[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
MLÉČNÉ PRODUKTY
1. Kolik procent tuku v sušině může mít maximálně tzv. tvrdý sýr, aby byl vhodný pro redukční a zdravý jídelníček?
a) do 45 %b) do 30 %c) do 50 %
2. Kolik procent jogurtu musí obsahovat jogurtový nápoj, aby se opravdu mohl jmenovat „jogurtový“?
a) alespoň 25 %b) alespoň 35 %c) alespoň 50 %
3. V redukčním i zdravém jídelníčku jsou doporučovány jogurty a tvarohy se sníženým obsahem tuku. Jaký obsah tuku ale vlastně mají mít?
a) do 0,5 %b) od 0,5 do 3 %c) do 7 %
4. Máslo někteří zatracují, jiní schvalují. Problém ale je koupit skutečné máslo. Některé produkty, které se za něj vydávají, jsou čistě živočišného původu, jiné částečně nebo čistě rostlinné. Co je správně?
a) máslo je čistě živočišný produktb) máslo může být z 50 % rostlinné a z 50 % živočišnéc) máslo může být i jen čistě rostlinné
5. Máslo obsahuje…
a) 99 % tukub) 68 % tukuc) 82 % tuku
1. Ačkoli by neměly tvořit významnou část jídelníčku, uzeniny milujeme. Otázkou zůstává, jestli si vybíráme kvalitní. Začněme u šunky… Kolik procent masa musí minimálně obsahovat, aby se dala označit za kvalitní?
a) 80 %b) 45 %c) 65 %
2. Aby vyhovovala zdravému životnímu stylu, je třeba u šunky hlídat také obsah tuku. Ten by měl být…
a) maximálně 11 g/100 g šunkyb) maximálně 7 g/100 g šunkyc) maximálně 9 g/100 g šunky
3. Co se uzenin týče, musíte hlídat i obsah soli, která do jídelníčku patří v pokud možno minimálním množství. Kolik soli smí obsahovat taková dobrá šunka?
a) do 2,5 %b) do 3,5 %c) do 4,5 %
1. Všichni víme, že si máme vybrat raději celozrnné pečivo než to z bílé mouky. Mimo jiné proto, že má daleko vyšší obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. Víte, kolikrát vyšší?
a) až 5xb) až 2xc) až 3x
2. Celozrnná mouka dodá vašemu tělu také mnohem více vitaminů, minerálních látek. Víte, o kolik procent více?
a) až o 70 %b) až o 80 %c) až o 90 %
1. Rybí, mořské plody, to všechno by mělo být pravidelnou součástí jídelníčku. Ale jejich kvalita? Kulhá… Často jsou doslova plné vody. Nechvalně známý je tím například pangas. Víte, kolik vody pojme při mražení a o kolik jste potom tedy ošizení na talíři?
a) až 20 %b) až 30 %c) až 40 %
2. Abyste koupili kvalitní rybu, musíte opravdu číst etiketu, na níž by kromě obsahu vody mělo být napsáno…
a) mraženo šokově při –36 stupních, přímo na lodib) mraženo při –52 stupních, ihned po vyloženíc) mraženo při –48 stupních, v mrazírnách
3. Zdravou, dobrou rybumořskou vodou a krásně se leskne. Za to ovšem mimo jiné může tzv. glazura, tenounká vrstva ledu, kterou je ryba při mražení pokryta. Měla by být ovšem opravdu tenká a z celkové hmotnosti ryby tvořitpouze…
a) 5 %b) 7 %c) 9 %
1. Jistě víte, že do pitného režimu nepatří sladké nápoje. Základem pitného režimu je naopak voda. Když si ji ale kupujete, nestačí vědomí, že máte obyčejnou nebo minerální vodu, musíte také vědět, zda a kolik obsahuje sodíku, který tělo neocení. Kolik sodíku je maximum?
a) 150 mg/1 lb) 250 mg/1 lc) 350 mg/1 l
2. Jistě milujete a pijete také džusy. Ten jediný správný je ale se 100% podílem ovocné složky. Označení takového nápoje je např.
a) pomerančový nektarb) pomerančová šťávac) pomerančový sirup
Správné odpovědi: Mléčné produkty: 1.b) 2.c) 3.b) 4.a) 5.c); Uzeniny: 1.a) 2.b) 3.a); Pečivo: 1.c) 2.b); Ryby: 1.c) 2.a) 3.a); Nápoje: 1.a) 2.b)