Maminka.czKoronavirus

Ošetřovné se zvyšuje na 80 procent, i pro rodiče pracující na dohodu

wall 29.  4.  2020
Ze 60 na 80 procent vzroste ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi po uzavření škol. Za duben díky změnám dosáhnou rodiny na ošetřovné, které odpovídá zhruba 90 procentům čisté mzdy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na zvýšení ošetřovného na 80 procent denního vyměřovacího základu zvedla ruku většina Senátu.

Ošetřovné se zvýší automaticky, a to zpětně od 1. dubna do 30. června.
Na ošetřovné budou mít nově nárok i takzvaní „dohodáři“. Ke konečnému schválení změn chybí už jen podpis prezidenta republiky.

Jak žádat o ošetřovné: OSVČ mohou využít on line formulář

Za duben díky změnám dosáhnou rodiny na ošetřovné, které odpovídá zhruba 90 procentům čisté mzdy. Novela zákona tak dokáže zabránit výraznému propadu příjmů rodičů, kteří se doma starají o své děti.

Nárok na ošetřovné bude zachován i u rodin, které nebudou moci dát své dítě do školy, i když v ní bude částečně obnovená výuka.

Příklady ošetřovného za 30 kalendářních dnů dle výše mzdy:

Hrubá mzda

Čistá mzda
(neuplatňuje slevu na dítě)

Ošetřovné 60 % DVZ

(dnes)

Ošetřovné 80 % DVZ

(nově)

20 000 Kč

15 856 Kč

10 680 Kč

14 220 Kč

25 000 Kč

19 303 Kč

13 320 Kč

17 760 Kč

28 000 Kč

21 370 Kč

14 940 Kč

19 920 Kč

Ošetřovné při práci na dohodu

Nárok na ošetřovné budou mít nově po dobu mimořádných opatření při epidemii také lidé pracující na dohody o pracích mimo pracovní poměr (DPP a DPČ). Dohody musí být aktivní, to znamená neukončené.

O ošetřovné bude možné požádat zpětně od vyhlášení nouzového stavu, pokud byla dohoda uzavřena před jeho vyhlášením, tedy před 11. 3. 2020. Do konce března bude náhrada činit 60 procent předchozích pojištěných příjmů a za období duben–červen budou mít rovněž nárok na navýšené ošetřovné ve výši
80 procent. Takzvaní dohodáři tedy dosáhnou na stejnou výši ošetřovného jako zaměstnanci.

Podmínkou bude účast na nemocenském pojištění v měsíci, ve kterém vznikla potřeba péče, nejčastěji půjde o únor 2020.

Navýšení dávky zajistí Česká správa sociálního zabezpečení okamžitě po schválení zákona. Proto může být výplata ošetřovného za duben, o kterou si požádají rodiče předložením měsíčního výkazu počátkem května, provedena automaticky již ve zvýšené částce.

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!
Školy se plně do prázdnin neotevřou. Žáci se budou vracet postupně

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Ošetřovné, Rodiče, novela zákona, Mzda, ČSSD, Nárok, Novela, Čistá mzda, Jana Maláčová, Duben, Senát, Dohoda, DPČ