Maminka.czBatole

Otcovství jako životní projekt

redakce 29.  4.  2010
Otcovství jako životní projekt
Aktivní otcovství je fenomén, o kterém se v posledních letech hodně hovoří jednak v souvislosti s větším zapojením mužů do každodenní péče o děti, jednak v souvislosti rovných příležitostí mužů a žen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výzkum, který provedla společnost Mediasearch, si proto kladl za cíl zmapovat, jakým způsobem se zapojují čeští otcové do každodenní péče o své děti, jaké jsou jejich postoje k této své životní roli, jakou pomoc očekávají od společnosti v případě většího zapojení a do jaké míry jim vycházejí v této oblasti vstříc jejich zaměstnavatelé.

Současné období můžeme charakterizovat jako období přechodu od „tradičního“ otcovství k „modernímu“ pojetí a vnímání otcovství.

Mladší generace otců je výrazně modernější a liberálnější než starší generace otců, a to v mnoha ohledech.

Jako příklad můžeme uvést neochotu otců zůstat s dítětem na rodičovské dovolené. Většina otců (dvě třetiny) zastává názor, že by s malými dětmi doma měla zůstat matka, protože je pro malé dítě nezastupitelná, stejně tak většina otců souhlasí s tím, že o dítě se v době nemoci dovede nejlépe postarat matka.

Míra ochoty českých otců zůstat s dítětem po narození doma je tedy poměrně nízká a o tom svědčí i konkrétní počty otců na rodičovské dovolené. Nejčastěji uváděli otcové dva důvody, proč nezůstat na rodičovské dovolené: 1. tradiční – přirozená dělba rolí a 2. byla by to pro rodinu finanční ztráta.

Otcové na jedné straně stále vidí otce jako rodinnou autoritu, na druhé straně se domnívají, že otec by měl být pro dítě především partner a kamarád. To opět signalizuje určitou nejasnost ve vymezení role otce.

I když se čeští otcové stále chovají v řadě věcí spíše „tradičně“, převzali již i některé normy moderního otcovství. To se jim pak vrací v pocitu určité diskriminace ve srovnání s postavením žen - matek v mnoha oblastech běžného života.

Zhruba polovina otců je nespokojená s podmínkami, jaké jim pro každodenní péči o děti vytvářejí jejich zaměstnavatelé. Výzkum prokázal silnou závislost mezi spokojeností s vytvořenými podmínkami ze strany zaměstnavatele a spokojeností otců s množstvím času, které tráví s dítětem.

Nejspokojenější jsou zaměstnanci veřejného sektoru a naopak nejméně spokojeni pracovníci globálních nadnárodních podniků (spíše menších a středních).

Pocit nerovnocenného postavení ve srovnání s ženami – matkami mají otcové zejména v oblasti benefitů, které nabízejí zaměstnavatelé, jejich celkového přístupu a také z hlediska určení opatrovnictví dětí při rozvodech.

Nejčastější volnočasové aktivity otců s dětmi jsou povídání, společné sledování televize nebo DVD a hraní si doma s dětskými hračkami. V případě starších dětí nad 10 let věku je nejčastější společnou činností sledování televize, DVD, následované povídáním-vyprávěním. Třetí nejčastější společnou volnočasovou činností je surfování na internetu spolu se sportováním.

Témata: Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro tatínka, projekt, Život, Otcovství, Role otce, Živo, Volnočasová činnost, Vymezení, Jak, Opatrovnictví, Surfování