Maminka.czTěhotenství

Proč mi tolik otékají nohy? Poradíme, jak se zbavit nepříjemných otoků

Simona Procházková 2.  6.  2022
Otoky obvykle přicházejí v pozdějších stadiích těhotenství a dokážou vám ho pěkně znepříjemnit. Nejde ale jen o to, že marně hledáte své štíhlé kotníky, zadržování vody v těle může být v některých případech velmi nebezpečné a může ukazovat na závažnější zdravotní problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Teplé letní počasí dokáže nejedné těhotné ženě hodně znepříjemnit každodenní život. Zejména nastávající maminky ve třetím trimestru těhotenství často trápí oteklé nohy, případně i ruce nebo obličej. Kdy to může být nebezpečné a jak si s tím poradit?

VIDEO: Odpovídá odpovídá MUDr. Júlia Černohorská: Bolest a otoky nohou mohou být

Otoky v těhotenství nejsou nic neobvyklého, alespoň někdy potrápí spoustu maminek. Existují ale i takové, které s jiným stavem přímo nesouvisí a mohou být varovným příznakem jiného zdravotního problému. Jedním z nejzávažnějších je preeklampsie, která se může rozvinout až v život (budoucí maminky i nenarozeného dítěte) ohrožující stav.

Vedle otoků ji zpravidla doprovází vysoký krevní tlak a přítomnost bílkoviny v moči. Ale žádnou paniku. Při pravidelných kontrolách vám gynekolog měří krevní tlak a dělá rozbor ranní moči, takže případný problém by byl jistě včas odhalen.

Každopádně o potížích s otékáním svého lékaře informujte, obraťte se na něj okamžitě také v případě, že otoky bolí nebo jsou něčím netypické (otéká vám často například jen jedna ruka nebo jedna noha).

Proč jsem tak oteklá? Poradíme vám, jak ulevit oteklým nohám

Jak a proč vznikají otoky?

Otok neboli edém je patologické nahromadění tekutiny v podkoží, které se projevuje napětím kůže. Během těhotenství dochází ke zvýšenému tlaku na stěny cév, což způsobí průnik tekutiny do okolních tkání, který se projeví právě jako otok. Potíže zhoršuje i rozpínání se zvětšené dělohy.

„Jak roste miminko, děloha nabírá na rozměrech a postupně začne utlačovat cévy procházející pánví a odvádějící odkysličenou krev z dolních končetin zpět k srdci a plicím. Stlačené žíly nemohou zajistit volný odtok krve. Ta se pak hromadí v končetinách a otoky zhoršuje. To, co k tvorbě otoků ještě přispěje, je i nedostatek bílkovin. Ty ve velké míře spotřebovává miminko na tvorbu kostí, zubů, svalů a tak dále. Potíže může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků – tedy držení diety,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Andrea Pašková.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Varovné příznaky, že je něco špatně

Jsou situace, kdy není dobré otoky podceňovat, protože může jít o příznaky, které souvisejí s nastupujícím vážným stavem. Pokud dojde například k otoku jedné končetiny, nejde určitě o těhotenské otoky, ale naopak se dá předpokládat, že vše v těle nefunguje tak, jak by mělo.

Pokud otok nemizí, ale naopak má tendenci se zvětšovat, je tvrdý, bolestivý a horký, je čas rychle navštívit lékaře a nenechat nic náhodě. Popsané příznaky totiž mohou doprovázet zánět žil, případně jejich ucpání, tedy embolii, což je stav, který je velmi vážný pro maminku a samozřejmě ohrožuje i plod.

Každou maminku by měla zarazit i extrémní tvorba edémů všude po těle. Ne tedy jen na nohou, případně na rukou. Tento stav je o to více alarmující, pokud ho doprovází vysoký krevní tlak.

Nebezpečná preeklampsie

Pokud se otoky vytvářejí po celé délce končetin, na břiše nebo v obličeji, na nic nečekejte, je třeba se ihned poradit s lékařem. Mohou to totiž být příznaky již dříve zmiňované preeklampsie. To je stav, během nějž dochází ke špatnému zprůchodnění cév vedoucích z placenty přes pupečník k dítěti.

Plod je nedostatečně zásobován kyslíkem a potřebnými živinami a brání se tím, že vypouští látky zvyšující krevní tlak v těle matky ve snaze dostat přes pupečník více živin. Jenže na látky v krvi reaguje i tkáň ledvin. Ta se stává propustnou pro bílkoviny, krev tak ztrácí svou hustotu a začne z ní unikat voda do mimocévních prostor, kde se začne hromadit. Tím dochází ke vzniku otoků,“ popisuje MUDr. Pašková.

Preeklampsie v těhotenství může ohrozit život matky i plodu!

Pokud nedojde ke včasnému zásahu, dochází v těle matky k vážnému poškození buněk jater, mozku a dalších orgánů reagujících na přísun krve bez dostatečného obohacení kyslíkem.

Nejvážnější komplikací je eklampsie, při které dochází ke stažení cév mozku matky, které může vyústit až v bezvědomí a křeče. Tato komplikace ohrožuje na životě jak těhotnou, tak dítě a řešením je pak jen akutní císařský řez.

Jak si pomoct od otoků?

Těhotenské otoky jsou typické tím, že se tvoří souměrně na obou končetinách, po ránu ustupují a během dne se jejich stav zase zhoršuje. Dobré je vyvarovat se dlouhého sezení, pobytu v horku, „nepřiškrcovat“ cévy těsným oblečením, pozor také na přehazování nohy přes nohu, což děláme často zcela bezmyšlenkovitě.

Při otocích vám prospívá chlad. Vyzkoušejte chladivé obklady a lehkou krouživou masáž, odpočinek s nohama položenýma ve vyvýšené poloze, pomůžou také lymfatická ruční masáž, která podporuje odplavení nahromaděné tekutiny z podkoží, dostatečný pitný režim a omezení soli ve stravě.

„Maminkám také doporučujeme kompresivní podkolenky nebo punčochy a doplnit v jídelníčku bílkoviny (maso, luštěniny, mléčné výrobky, případně také výživové doplňky z lékárny). Dřívější pokusy léčit těhotenské otoky pomocí léků na odvodnění (diuretik) s sebou nesly závažné 'rozhození' vnitřního prostředí organismu. Dobrou zprávou ale je, že tyto potíže po porodu rychle samy zmizí,“ říká MUDr. Andrea Pašková.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, pomoc, Nejlepší video, Edém, Volný odtok, Odkysličená krev, Děloha, Nebezpečná preeklampsie, Jak, Maminka, Otok, Těhotenský otok, Pořadí, Velká míra, Zázvor, Varování, Nepříjemný otok, Včasný zásah, Pór, Pořad, Zdraví na Heureka.cz