Maminka.czZdraví

Otázky a odpovědi kolem anestezie u dětí

Barbora Neubergerová 18.  11.  2015
Některé lékařské výkony se neobejdou bez celkové anestezie. Mnoho rodičů ale má z „uspání“ svého dítěte obavy. Podle lékařů zbytečně. Současná medicína používá prostředky, které jsou účinné a bezpečné zároveň.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důvodů, proč se lidé obecně obávají celkové anestezie, je více. „Lidé mají obavy ze ztráty kontroly nad sebou samými, obávají se toho, že v době anestezie nemohou mít pod kontrolou probíhající situace a bojí se i toho, že vlivem působení použitých léků dojde k poškození jejich mozku. Strach samozřejmě souvisí i s výkonem, který pacient podstupuje v době celkové anestezie,“ říká MUDr. Jan Brázda z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Mělník.

Celková anestezie je u dětí indikovaná tehdy, když je dítě příliš malé, aby během vyšetření spolupracovalo s lékaři, a tehdy, když postupuje nějaký chirurgický výkon. O jaké vyšetření a výkony jde nejčastěji?

Celková anestezie je dětem podávána nejčastěji z důvodu chirurgického operačního řešení různých onemocnění. Často jde o výkony na oddělení ORL, chirurgie, či ortopedie. Anestezie se podává i v souvislosti s mnoha vyšetřeními, zde je možné zmínit RTG, CT, MR nebo třeba endoskopická vyšetření.

Jak staré dítě může podstoupit celkovou anestezii?

Pokud se jedná o akutní onemocnění, jehož léčba vyžaduje i celkovou anestezii, pak se anestezie podává dětem v každém věku, i novorozencům. Anestezie dětem do 3 let věku a/nebo 15 kg váhy je podávána na specializovaných pracovištích typu fakultních a krajských nemocnic.

Na co se připravit, pokud vaše dítě čeká operace?

Výkon v celkové anestezii vyžaduje určitá opatření a přípravu. Jak je to v případě dětí?

Ještě než dítě nastoupí do nemocnice na plánovaný výkon, budete potřebovat předoperační vyšetření od pediatra. Pár dní nebo den před operací v nemocnici se rodiče spolu s dítětem setkají s anesteziologem na předanestetickém vyšetření, ten vysvětlí vše k anestezii i přípravě před ní. Lačnění dětí pro čiré tekutiny je 2 hodiny, pro kojení 4 hodiny, poslední tuhá strava večer před plánovaným výkonem. Lékař poradí i jak s podáním dlouhodobě užívaných léků.

Část obav souvisejících s „narkózou“ pramení z neznalosti. Můžete přiblížit, jak celková anestezie probíhá?

V den operace přibližně 60 minut před operací dostane dítko lék snižující napětí většinou ve formě tablety nebo kapiček. Po příjezdu na operační sál zajistí anesteziologický tým tenkou kanylkou přístup do cévního řečiště. Ta je pak použita k podání injekčních léků k úvodu do anestezie. Další možností je inhalační úvod obličejovou maskou, kdy dítko usíná po několika nádeších a další úkony, včetně případných svodných anestezií, se provádějí po usnutí.

Samotná anestezie je pak vedena jednak vdechováním anesteziologických plynů a nitrožilním podáváním anestetik, analgetik, případně svalových relaxancií a jiných léků. Po ukončení výkonu je malý pacient postupně vyveden z „narkózy“ nebo při velkých výkonech ještě spící přeložen na dětskou JIP či dětské ARO.

Jak dlouho u dětí trvá „dospání“?

To samozřejmě závisí na obtížnosti a délce výkonu a také na reakci každého jedince na anestezii. U krátkých výkonů trvá „dospání“ několik minut až desítek minut. Rodičům je dítě předáno, když je schopno odkašlat, polknout a cíleně reaguje – vyhoví výzvě. Ale i po té může ještě „prospat“ celé odpoledne.

Všechny lékařské výkony jsou spojeny s nějakým zdravotním rizikem, jaká rizika představuje celková anestezie u dětí?

Mezi méně závažné patří například poškození mléčných zubů při zajištění dýchacích cest, opakovaný vpich při zajištění žilního přístupu či spasmus dýchacích cest po tracheální intubaci. Závažné komplikace  jsou vzácné, např. těžká alergická reakce a jiné.

Jak se mají rodiče vybavit, a na co se mají připravit, když dítě vedou do nemocnice s tím, že podstoupí výkon v celkové anestezii?

Rodiče by měli být podrobně a srozumitelně seznámeni, co jejich potomka v nemocnici čeká. Pečlivě se na nejasnosti vyptat. Jen tak si mohou vybudovat důvěru ve vysoce profesionální týmy, které se o zdraví jejich ratolesti starají. Dále je důležité, aby rodiče nezamlčeli lékařům žádné zdravotní obtíže svého dítěte a neopomenuli ani dědičné nemoci a uvedli všechny užívané léky.

A poslední otázka. Je nutné se celkové anestezie bát?

Dle mého názoru se není anestezie třeba obávat. Věřte, že Váš potomek je v rukách specialistů, kteří učiní vše pro nejlepší výsledek léčení.

Témata: Zdraví, Děti, Nemocnice Mělník, Chirurgický výkon, Plánovaný výkon, Operační sál, Mléčné zuby, Akutní onemocnění, Anestezie, Celková anestezie, Mělník, Cévní řečiště, Nejlepší výsledek, Velký výkon, Ota, Malý pacient, Operační řešení, Odpověď, Užívaný lék, JIP, Alergická reakce, Krátký výkon, Zdraví na Heureka.cz