Otázky a odpovědi o jodu a štítné žláze

Štítná žláza je pro člověka důležitá, protože tvoří hormony ovlivňující řadu klíčových pochodů v našem těle. Věděli jste, že pro její správnou činnost je potřeba dostatek jodu?
Otázky a odpovědi o jodu a štítné žláze

Díky jodizaci soli je u nás o základní přísun jodu postaráno. Například v těhotenství a při kojení to ale nestačí. Kdy je tedy třeba jod omezit, a kdy ho naopak doplnit? Máme pro vás odpovědi na tři důležité otázky.

Mám nemocnou štítnou žlázu, smím jod?

Velmi rozšířeným mýtem, zejména pak mezi těhotnými a kojícími ženami s onemocněním štítné žlázy, je informace, že nesmějí užívat jod. „Opak je pravdou. Jod je hnacím motorem této žlázy s vnitřní sekrecí, která hraje zcela zásadní roli při správném vývoji mozkové tkáně plodu i v období dětství," říká MUDr. Eliška Potluková, Ph.D., z 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Štítná žláza kromě toho přispívá k normálnímu růstu, tělesnému vývoji a k pohlavnímu dospívání. U žen může mít vliv na plodnost. „Jen ve vzácných případech Gravesovy-Basedowovy choroby nebo karcinomu štítné žlázy není jod žádoucí. V tomto případě pak mohou nastávající maminky využít přípravek Femibion bez jodu, který je jediným preparátem svého druhu na českém trhu," uvádí Eliška Potluková.

Čím více jodu, tím lépe?

„Lidé, kteří nadměrně konzumují například mořské řasy nebo minerální vody s vysokým podílem jodu, si mohou zvýšit riziko vzniku autoimunitního zánětu štítné žlázy," vysvětluje Eliška Potluková s tím, že je třeba dbát na vyrovnaný příjem jodu. Státní zdravotní ústav Praha spolu s Endokrinologickým ústavem Praha uvádí doporučený denní příjem u běžné populace v dospělém věku 150 mikrogramů. U těhotných a kojících žen by se měl denní příjem jodu pohybovat okolo 250 mikrogramů. „Normální štítná žláza je schopna zvládat zvýšený přísun jodu do určité hranice. Pro země Evropské unie je tato hranice 600 mikrogramů denně," upozorňuje Eliška Potluková.

Vedou poruchy štítné žlázy k obezitě?

Za výmluvu lze u silnějších lidí považovat tvrzení, že porucha štítné žlázy a její léčba způsobují obezitu. Onemocnění štítné žlázy může za tloušťku opravdu ve výjimečných případech a nikdy není hlavní příčinou obezity. „Snížená funkce štítné žlázy se projeví zpomalením metabolismu, únavou a zadržováním tekutin, avšak nikoli obezitou," vysvětluje Eliška Potluková. Co naplat, na obezitu tedy stále nejvíce platí pravidelný pohyb a zdravý jídelníčk.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články