Maminka.czSlavní tatínci

Oscarový herec Brendan Fraser o autistickém synovi: Nekouřil jsem trávu, v rodině žádný autista nebyl. Tak proč mé dítě?

Dita Mrázková 23.  3.  2023
Idol 90. let momentálně prožívá skvělé období. Za strhující výkon ve filmu Velryba, kde byl k nepoznání, získal Oscara a jen letos ho čeká natáčení dalších tří filmů. Ne vždycky měl ale na růžích ustláno. Co si kvůli diagnóze svého prvorozeného syna a rozvodu s milovanou ženou uvědomil?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se Brandonovi a jeho bývalé ženě Afton narodil v roce 2002 prvorozený syn Griffin, zažíval nejšťastnější období života. Když ale chlapci diagnostikovali ve dvou letech poruchu autistického spektra, bylo to podle jeho slov, jako kdyby mu někdo zasadil ránu baseballovou pálkou do hlavy. 

VIDEO: HEREC BRENDAN FRASER V OSCAROVÉM FILMU VELRYBA

Pak přišlo na řadu sebeobviňování. "Co to znamená? Jak to můžu napravit? To bylo první, na co jsem se zeptal lékařů. Vždyť jsem nekouřil trávu, nikdo v rodině autismem netrpěl, tak proč zrovna můj syn?," svěřil se ze svých pocitů a pochybností, kterými v těžkém období trpěl, v pořadu The Howard Stern Show. Uklidnil se, až když mu lékaři řekli, že jako otec nijak nepochybil a že za synovu poruchu nikdo nemůže. 

Klepněte pro větší obrázek

S ženou Afton se jim narodili další dva synové Holden (2004) a Leland (2006), jenže pak přišla další krize v hercově životě. Jeho manželství nevydrželo a pár se po deseti letech rozešel. Na téma rozvedený rodič Brendan zavzpomínal v talk show u herečky Drew Barrymore, která má mimochodem stejnou zkušenost.

"Být se svými dětmi, jejich matkou a celou naší rodinou mi dalo tolik lásky, že jako filmová postava Charlie ve filmu Velryba, jsem právě z této zkušenosti hodně čerpal a byla mi inspirací. Mít děti dělá váš život lepším, prostým a jednodušším," řekl pro Redbook.

Syn Griffin trpí poruchou autistického spektra
Klepněte pro větší obrázek
Zázraky se dějí nejen o Vánocích: Příběh maminky Eriky a její čtyřleté dcery Lily je ale možná víc než "zázrak"

S Afton zůstali přáteli i po rozvodu a dokonce si pořídili bydlení poblíž sebe, právě s ohledem na jejich děti. Dnes už dospělí mladí muži pořád rádi tráví čas se svým úspěšným tátou, ve společnosti se ale herec ukazuje pouze s dvěma mladšími syny. Co řekl na adresu svého prvorozeného?

S mladšími syny Lelandem a Holdenem na letošním předávání cen Oscar
Klepněte pro větší obrázek

"I když to byl někdy boj a my jsme se ženou čelili denně mnoha výzvám, až Griffin nás naučil bezpodmínečné lásce. On neví, co je cynismus. Nemůžete ho urazit. Stejně jako on nemůže urazit vás. Je to nejšťastnější člověk, kterého znám. Zajímalo by mě, co se mu honí hlavou, protože dokáže být celý den neskutečně vtipný. Je skvělé vědět, že existuje někdo, kdo potřebuje o něco víc lásky a času. Díky Griffinovi jsem nejenže potkal spoustu zajímavých lidí s podobným osudem, ale hlavně jsem zastavil rozjetý vlak mé kariéry. A to jen proto, abych si dokázal s ním, a později i se svými dvěma syny, užít mnohem víc času..."

Témata: Rodina, Mateřství, Slavní tatínci, Životy slavných, Rodičovství, Výchova, Psychika, Děti a nemoci, Syn, tatínek, Herec, Sourozenci, Otec, Celebrity, mateřská láska, Autismus, Drew Barrymore, film, rozvod, Hollywood, Porucha autistického spektra, Brendan Fraser, Oscar, Charlie, Tráva