Maminka.czVýživa a stravování

Oslaďte si den kouzelnými dezerty ve skle

Jana Chmelíková 8.  6.  2014
Oslaďte si den kouzelnými dezerty ve skle
Dobroty do skleniček se vyznačují hned několika pozitivy: Jsou jednoduché na přípravu, skvěle vypadají a ještě lépe chutnají. Tak prostě zkuste alespoň jeden z našich tipů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezanedbatelné je i to, že dezerty ve skle se dobře servírují a oslníte jimi na každé oslavě. Navíc k jejich přípravě lze použít jak čerstvé, tak konzervované ovoce.

Mirabelky s piškotovou drobenkou

6 porcí; 15 minut + 1 hodina chlazení

Potřebujeme: 500 ml slabého čaje Earl Grey, 300 g mirabelek, 6 cukrářských piškotů, 4 lžíce karamelového sirupu, 6 lžic ovocného likéru nebo amaretta

Uvařte čaj. Mirabelky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Cukrářské piškoty nadrťte na větší kousky.

Čaj přiveďte k varu, vložte do něj kousky mirabelek a vařte je asi 6 minut. Vmíchejte karamelový sirup a nechte zcela vychladnout.

Ovoce pak lžící rozdělte do šesti skleniček, posypte je rozdrobenými piškoty a zakápněte likérem či amarettem.

Třešňová pěna se sušenkami

6 porcí; 40 minut + 1 hodina chlazení

Potřebujeme: 2 plechovky (2x 250 g) kompotovaných černých třešní, 2 lžíce třešňové brandy, 300 g amerických sušenek s kousky čokolády, 300 ml smetany ke šlehání 33%, 1 lžíce moučkového cukru

Třešňové kompoty slijte přes síto do hluboké pánve nebo kastrolku. Dvě třetiny třešní (vypeckovaných) vložte do mixéru, přidejte brandy a rozmixujte. Podle potřeby můžete přidat i trochu šťávy z kompotu.

Sušenky nadrťte, část si nechte stranou na ozdobení a zbytek rozdělte do skleniček. Na ně navrstvěte třešňové pyré. Navrch rozdělte zbývající třešně v celku.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha a cukrářskou zdobičkou ji naneste na hotové pohárky. Nechte je asi hodinu chladit v ledničce. Před podáváním ještě dozdobte zbytkem nadrcených sušenek.

Skořicový pudink s mandarinkami

6 porcí; 45 minut + 1 hodina chlazení

Potřebujeme: 300 g mandarinkového kompotu, 2 lžíce vaječného likéru, 200 g cukrářských piškotů, 450 ml plnotučného mléka, 1 tyčinka skořice, 4 velké žloutky, 75 g krupicového cukru, 1 lžíce bramborového škrobu, 300 ml smetany ke šlehání 33%, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička mleté skořice

Mandarinkový kompot slijte do hrnce, kousky ovoce odložte stranou.

Do kompotové šťávy vmíchejte vaječný likér. Cukrářské piškoty (můžete ale použít také třeba včerejší piškotovou buchtu) nalámejte na větší kusy a rovnoměrně rozdělte na dno skleniček. Zalijte je kompotovou šťávou s likérem a nechte chvíli změknout.

Mezitím svařte mléko s tyčinkou skořice. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a vmíchejte lžíci škrobu, aby se zahustila. Z mléka vyjměte skořici a všlehejte ho do žloutkové pěny.

Směs přelijte do kastrolku a nechte přejít varem, až směs zhoustne. Vzniklý pudink nalijte na namočený piškot a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Mezitím vyšlehejte dotuha smetanu se lžící moučkového cukru, který zároveň splní funkci ztužovače. Před podáváním ozdobte dezert kousky mandarinek, šlehačkou a jemně poprašte mletou skořicí. Můžete ho ještě navrch ozdobně pokapat vaječným likérem.

Cream cheese s třešněmi

4 porce; 75 minut

Potřebujeme:100 ml růžového vína, 100 g krupicového cukru, 600 g vypeckovaných třešní nebo kompotu, 3 lžíce griotky, lžičky mandlového aroma, 500 ml cream cheese, 75 g moučkového cukru

Víno nalijte do pánve, přidejte cukr a zahřívejte, až se rozpustí. Přidejte třešně, přiveďte k varu a vařte 10 minut, u kompotu asi 3 až 4 minuty. Nakonec vmíchejte griotku a mandlové aroma a nechte vychladnout.

Cream cheese smíchejte s moučkovým cukrem, rozdělte do skleniček a dejte na hodinu zchladit do ledničky. Ozdobte studenou třešňovou omáčkou.

(Článek vyšel v časopise F. O. O. D. 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., dezert, Ozdobení, Mandarinka, Likér, Vaječný likér, Den, Grey