Maminka.czOšetřovné

Ošetřovné kvůli Covidu dostanou i OSVČ. Kolik to bude a jak o něj žádat?

wall 19.  10.  2020
Podnikatelé, kteří se kvůli zavřeným školám musí doma starat o děti, budou moci za říjen rovněž žádat o ošetřovné. Podobně jako na jaře, ale pozor, týká se to jen rodičů dětí do deseti let. Jaké musí OSVČ splnit podmínky, kde hledat formulář a jak o ošetřovné správně žádat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podobně jako na jaře dostanou ošetřovné i podnikatelé, kteří museli zůstat kvůli plošnému zavření škol doma s dětmi. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že dostanou 400 korun na den. Jelikož jsou školy zatím plošně zavřené na 14 dní od 14. října, vychází to na 5600 korun

Ve skutečnosti budou první stupně zavřené minimálně tři týdny, do 2. listopadu, ale na poslední říjnový týden vláda vyhlásila prázdniny, a tak za ně ošetřovné žádat nelze. 

Koronavirus a ošetřovné: Vláda schválila prodloužení

Stejně tak nemohou podnikatelé žádat o ošetřovné například proto, že jejich dítě nemohlo kvůli karanténě do školy již v září – OSVČ ošetřovné dostanou jen za dobu plošného uzavření škol

Na rozdíl od běžného ošetřovného, které řeší Ministerstvo práce a sociálních věcí, toto vyřizuje Ministerstvo průmyslu. Oficiálně jde o Program podpory malých podniků postižených celosvětovým šířením onemocnění COVID-19 způsobeného virem SARS-CoV-2 – „OŠETŘOVNÉ II“. 

O dávku neboli ošetřovné mohou žádat osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jejichž činnost ovlivnila přijatá vládní nařízení. Jde o podporu podnikatelů, kteří kvůli uzavření školy nebo jiného zařízení nemohou plnohodnotně podnikat, protože pečují o dítě do 10 let či o hendikepovaného blízkého.

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol


Podobně jako na jaře budou moci OSVČ i teď o ošetřovné žádat prostřednictvím výzev za jednotlivé měsíce přes on-line formulář, který Ministerstvo průmyslu umístí na své stránky – zatím však nebyl spuštěn.  K formuláři nebude nutné přikládat žádnou přílohu, stačí jen čestné prohlášení. 

Koronavirus: Jaká omezení vláda nařídila

Více informací by ministerstvo mělo zveřejnit tento týden. Výše 400 Kč za den odpovídá navrhované minimální výši ošetřovného pro zaměstnance a je nižší než ošetřovné během mimořádných opatření na jaře – v březnu měli podnikatelé 424 korun za den a od dubna 500 korun za den.

Nárok na dotaci ošetřovného nemají mít OSVČ, které berou invalidní nebo starobní důchod, mají jiné zaměstnání, pobírají rodičovský příspěvek nebo peněžitou pomoc v mateřství.

Koronavirus válcuje podnikání mladého kreativního páru. Nevzdávají se!

Spousta přednášek o těhotenství, porodu i mateřství on-line. Festival, na který prostě musíte

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Ošetřovné, covid, Příspěvky na děti, Uzavření škol, Formulář, Uzavření školy, SARS CoV, Škola, Děti, OSVČ, Podnikatel, Vládní nařízení, Jaro, Zavřená škola, Důchod