Maminka.czSlavní tatínci

Otcovství je mazec. Přistál jsem na jiné planetě, říká herec Braňo Holiček

25.  10.  2019
Na otcovství se nedá připravit. Ale je nádherné, smysluplné, ale i vyčerpávající, tvrdí herec a režisér Braňo Holiček. Díky svým dětem, synovi Hugovi a dvojčatům Dorotce a Žofince, se prý naučil trpělivosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proměnilo se nějak vaše vidění ženy, když se po vašem boku stala matkou?

Proměnilo. Nechci podléhat stereotypům, ale vidět v přímém přenosu, jak silná dokáže být žena, když se stává matkou a když jí pak je, je neuvěřitelné.

Optikou dítěte není na světě většího člověka než otce. Vyrostl jste otcovstvím?

Vyrostl, zestárl, omládl a přistál na jiné planetě. Když se bavím s nějakým kamarádem, který se má zanedlouho stát otcem, tak mu vždycky říkám, že se na to nedá připravit. Ať se vykašle na všechny kurzy nebo knížky. V porodnici dostanou takovou malou krabici, kde je spousta vzorků a pak taková nějaká malá příručka k dítěti, co dávají k jedný vzorkový plence. Kamarádům říkám, že vše, na co se dá připravit, najdou v té brožurce. Ostatní je mazec, na který se připravit nedá. A taky nádhera. Smysluplná, vyčerpávající a smysl dávající. Naučil jsem se spoustu věcí. Osobně pociťuju třeba výrazné zlepšení v trpělivosti, to byl vždycky můj problém.

Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk


Jak z pozice muže nejvíc přispět rodinnému štěstí?

Myslím, že být přítomen. Hlavně mentálně. Otcové jsou hodně v práci. Alespoň to je můj případ. Učím se ale být co nejvíc přítomen, když už přítomen jsem. Není to jednoduché. A taky naučit se poznat, co je důležité. To je můj cíl, tím taky myslím, že můžu hodně přispět našemu rodinnému štěstí.

Anketu mezi známými otci udělal stínový šéfredaktor tatínkovské Maminky Tomáš Klus

Braňo Holiček má dvojčata
Braňo Holíček: Na otcovství se nedá připravit
Témata: Slavní rodiče, Slavní tatínci, Rozhovor, Herec, Otec, Fejeton otce, Maminka, Tomáš, Trpělivost, Otcovství, Planeta, Braňo Holička, Mazec