Maminka.czZdraví

Osvojte si pravidla batolecí stravy a zhubněte po porodu

Michaela Čentešová 26.  9.  2016
Odmalička děti učíme, že jíst se má v klidu u stolu, jídlo se má pořádně rozkousat a s plnou pusou se nemluví. My samy ale taková pravidla často nedodržujeme. Věřila byste tomu, že je to nakonec jednou z příčin toho, proč nám hubnutí prostě nejde?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chcete-li po porodu zhubnout na svou původní váhu nebo ještě o něco více, zkuste se stravovat jako vaše batole. Děti do tří let neznají návykové pochutiny, jako jsou sladkosti, chipsy a podobné věci, kterými se my dospělí tak rádi ládujeme.

Batolata jedí, jen dokud mají hlad, nikdy se nepřejí a nedojídají jenom ze slušnosti nebo proto, že to stálo peníze. Také nevyžadují po jídle dezert, nepostávají znuděně u ledničky a nepřemýšlejí, co by si tak dala, když je honí mlsná.

Jak se zbavit nadbytečných kil po porodu? Poradíme vám, jak na to

Dítě se navíc nespokojí jen s mastnými studenými hranolky, které vy slupnete vestoje ve frontě u pokladny. Ne, vyžaduje něco chutného, voňavého a na první pohled lákavého. A tak byste se měla chovat i vy.

Můžete si připravit i snadné a zdravé smoothies:


V batolecím období mezi druhým a třetím rokem nastává čas, kdy dítě přechází z kojenecké stravy na jídlo, které je podobné tomu, jaké jí dospělý. A to je ideální čas, kdy napravit stravovací návyky celé rodiny, dbát na dodržování zdravé výživy a také kultury stolování. A věřte nebo ne, to vše přinese nejen lepší vztah k jídlu, ale také srazí nadbytečná kila.

OSVOJTE SI PRAVIDLA BATOLECÍ STRAVY

1. Pravidelnost

Bude to znít asi jako klišé, ale pravidelná strava je základem a je velice důležitá ve stravě batolat i dospělých. Harmonizuje totiž činnost organismu a ekonomizuje výdej energie.

Denní stravovací harmonogram by měl sestávat z 5 dávek: snídaně 20 %, přesnídávka 5 %, oběd 40 %, svačina 5 % a večeře 30 %. Navíc pravidelnost ve stravování přináší i pevný harmonogram do celého dne, což je velmi užitečné.

2. Ingredience

Sobě, stejně jako dětem, připravujte pokrmy jen z kvalitních surovin, ideálně v bio kvalitě a respektujte zásady přírodní přípravy. Důležité jsou kvalitní rostlinné, ale i živočišné tuky, ty do jídla přidávejte až na konci přípravy. Polévky nevařte z kostí, ale z masa, zeleniny a luštěnin a střídejte jejich hustotu konzistence. Omáčky zahustěte škrobovou, sójovou nebo kukuřičnou moukou, která je stravitelnější než klasická bílá pšeničná.

Tajemství hubnutí po porodu:Nezáleží na kvantitě, ale kvalitě jídla

K dochucování používejte místo soli zelené natě, kmín, majoránku, bazalku, koriandr a další bylinky. Svému dítěti byste nedala nic nekvalitního a plného nezdravých přísad, tak proč byste to měla jíst vy?

3. Příprava

Pokrmy připravujte dušením, pečením nebo vařením. Smažené pokrmy nepatří do jídelníčku a už vůbec ne do jídelníčku dětí.

Možná vám teď zaslzely oči nad vzpomínkou na dobrý řízek, ale věřte, že sobě i malému mlsounovi můžete připravit v troubě jeho zdravější pečenou variantu a to bez oleje.

4. Teplota

Jídlo, které připravujete, by nemělo být horké, ale ani studené. Oba extrémy příliš zatěžují organismus, který musí vynaložit mnoho úsilí k optimalizování jejich teploty. Ideální teplotou pro batolecí i dospělý organismus, je 37 stupňů.

5. Estetika

Jednotlivé části pokrmu, tedy maso, zeleninu, přílohu, podávejte nepromíchané a oddělené a snažte se, aby to na talíři vypadalo co nejlépe. Ke správnému stravování, které vede ke štíhlé postavě, totiž patří i estetická stránka jídla. Ne nadarmo se říká, že jídlo má chutnat i očima.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Po porodu, Šestinedělí, Hubnutí po porodu, pravidla, Svačina, Batolecí období, Stravovací návyk, Hranolky, Koriandr, Neumyté nádobí, Loupežník, Správné stravování, Pračka, Blivajz, PRÁV, Zdravá strava, Přesnídávka, Chipsy, Pór, Estetická stránka, Pravidelná strava, Zdraví na Heureka.cz