Maminka.czTěhotenství a porod

Otěhotněla jsem v 45 letech. Mám si dítě nechat, nebo jít na potrat?

Michaela Karavarakis 24.  6.  2013
Monika s Františkem nemohli mít děti. 10 let se o to usilovně snažili, ale ani moderní lékařská věda jim nedokázala pomoct. Smířili se s tím, že jejich manželství zůstane bezdětné. V pětačtyřiceti přestala Monika menstruovat a nástup přechodu přijala bez valného vzrušení jako přirozený koloběh života. Jenže celý další následující měsíc ji nepřestávaly trápit zvláštní bolesti a tlaky v podbřišku a tak se pro klid v duši objednala ke gynekologovi. K šoku jejímu i doktorovu scan neukázal žádný nádor či cystu, ale dvě embrya.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Interrupce? Ne!

Doktorovo doporučení bylo jasné: interrupce. Těhotenství v takto pokročilém věku a ještě dvojčetné - riskantnější kombinaci si snad ani nelze představit. Jenže Monika s Františkem se navzdory všem děsivým prognózám rozhodli těhotenství neukončit. O sedm měsíců později Monika porodila zdravá dvojčata Amálku a Jáchyma.

Jinak ve dvaceti, jinak ve třiceti. Jinak ve čtyřiceti

Můžeme polemizovat a správnosti jejich rozhodnutí. O tom, jak moc jsou skoro padesátiletí rodiče schopní výchovy malého dítěte či dokonce dvou a zda na to vůbec stačí fyzicky. Každá máma, která měla první dítě po dvacítce a druhé třeba za deset let, potvrdí, jak velký je to rozdíl. Jak s každým rokem člověku síly ubývají a jak například takové noční vstávání dá člověku zabrat jinak ve dvaceti a jinak ve třiceti.

ČTĚTE TAKÉ: Vyrýsujte problémové partie - speciální cviky podle fitness trenéra

Rodiče "staříci"?

Další věcí je mnohem větší riziko chromozomálních vad plodu (například Downova syndromu), které prudce narůstá právě s věkem matky. Ale i když všechny testy nakonec dopadnou dobře a dítě se narodí zdravé, nebude mu vadit (třeba až půjde do školy), že jeho máma je o dobrých 10 let starší než mámy ostatních dětí? A až přijde do puberty, nebude se stydět za své šedesátileté "staříky" před důchodem?

Racio versus srdce

Racionálních důvodů proti pokračování těhotenství existuje spousty a každý, kdo se ocitne v podobné situaci, by je rozhodně měl vzít v potaz, aby věděl, do čeho případně jde. Jenže 'racio' neboli rozum hraje při rozhodování takových věcí roli pouze vedlejší a velmi často je to srdce, které zvítězí.

Rozhodnutí je na každém

Rozumím Monice. Osobně bych jednala stejně, i když například po včerejší probdělé noci s horečnatým synem s ucpaným nosem jsem si musela dát k snídani dvě extra silná kafe, abych se vůbec probudila. Tento článek jsem měla odevzdat včera večer, ale místo usednutí k počítači po uložení dětí následoval maratón: odsávačka, teploměr, nurofen, odsávačka, chování, tišení, mokrá plena, odsávačka…

Rozhodnutí je samozřejmě osobní věc, ale v každém případě je zásadní.

Témata: Potrat, Interrupce, letec, Noční vstávání, Let, Děti, Stařík, Speciální cvik, Racionální důvod, Fitness trenér