[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Chcete-li po porodu zhubnout na svou původní váhu nebo ještě o něco více, zkuste se stravovat jako vaše batole. Děti do tří let neznají návykové pochutiny, jako jsou sladkosti, chipsy a podobné věci, kterými se my dospělí tak rádi ládujeme.
Batolata jedí, jen dokud mají hlad, nikdy se nepřejí a nedojídají jenom ze slušnosti nebo proto, že to stálo peníze. Také nevyžadují po jídle dezert, nepostávají znuděně u ledničky a nepřemýšlejí, co by si tak dala, když je honí mlsná.
1. Pravidelnost
Bude to znít asi jako klišé, ale pravidelná strava je základem a je velice důležitá ve stravě batolat i dospělých. Harmonizuje totiž činnost organismu a ekonomizuje výdej energie. Denní stravovací harmonogram by měl sestávat z 5 dávek: snídaně 20 %, přesnídávka 5 %, oběd 40 %, svačina 5 % a večeře 30 %. Navíc pravidelnost ve stravování přináší i pevný harmonogram do celého dne, což je velmi užitečné. 2. Ingredience
Sobě, stejně jako dětem, připravujte pokrmy jen z kvalitních surovin, ideálně v bio kvalitě a respektujte zásady přírodní přípravy. Důležité jsou kvalitní rostlinné, ale i živočišné tuky, ty do jídla přidávejte až na konci přípravy. Polévky nevařte z kostí, ale z masa, zeleniny a luštěnin a střídejte jejich hustotu konzistence. Omáčky zahustěte škrobovou, sójovou nebo kukuřičnou moukou, která je stravitelnější než klasická bílá pšeničná.
3. Příprava
Pokrmy připravujte dušením, pečením nebo vařením. Smažené pokrmy nepatří do jídelníčku a už vůbec ne do jídelníčku dětí. Možná vám teď zaslzely oči nad vzpomínkou na dobrý řízek, ale věřte, že sobě i malému mlsounovi můžete připravit v troubě jeho zdravější pečenou variantu a to bez oleje. 4. Teplota
Jídlo, které připravujete, by nemělo být horké, ale ani studené. Oba extrémy příliš zatěžují organismus, který musí vynaložit mnoho úsilí k optimalizování jejich teploty. Ideální teplotou pro batolecí i dospělý organismus, je 37 stupňů. 5. Estetika
Jednotlivé části pokrmu, tedy maso, zeleninu, přílohu, podávejte nepromíchané a oddělené a snažte se, aby to na talíři vypadalo co nejlépe. Ke správnému stravování, které vede ke štíhlé postavě, totiž patří i estetická stránka jídla. Ne nadarmo se říká, že jídlo má chutnat i očima.