Maminka.czRodina

Ošetřovné dostanou rodiče dětí do 13 let po celou dobu omezení

Simona Procházková 21.  3.  2020
Dobrých zpráv se nám v posledních dnech moc nedostává. Rodiče, kteří kvůli aktuálním opatřením nemohou do zaměstnání, snad potěší alespoň rozhodnutí vlády o změně ve vyplácení ošetřovného na děti, které zůstávají doma kvůli uzavřeným školám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak dlouho to ještě bude trvat? Zvládne to náš rodinný rozpočet? A kdo zůstane s dětmi doma? Současná situace dopadá na psychiku každého a pronásleduje nás celá řada obav a nejistot.

Jak najít FORMULÁŘ NA OŠETŘOVNÉ PRO OSVČ? Tady je! 

Spousta maminek a tatínků se může přestat stresovat, alespoň pokud jde o to, jak zajistit celodenní péči o potomky, kteří nemohou chodit do školy, a nepřijít zároveň o veškeré finanční příjmy.

Do kdy budou školy zavřené kvůli koronaviru? Nejméně měsíc!

Ve čtvrtek totiž vláda na svém zasedání rozhodla, že ošetřovné pro zaměstnance bude propláceno i nadále po zákonem stanovených devíti dnech, respektive šestnácti v případě samoživitelek.

Ošetřovné po celou dobu uzavření

A to po celou dobu mimořádných státních opatření, kdy budou uzavřené školy i jiná vzdělávací a dětská zařízení. Nárok na něj mají, a to po celou dobu mimořádných událostí, všichni rodiče s dětmi do 13 let (namísto původní věkové hranice 10 let).

Jde o samostatný zákon, který slouží jako dočasné opatření reagující na současnou situaci ohledně šíření koronaviru a onemocnění Covid-19. Změny ještě musí projít Parlamentem v režimu legislativní nouze, po schválení bude ošetřovné vypláceno i zpětně. Po skončení této situace budou opět platit původní pravidla pro nárok na ošetřovné.

Má to smysl! Buďte doma, noste roušky, vyhýbejte se prarodičům. Proč?

Podpora na neurčito i pro rodiče živnostníky!

Co všechno se nyní mění? Předně, ošetřovné po skončení zákonem stanoveného nároku (9 dnů) bude nadále vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení.

Ošetřovné se bude vyplácet i v případě, že o uzavření zařízení z důvodu epidemie rozhodne sám zřizovatel a nárok na ošetřovné vzniká (při uzavření zařízení určených pro péči o zdravotně hendikepované osoby bez věkového omezení) také lidem, kteří žijí ve společné domácnosti a pečují o tyto osoby. Nejste zaměstnanci a pracujete jako živnostník? V případě podnikatelů a osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) bude výpadek příjmů z důvodu péče o děti sanovat podle dohody vlády program Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Musíme lidem co nejvíce usnadnit současnou situaci a pomoci rodinám řešit problémy, se kterými se v souvislosti s uzavřením škol a dalších dětských zařízení potýkají," slibuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Rouška bez šití: Jednoduchý návod! Stačí kus látky a gumičky
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina, Praktické rady, Ošetřovné, Rodina a vy, Rodiče, Výpadek, Covid, KoronaHelpdesk, Vláda, Rodič dětí, Škola, Nárok, Uzavření škol, Jana Maláčová, OSVČ, Celá doba, Omezení, Uzavření