení, přetransformovat ji… Protože bolest přijde i během té největší euforie. Otázkou je spíš to, jak s ní budete zacházet.

„Tak jsem se já propracovala například až k tomu, že se v zimě dokážu skutečně potopit do řeky pokryté ledem. Je to otázka mentálního tréninku,“ říká Daniela Lukešová a pokračuje:

A také nečekejte, že vám orgasmický porod zajistí někdo, ke komu jdete na kurz. Porod bude na vás. Stejně jako vám lektor na kurzu sexu nedokáže garantovat, že za týden prožijete vyvrcholení, nikdo na kurzu vám nemůže garantovat, že to pak prožijete euforicky u porodu. My vám můžeme předat techniky, naučit vás soustředit se, vnímat se, předat vědomí, že to jde i jinak. A pak už to bude na vás a vašem doprovodu.“

Orgasmický porod: Pohádka pro alternativní matky nebo realita?

Proč doprovodu? Protože právě váš muž nebo porodní asistentka či dula budou muset být u orgasmického porodu něco jako ochranná bariéra – aby k vám nemohly jiné podněty než ty, které cítíte ze sebe sama. Aby se na vás v porodnici nenahrnuli s vyšetřeními zrovna ve chvíli, kdy jste úplně „jinde“, aby vám do toho nezasahovali víc, než je nutné, jak už o tom byla řeč výše.

Aby kolem vás byla atmosféra intimity, důvěry, spojení. Protože pak lze vlastně zažít euforický porod i v porodnici (jakkoliv jsou daleko běžnější doma nebo – jak je to například v Norsku – v porodních domech).
 

 Hormonální jízda

O samotné euforické prožitky se pak při porodu stará hlavně hormon oxytocin. Jeho produkce je během porodu na maximu a jako hormon štěstí vás dokáže přiblížit spíše radosti než bolesti. Je třeba se porodu nebránit, přijmout ho, prodýchávat, vnímat, jak se tělo chce hýbat, prohýbat jako u milování....

Nebrat ohledy na to, kdo stojí kolem vás, ponořit se sama do sebe a máte-li odvahu, ještě podpořit produkci oxytocinu například lehkou masáží bradavek nebo vulvy. Sama nebo s partnerem.

V první době porodní vám něco jako masturbace, hlazení se, mazlení… může pomoct s rozjetím porodu, s vyšší produkcí oxytocinu, rychlejším průběhem.

Od doktora tohle můžete chtít jen těžko. Díval by se hodně zvláštně. A ještě těžší by bylo to od někoho cizího přijmout, že. Ale klidně můžete mezi porodní přání zařadit touhu být při porodu sama, s partnerem či informovanou porodní asistentkou, která si z vás nebude ťukat a čelo.

Pak totiž klidně můžete prožít orgasmický porod opravdu i v klasické české v porodnici.

VIDEO: Podívejte se, jak může vypadat orgasmický porod

Kdo je kdo u porodu? Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?
Porod bez bolesti, otěhotnět po jitroceli aneb Jedna bába povídala
Jak si zkrátit porod? Zkuste optimalizaci pánevního dna
Témata: Video, Porod, Časopis Maminka, Sex, orgasmický porod, Porodnice, Vydání, Pór, Lehká masáž, Logické myšlení, Norsko, Orgasmus, Ochranná bariéra, Líbání, Mentální trénink, Porod beze strachu, Dotazník, Vaz, Dosah, Porodní dům, Celý porod, Oxytocin, Porodní přání, Daniela Lukešová, Milování

Video