Maminka.czPeníze a kariéra

Ošetřovné: Na co se ptáte?

Petr Gola 22.  10.  2013
Náš odborník odpovídá na dotazy spojené s ošetřovným v roce 2014.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OSVČ a rodičovský příspěvek

Manželka je v zaměstnaneckém poměru, já OSVČ. Koncem listopadu čekáme první dítě. Manželka bude do listopadu příštího roku na rodičovské dovolené (čerpání rodičovského příspěvku po dobu dvou let) a od listopadu 2014 nastoupím na rodičovskou já, aby se manželka mohla vrátit do zaměstnání. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, za jakých podmínek je toto vystřídání možné, pokud jsem OSVČ.

Někde jsem se dočetl, že pokud si neplatím nemocenské pojištění (alespoň minimální výši 100 Kč za měsíc), bude nám čerpání změněno na maximální možnou dobu, tedy čtyř let. A navíc (dle OSSZ) v případě, že bych si nemocenské pojištění platil, nebude za mě po dobu RD platit stát soc. a zdr. pojištění, ale budu si ho muset hradit sám ve výši minimálních záloh (celkem cca 3600 Kč). Tedy, že mi nebude změněna činnost na vedlejší a bude stále vedena jako hlavní.

Rád bych se vás tedy dotázal, jak postupovat při střídání rodičů na rodičovské dovolené?
Zda si mám (po dobu minimálně 9 měsíců předem před nástupem na RD) platit nemocenské pojištění? Zda je možné, že se čerpání rodičovského příspěvku změní, ačkoliv byl v době nástupu manželky zvolen na dva roky?

<<< Ošetřovné na dítě 2013 a 2014: Vše, co potřebujete vědět

Dobrý den,
změnu výše rodičovského příspěvku je oprávněn provést jenom rodič, který uplatnil nárok na rodičovský příspěvek a to jednou za tři měsíce. Vystřídání rodičů při pobírání rodičovského příspěvku je možné. Zpravidla nejjednodušší je k poslednímu dni v měsíci, který předchází měsíci, kdy matka dítěte chce zpět nastoupit do zaměstnání, na vlastní žádost ukončit rodičovský příspěvek. Od dalšího měsíce bude na základě vlastní žádosti pobírat rodičovský příspěvek otec dítěte.

Ideální je v takovém případě osobní návštěva obou rodičů na místně příslušném úřadu práce, kde se celá záležitost administrativně vyřídí. Matka dítěte ukončí pobírání rodičovského příspěvku a otec dítěte si zase o rodičovský příspěvek zažádá.

Existuje také možnost, že manželka nastoupí do práce a dále bude pobírat rodičovský příspěvek a o dítě se budete starat vy. Vaše samostatná výdělečná činnost by se nadále považovala za hlavní činnost, jako je tomu nyní. Když si budete platit dobrovolné nemocenské pojištění během rodičovské, potom se bude výdělečná činnost považovat vždy za hlavní činnost. Přestože byste byl na „rodičovské“, potom byste nadále vykonával hlavní činnost, což by znamenalo, že byste musel platit minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Pro informaci uvedu, že minimální sociální pojištění pro OSVČ na hlavní činnost v roce 2013 činí 1 890 Kč a u zdravotního pojištění 1 748 Kč.

Jestliže si ale budete během „rodičovské“ přivydělávat na základě výkonu samostatné výdělečné činnosti, potom se bude vaše činnost pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění považovat za vedlejší – za předpokladu, že nebudete účasten na dobrovolném nemocenském pojištění. Při vedlejší činnosti není potřeba při placení sociální a zdravotního pojištění dodržet minimální vyměřovací základ (neplatí se minimální zálohy).

Zdravotní i sociální pojištění se následně vypočte dle skutečně dosaženého zisku. Pokud je zisk do limitu, tak se při vedlejší činnosti sociální pojištění neplatí vůbec. Pro doplnění uvedu, že za celý rok 2013 je limit 62 121 Kč, tato částka se poměrně snižuje dle počtu výkonu samostatné činnosti během roku.
Petr Gola

Zkrácený úvazek a mateřská

Potřebovala bych poradit. Jsem v zaměstnaneckém poměru jako uklízečka, ale jen na zkrácený úvazek 3h denně. Bohužel práci na 3h denně nemohu sehnat. Chtěla bych vědět, jestli budu mít nárok na mateřskou a tříletý rodičovský příspěvek (7600), pokud odpracuji těch minimálních 270 dnů? Zaměstnavatel odvádí pojištění, ale bohužel z malé mzdy. Je nějaká částka minimálních odvodů, abych splnila podmínku účasti na nemocenském pojištění?

Dobrý den, pro přiznání peněžité podpory v mateřství (mateřské) je zapotřebí splnit dvě zákonné podmínky. Musíte být účastna na nemocenském pojištění 270 dní v posledních dvou letech a současně být v den nástupu na mateřskou účastna na nemocenském pojištění.

Jestliže pracujete na základě standardní pracovní smlouvy a z příjmu je Vám sráženo sociální pojištění, potom jste nemocensky pojištěna, což je jedna za základních podmínek pro přiznání mateřské. Pokud tedy dvě podmínky splníte, potom budete mít nárok na mateřskou.

Práce na zkrácený úvazek ovlivní výši peněžitého příspěvku v mateřství (mateřskou). Bude nižší, neboť mateřská, zjednodušeně řečeno, závisí na příjmu za posledních dvanáct měsíců. Mateřská se vám tak bude počítat ze zkráceného úvazku.

V případě, že Vám vyjde mateřská nižší než rodičovský příspěvek, tak vám budou po narození dítěte dorovnávat mateřskou do výše rodičovského příspěvku (do 7 600 Kč). Budete mít nárok na tříletou variantu rodičovského příspěvku. Z důvodu nižšího příjmu však nedosáhnete např. na dvouletou variantu rodičovského příspěvku. Petr Gola

Témata: Ošetřovné, Peníze a kariéra, Čerpání rodičovské, Osobní návštěva, Zkrácený úvazek, Výdělečná činnost