[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Obsahují velké množství vitaminů, minerálů a v kuchyni s nimi můžete vykouzlit doslova zázraky. Knedlíky, šišky, noky, placky – z brambor připravíte téměř cokoli, na co si vaše chuťové pohárky vzpomenou. My jsme pro vás vybrali takové recepty, které jsou nejen chutné, ale také raz dva hotové. Díky nim vykouzlíte skvělé jídlo za pár korun.
Uvnitř měkké a lahodné, na povrchu s krásně křupavou krustičkou – přesně takové brambory si připravíte podle tohoto receptu. V kombinaci s vlašskými ořechy a sýrem čedar jde o opravdovou lahůdku. Můžete je připravit jako přílohu nebo jen jako vydatnou svačinku.
Suroviny:
Postup:
Brambory rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě. Slijte a nechte okapat. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte s ořechy. Troubu rozehřejte na 220 °C.
Brambory obalte v sýrové směsi. Plech potřete olejem, rozložte na něj brambory, posypte je kmínem a upečte dozlatova. Ihned podávejte.
Zdroj: časopis F.O.O.D.
Že byste žádný sladký recept mezi bramborovými skvosty nehledali? To je velká chyba! Brambory lze totiž připravit také jako moučník, po kterém se jenom zapráší. Vdolečky, které ještě teplé obalíte v moučkovém cukru se skořicí, rozhodně potěší celou vaši rodinu napříč věkovým spektrem.
Brambory oloupejte, najemno nastrouhejte a vyždímejte z nich přebytečnou vodu. V míse utřete žloutky s máslem, přidejte brambory, smetanu a na závěr vmíchejte pevný sníh ušlehaný z bílků. Směs rozdělte do máslem vytřených formiček a pečte při 180 °C asi 45 minut dozlatova.
Cukr smíchejte se skořicí a před podáváním vdolky vydatně posypejte.
Pod slovem tortilla se vám pravděpodobně v první chvíli vybaví placka z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Ta španělská je však trochu jiná. Její hlavní a téměř jedinou ingrediencí jsou brambory a podává se jak teplá, tak studená. Vychutnáte si ji nejen jako přílohu k masu, ale oceníte ji i jako rychlou svačinku.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hluboké pánvi rozpalte větší množství olivového oleje a dejte do něj brambory. Oleje by mělo být tolik, aby brambory plavaly. Brambory pomalu restujte na mírném plameni asi 40 minut. Krátce před dokončením přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a už jen pár minut restujte.
Osmažené brambory vylovte, cibuli odstraňte. V jiné pánvi rozehřejte trochu oleje, vložte brambory a zalijte je rozšlehanými vejci. Osolte a smažte asi 5 minut na středním plameni, dokud vejce zcela neztuhnou.