Maminka.czTěhotenství

Ostře sledovaný Rh faktor v těhotenství. Proč na něm tak záleží? Budete se divit

Jana Potužníková 23.  3.  2017
Víte, jakou máte krevní skupinu? A co teprve takzvaný Rh faktor? Nic? Vidíte a přitom je především ta druhá informace v těhotenství poměrně zásadní! Na Rh faktoru totiž záleží – u vás, dítěte a mnohdy i u vašeho partnera.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rh faktor se zjišťuje na začátku těhotenství

Je to jedna z prvních věcí, které gynekolog zjišťuje. Sotva potvrdí vaše těhotenství, nechá vám v rámci úplně prvního těhotenského vyšetření (do 6. tt) odebrat krev a kromě tradičního krevního obrazu potřebuje stanovit také krevní skupinu i váš Rh faktor.

Zatímco krevní skupiny se dělí na A, B, AB, 0 (a ještě jejich podskupiny), u Rh faktoru se používá označení plus a minus.

Podívejte se na video, jak se proměňuje ženské tělo během těhotenství

Můžete mít tedy například AB negativní nebo AB pozitivní a podobně. S velkou pravděpodobností budete mít Rh plus, protože pozitivní faktor má drtivá většina světové populace.

Uvádí se, že u nás v Čechách je to okolo 90 % lidí. Nicméně výjimky existují. A záleží na tom, jak se „potkají“. Pokud jste oba s partnerem Rh plus, nic se neděje. Stejně tak, máte-li oba vzácnější Rh minus. Potíž nastává ale tehdy, když vy jste Rh minus, partner Rh plus.

Pak je totiž otázkou, jaký faktor zdědilo vaše očekávané dítě. A je-li po partnerovi také Rh plus, je na světě problém, který může v krajním a nehlídaném případě vést až k fatálním následkům pro vysněné miminko. Proč?

Témata: Zdraví, Těhotenství, Video, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, Zajímavosti, Vetřelec, Výměna, Probíhající těhotenství, Porodní poranění, Negativní rh, Přestřižení, Antigen, Rh pozitivní, Vaginální krvácení, Nejhorší případ, Asie, Krevní obraz, Fakta, Tělo matky, Očekávané dítě, Lotosový porod, Faktor, První věc, Novorozenecká žloutenka, Zdraví na Heureka.cz