Maminka.czZdraví

Osm otázek k očkování proti meningokokovi

Josef Kraus 27.  11.  2010
Očkování proti invazivnímu meningokokovému onemocnění je jedním z očkování, které u nás není povinné. Je vhodné očkovat malé děti? Mohou nastat po očkování nějaké komplikace? Na tyto i jiné otázky nám odpovídala MUDr. Pavla Křížová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy ze Státního zdravotního ústavu Praha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. V jakém ročním období je vhodné se nechat proti meningokoku očkovat?

Pro očkování proti meningokoku není specificky určeno žádné roční období. Lze očkovat kdykoli, nutno je však dodržet podmínky popsané ve druhé odpovědi.

2. V jakých podmínkách by měl organismus před a během očkování být?

Stejně, jako u ostatních vakcín:

a) očkovaný má být zdráv, zejména z hlediska nějakého infekčního onemocnění či nějaké kontraindikace = v souladu s příbalovým letákem vakcíny + doporučením pediatra

b) dodržovat předepsaný časový odstup vůči jiným očkováním

ČTĚTE TAKÉ: Lenka (38): Následky redukce trojčetného těhotenství si nesu doteď

3. Jakým způsobem očkování ovlivní organismus v krátkém až středně dlouhém čase po aplikaci?

Očkování konjugovanou meningokokovou vakcínou je velmi dobře snášeno.

4. Mohou nastat v důsledku očkování nějaké komplikace, popř. jaké?

Očkování konjugovanou meningokokovou vakcínou je velmi dobře snášeno.

5. Jak dlouho očkování ochraňuje, resp. po jaké době je třeba přeočkovat?

Očkování konjugovanou meningokokovou vakcínou chrání 7-10 let, potom je potřeba přeočkovat. Čím je dítě mladší při prvním očkování, tím kratší je období ochrany.

6. Je vhodné očkovat opravdu malé děti? Mnohdy dětští lékaři nabízejí očkování i pro 20 měsíční děti. Jiní jsou naopak razantně proti (navzdory případné provizi) s tím, že se jedná o zbytečnou zátěž organismu, který navíc není v tomto věku v rizikové skupině.

Tato otázka vyvolává velkou diskuzi i mezi lékaři. Za současné epidemiologické situace (= nízký počet invazivních meningokokových onemocnění způsobených séroskupinou C u malých dětí) doporučuji očkovat děti až od 3. roku věku.

Samozřejmě, pokud si rodič přeje očkovat dítě dříve, lze to v souladu s příbalovým letákem provést – u dětí pod jeden rok věku je nutno dát více dávek základního očkování. U malých dětí však nelze očekávat, že ochrana bude silná po celou dobu 7-10 let, je tedy vhodné zařadit ještě další přeočkování před vstupem do prepubertálního věku novou vakcínou Menveo, která ochrání před 4 séroskupinami – A, C, Y a W 135.

7. Jaký je současný stav výzkumu séra proti stále častějšímu typu B?

Naposledy byl prováděn imunologický přehled v roce 2001 a ten ukázal, že malé děti prakticky nemají ochranné hladiny protilátek proti meningokoku B, se zvyšujícím věkem se protilátky postupně zvyšují, ale i u dospělých jsou ochranné hladiny protilátek proti meningokoku B dosaženy maximálně u 20 % osob.

8. Souhlasíte s názorem různých imunologů, že čím větší je proočkovanost na ostatní typy meningokoka, tím více se zvyšuje agresivnost a rozšířenost typu B?

Toto vůbec není pravda! V zemích, kde byla zavedena masová vakcinace proti meningokoku séroskupiny C, nedošlo ani ke zvýšení počtu onemocnění způsobených séroskupinou B, ani k vyšší agresivitě meningokoků séroskupiny B.

Děkujeme za rozhovor!

Čtěte také: Invazivní meningokokové onemocnění: Z plného zdraví smrt

Témata: Zdraví, Očkování, Meningokok, Ota, Příbalový leták, Základní očkování, ÓČKO, Zdraví na Heureka.cz