Maminka.czRodičovský příspěvek

Otcovská dovolená 2018 začala platit. Tatínkové mají nárok na sedm dní volna

A je to tady. Dlouho očekávaná novinka je konečně v platnosti. Ve čtvrtek začala platit otcovská dovolená, na kterou mají nárok všichni muži, kteří si platí nemocenské pojištění a jsou zapsáni jako otcové dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Volno si novopečení tatínci mohou vybrat do šesti týdnů poté, co dítě přišlo na svět. Z nemocenské dostanou 70 procent základu svého příjmu.

Novinku mohou využít i otcové, kterým se děti narodily loni

Otcovskou dovolenou mohou využít i otcové, jejichž potomek přišel na svět po loňském 21. prosinci. Pokud se jejich potomek ale narodil 21. nebo 22. prosince, museli na ni nastoupit včera, tedy ve čtvrtek 1. února.

U dítěte s datem narození 25. prosince je pak termín nástupu mezi 1. a 4. únorem. Když se dítě  narodilo 3. ledna, čas je do 13. února. Termín si mohou muži stanovit do 41 dnů po potomkově narození.

Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Jak zažádat o otcovskou dovolenou?

Zájemci o otcovskou dovolenou požádají o volno svého zaměstnavatele. Vyplní jednoduše přední stranu tiskopisu se žádostí o otcovskou dovolenou, která je k dispozici na stránkách ČSSZ. Vyplněný formulář potom předají zaměstnavateli.

Ten ho pak s doplněnými dalšími údaji po vybrání sedmidenního volna pošle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které platí dobrovolně nemocenské pojištění, žádost úřadu dodají po otcovské sami.

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Kdy a kolik peněz novopečení otcové dostanou?

Vyplacení částky za sedm dní, které muž stráví po narození dítěte se svým potomkem, by mělo proběhnout do měsíce od podání žádosti. Kolik přesně muž dostane, si může spočítat na kalkulačce, která je dostupná na webu Ministerstva práce ČR.

Využije váš partner této možnosti a nastoupí na otcovskou dovolenou?

VIDEO: Proč je důležité mít tátu...

Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2018: Kalkulačka mateřské

ANKETA: Je otcovská dovolená dobrý nápad?

 

Témata: Peníze, Rodičovský příspěvek, otcovská dovolená, Podání žádosti, Nárok, Osoba činný, Dov, Novopečený tatínek, Novopečený otec, Tatínek, OSVČ, Narození, Přední strana, Dovolená, Zac, Potomek, Děti, Sociální zabezpečení, Plat, Otec, Výplň, Pojištění, Nemocenské pojištění