Maminka.czČasopis Maminka

Otazníky kolem nošení miminek v šátku: Kdy začít a jestli vůbec?

Hana Langrová 28.  5.  2022
Kdy s nošením miminka začít? Nebo nezačínat? Kolik času může dítě v nosítku nebo šátku strávit, abychom nebrzdili jeho přirozený vývoj? A jak se na fenomén nošení dívá současná medicína?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bydlíme ve třetím patře bez výtahu, takže jsem si už před porodem zjišťovala, kdy můžu dceru začít nosit v šátku a trénovala jsem úvaz. Stejně jsem ale nakonec víc kočárková matka a nosítko začínám naplno využívat až teď, od osmého měsíce dcery, kdy už sama sedí a leze. Opravdu jsem ho ocenila, když jí rostly zuby nebo byla nastydlá a nedařilo se jí usnout. Vždycky jsem ale dbala rad naší fyzioterapeutky, která mi kladla na srdce, aby dcera byla co nejvíc na zemi, spala na tvrdší matraci a v kočárku.

Všeho moc škodí

Mít volné ruce a zároveň dohled nad dítětem je nejen přáním mnoha z nás, ale i častým sdělením prezentovaným marketingem prodejců dětských nosítek. „Nejdůležitější pro každé miminko z pohledu fyzioterapie je různorodost a rozmanitost pohybů – to je předpoklad pro fyziologický vývoj. Toto by mělo být prioritou každého rodiče,“ připomíná fyzioterapeut Petr Kott. Uznává, že nosítko je praktický pomocník pro přemísťování: „V dnešní době se ale miminka extrémně rozmazlují, což není správně –⁠ musíme padat, abychom se naučili vstávat. Časté šátkování může přispívat k přehnané fixaci dítěte na matku. Pokud rodiče používají šátek nebo nosítko pouze z praktického hlediska na přemístění, problém s tím nemám. Pokud si dítě vážeme pravidelně doma, aby neplakalo, je to velký problém.“

Kde se vzalo nošení

Nošení dětí v šátku či „závěsu“ (anglicky babywearing) je prastará metoda, primitivní národy celého světa takto nosily, krmily a chránily své kojence i batolata. Dnes už nošení neslouží k náhradě inkubátoru, ale podporuje těsný vztah matka–dítě či dítě–otec. Je to i forma praktického transportu kojenců i malých dětí.

Zdroj: Stanovisko České pediatrické společnosti k „šátkování“

V pokračování pro předplatitele také najdete

Názor fyzioterapeuta

Jak nošením miminka v šátku ovlivníte vývoj kyčlí

Výhody a nevýhody

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Miminko, Fyzioterapie, nošení dětí, Šátkování, Nosítko, přísloví, Kloub, Medicína, Různorodost, Sval, Nosítka, Šátek, Jan Janda, Kyčel, Eva Netrefová, Vykloubení, Nošení, Docent, Kolář, Pavel Kolář, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz