Otravy dětí: Nebezpečí v bezpečí domova

Dětské otravy, už jen při vyslovení toho slova, přejede většině z maminek i tatínků mráz po těle. Věděli jste, že až devadesát procent dětí se otráví doma? Nejčastěji vypijí saponát nebo snědí léky v domnění, že je to bonbónek. Jak tedy dětským otravám předejít a co dělat v případě, že se nehoda přeci jen přihodí? Hlavně nezmatkovat, neobviňovat se, ale rychle jednat, aby se našemu zlatíčku hned ulevilo.
Otravy dětí: Nebezpečí v bezpečí domova
Myslíte si, že nejvíce nebezpečí čeká na vaše dítě venku? Že se může otrávit houbami nebo spolknout jedovaté bobule? Pak jste bohužel na omylu. Nejvíce otrav se přihodí právě v „bezpečí“ domova, kde se stane plných 59% dětských otrav. „Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti ve věku od jednoho do tří let, které se nejčastěji otráví léky (42%), chemickými látkami (29%) a rostlinami (19%),“ potvrdila smutnou statistiku lékařka Karolína Mrázová z Toxikologického informačního střediska.
 
Málem jsem nedýchala
Bohužel stejnou zkušenost má i maminka malé Terezky, která se Betynce svěřila v diskuzi. „Ještě dnes cítím, jak mne polil studený pot. Dceři nechutnal čaj, který jsem jí udělala, ale nakonec poslušně vypila půl hrnku. Jenže v ten moment jsem si uvědomila, že ve varné konvici nebyla čistá voda, ale chemický prostředek, kterým se odstraňuje vodní kámen,“ vypráví třesoucím hlasem ještě dnes vyděšená maminka, která si z pochopitelných důvodů chtěla nechat své jméno pro sebe. Jenže ruku na srdce, může se to stát opravdu každému.Jen chvilka nepozornosti nebo neuvědomění si nebezpečí a malér je tady. Pak nezbývá než zachovat chladnou hlavu a hlavně vědět, co dělat. Jedině tak může i tragédie skončit šťastně. Maminka Terezky okamžitě zavolala na záchrannou službu a tam jí dali telefony na Toxikologické informační středisko, kde je nepřetržitá služba. Díky svým databázím umí bleskově zjistit složení drtivé většiny léků, přípravků a domácí chemie. Ale také, jaké látky obsahuje jedovatá rostlina, houba nebo zvíře. Zároveň volajícím poradí, co má smysl dělat a co naopak nikoliv.
 
Lékařka, která měla službu, maminku uklidnila. V tomto případě šlo o výrobek, který obsahoval kyselinu citrónovou. Ta není nijak zvlášť škodlivá. A na překyselený žaludek stačí hrnek mléka. Kdyby přípravek měl ve svém složení kyselinu fosforečnou, pak by to bylo horší….

Stalo se? Tak klid!
Pokud se vám stane něco podobného jako mamince Terzky, nezoufejte, zachovejte chladnou hlavu a hned volejte lékaře. V hlavě si ale dejte dohromady vše, co se odehrálo a jak k neštěstí došlo. . „Pokud je to možné, je dobré při kontaktu s toxikologickým informačním střediskem či vaším pediatrem uvést přesný název požitého přípravku, rostliny a přesné množství,“ upřesnila. Mrázová.
 
Podle ní byste také pomoc bez předešlé konzultace raději neměli provádět sami. „Úplně nejhorší je u dětí vyvolávat zvracení pomocí kuchyňské soli, které se bohužel často aplikuje. U dětí v prvním půlroce života zvracení nezkoušejte vůbec,“ uvedla Mrázová a pokračovala: „Pokud lékař či odborník z toxikologického střediska nedoporučí jiný postup, pomůže několik tablet černého uhlí, které má schopnost na svůj povrch vázat velké množství jedovaté látky.“
 
Prevence je nejlepší
A jak tedy děti před otravou účinně chránit? Nejčastějšími viníky otrav jsou chemické látky jako čisticí prostředky a kosmetika. Děti by v žádném případě tedy neměly mít k těmto prostředkům přístup. „Všechny chemikálie ale i léky by měly být uskladněny na špatně dostupných místech. Tedy někde vysoko a nejlépe pod zámkem. Nebezpečné je také uchovávat chemické přípravky v neoriginálních obalech, zejména v lahvích od nápojů,“ dokončila Mrázová.
 
Klepněte pro větší obrázek 

První pomoc při podezření na otravu
 
Chemickými prostředky
1. Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
2. Vypláchněte dítěti ústa.
3. Pokud dáváte dítěti napít, podejte mu vlažný čaj nebo vodu.
4. Opatřete si obal a etiketu se složením a přesným názvem výrobku.
5. Zavolejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko (dále jen TIS) na tel. 224 919 293 nebo 224 915 402.

Rostlinami, jejich listy a plody

1. Vyndejte dítěti zbytky z úst.
2. Vypláchněte dítěti ústa.
3. Pokuste se zjistit, jakou rostlinu dítě snědlo.
4. Kontaktujte lékaře nebo TIS
5. Pokud lékař doporučí, dejte mu několik tablet aktivního (živočišného) uhlí.

Léky
1. Zjistěte si přesný název léku.
2. Zavolejte lékaři nebo kontaktujte TIS.
3. Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
4. Pokud to lékař nebo TIS doporučí, nebo nelze-li neprodleně radu získat, dejte dítěti několik tablet aktivního (živočišného) uhlí.

Houbami

1. Pokuste se zjistit název houby.
2. Zajistěte jídlo z hub nebo jeho zbytky, důležité jsou i zvratky nebo průjmovitá stolice.
3. Podejte tablety aktivního (živočišného) uhlí
4. Kontaktujte lékaře nebo TIS

Varovná statistika
Ze všech registrovaných otrav v ČR jich více než polovina připadá na dětské pacienty.
 
Nejrizikovější skupinou jsou děti mezi 1 až 3 lety, které tvoří více než polovinu dětských pacientů postižených otravami.
 
K 70 – 90 % otrav dojde doma.
 
Nejčastějším místem otrav jsou kuchyně (3/4 případů).
 
Nejčastěji se děti otráví léky, chemickými látkami a rostlinami.

Materiál byl připraven ve spolupráci s Toxikologickým informačním střediskem při Klinice pracovního lékařství 1. LF a VFN v Praze.
 
Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články