Maminka.czZdraví

Děti otužujte odmalička. Vyhnete se tomu, že vám zchoulostiví

Veronika Vlachová 24.  9.  2019
Když je chladněji, hned našim drobečkům dáváme čepici a pro jistotu ještě teplé ponožky. Chráníme je tak oprávněně proti nachlazení, nebo jim naopak přílišným teplem škodíme? Čerstvě narozené miminko je přece tak křehké a bezbranné. Z dělohy bylo zvyklé na hřejivou teplotu, a teď?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sem tam zafouká a nedejbože, když venkovní teploty prudce klesnou! Mnoha nejen novopečeným rodičům připadá děsivá představa, že by jejich miminko nachladlo. A tak není divu, že pak svůj uzlíček zabalují do nejteplejších dek a několika vrstev. Dělají ale dobře?

Ven jen s čepicí?

Už když jsme tehdy s manželem vyráželi s naším tříměsíčním synkem na výlety po Evropě, jako první mě v zahraničí udivilo, že třeba holandské děti v 15 stupních Celsia ani při silnějším větru nenosí čepici. Nebo že některé děti v Německu po hřišti pobíhají jen v mikině, či dokonce naboso, kdežto já dumám nad tím, jestli už při takových teplotách není čas vytasit rukavice.

Možná máte podobně jako já z dětství zafixováno, že v chladnějším počasí se nosí teplé oblečení, jinak hrozí prochladnutí. Na druhou stranu to ve výsledku vypadalo někdy i tak, že jsem se na hřišti potácela jako michelinský panáček. Právě proto mi na začátku vlastního mateřství připadalo nabalování do teplého oblečení naprosto přirozené. Pojďme si ale na rovinu povědět, že věci se mají trochu jinak.

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Otužování začíná

Už v padesátých letech se začal intenzivně zkoumat účinek otužování na člověka a bylo dokázáno, že chladová adaptace funguje jako prevence proti onemocnění, zejména dýchacího ústrojí, či vydatně zkracuje dobu nemoci a následnou rekonvalescenci.

Což v případě dětí, které stonají i několikrát do roka, zní jako docela rozumný návod, jak podpořit jejich obranyschopnost. Připravovat dětský organismus na nevyhnutelné ataky bacilů a virů se tedy jeví jako výborný nápad, co myslíte? S otužováním vlastního potomka můžete začít prakticky hned po příchodu z porodnice.

V novorozeneckém věku se za otužování považuje to, že s dítětem budete pravidelně vyrážet ven, v bytě budete často větrat a pro noční spánek zajistíte miminku teplotu do 18 stupňů Celsia.

Nebo to, že ho necháte před večerní procedurou při pokojové teplotě několik minut nahé a zatím mu budete povídat říkanky, zpívat či se s ním pomazlíte – malé tělíčko se při tom otužuje.

Zastánci většího otužování mohou miminko ještě otírat žínkou namočenou ve vodě, ze začátku o teplotě zhruba 36 stupňů Celsia a od dvou měsíců věku se teplota snižuje postupně až na 34 stupňů Celsia. I takto zdánlivě malinké otužilecké postupy dělají s drobným tělíčkem velké divy.

Otužovat se mohou i miminka. Posílíte jejich imunitu i chuť k jídlu

Tepelné rozmazlování

Základem otužování dětí je přiměřené oblékání. Taky se ovšem přistihujete, že svému dítěti říkáte, aby si nasadilo čepici nebo zapnulo bundu? „Zkusme se naučit svému dítěti věřit a respektujme jeho potřeby ohledně množství oblečení,“ radí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík a maminka čtyř dětí.

Jestliže sami patříte mezi zimomřivé a v podobném duchu oblékáte i vlastní ratolest, která se oproti vám vydatně pohybuje, hrozí jí riziko přehřátí a také zchoulostivění. A paradoxně touto vydatnou tepelnou izolací zvyšujete riziko nachlazení, protože jakmile přijde jemný vánek nebo chladnější počasí či nečas, dětské tělíčko bude postrádat dostatečnou obranyschopnost.

Proto je zhruba od pěti měsíců věku dítěte čas na další otužilecký krok: snižovat teplotu vody při koupání nebo sprchování. Určitě sama vymyslíte formu, která bude vaše dítko bavit.

Například třiatřicetiletá Valérie své děti nechává zhruba jednou týdně skotačit ve dvou vaničkách: „V jedné z nich je chladná voda a ve druhé standardní teplá. Baví je přeskakovat a pociťovat různé teploty na vlastní kůži. Pravda, v koupelně je pak menší potopa, ale v teplejších dnech tuhle proceduru provádíme na balkoně,“ popisuje Valérie.

Je důležité roční období?

Obecně se říká, že nejlepší čas na otužování je jaro nebo podzim. Ale právě v tomto období jsou děti nejvíc nemocné, a tedy nejsou vhodnými kandidáty pro otužilecké pokusy. Takže nejlepší čas je teď hned.

Nebo tehdy, kdy je dítě dobře naladěné a okolnosti nabádají k tomu vyzkoušet experiment s chladovou adaptací. Starší dítě, zhruba od dvou let, už můžete na konci koupání osprchovat chladnější vodou.

Předem ho na to však připravte. A jakmile začne topná sezona, jedním ze základních kroků je nevytápět příliš vlastní domov! Nejenže ušetříte za energii a organismy všech členů rodiny vystavíte otužileckým podmínkám, ale vyhnete se i suchému vzduchu, který dokáže pěkně podráždit sliznice.

Nejjednodušším pravidlem oblékání novorozence, kojence či batolete je dát o jednu vrstvu oblečení víc, než máte vy sami. Důležité je, aby dítě mělo nohy, ruce a hlavu v teple.

Sauna v těhotenství: ano nebo ne?

Jdeme do sauny

Skandinávské národy s sebou do populárních saun berou i několik dní stará miminka, která již mají zahojený pupečník, ale při našem životním stylu není saunování natolik běžné. Nicméně už i u nás najdete dětské sauny, které nabízejí příjemné prostory s teplotou zhruba kolem 60 °C a které jsou určeny dětem od jednoho roku.

Ovšem Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy, doporučuje začít se skutečným saunováním později: „Od tří let dítě umí vyjádřit své pocity a je schopné lépe zvládat horko.“ Teplota dětské sauny by pak neměla překročit 80 °C.

„Aby saunování skutečně mělo efekt a posilovalo imunitu, je třeba saunu navštěvovat aspoň jednou týdně,“ podotýká Martin Pařízek s tím, že by rodiče měli dohlédnout především na to, aby děti po sauně odpočívaly a měly zajištěný dostatečný přísun tekutin.

Vezměte děti do sauny. Pomůže bojovat proti nachlazení a uleví při astmatu i alergiích

Zásady správného otužování

Buďte sami příkladem. Nedělejte nic přes odpor dítěte. A nešetřete pochvalou, když se mu podaří vydržet v chladnější vodě. Nepřehánějte to s oblékáním. Při pochybách svetr nebo bundu přibalte s sebou – ale svému dítěti důvěřujte, když se teplejším vrstvám brání. Případně tělesnou teplotu dítěte vyzkoušejte sáhnutím na předloktí nebo za krk.

Jednou denně nechte dítě zhruba pět minut nahé. Otužování vzduchem funguje také. Při koupání postupně každý den snižujte teplotu vody. Začněte na příjemných 36,5 stupně Celsia a propracovávejte se až na teplotu kolem 20 stupňů Celsia.

V bytě snižte teplotu topení. Osvědčují se i regulátory podle aktuální teploty v místnosti. A kdykoli je to možné, větrejte. Vyhněte se jen delšímu pobytu v průvanu. Pravděpodobně neexistuje žádné počasí, které by vás mělo odradit od alespoň krátké procházky venku.

Jak se zbavit bolesti hlavy? Jde to i přírodní cestou

Děti by měly trávit čas na čerstvém vzduchu kolem tří hodin denně. A že prší? Vyzbrojte se nepromokavým oblečením a botami a hurá ven! Důležitá je pravidelnost. Dodržujte alespoň jednu zásadu pro správné otužování. A jestliže se dítě potýká s nemocí, otužovací procesy zmírněte nebo přerušte a po uzdravení začněte na takové teplotě, která je dítěti příjemná. Přihlaste dítě na kurzy plavání nebo vaničkování.

Otužování je přirozenou součástí lekcí. Jen nezapomeňte při chladnějším počasí na dobrou čepici při cestě domů. Během nočního spánku zajišťujte teplotu mezi 16 až 18 stupni Celsia. A když to je možné, otevírejte na noc okno. Bude se lépe spát. Po koupací proceduře pokožku dítěte vždy dobře osušte a ošetřete vhodnou mastí.

Zvítězte nad rýmou a nachlazením: Otužujte se spolu s dětmi!

Jak dostat dítě do sauny

Postupujte trpělivě a do ničeho dítě nenuťte. Na začátku bude mít s velkou pravděpodobností obavy. Vybírejte proto takové sauny, které mají pro děti připravený zábavný program v podobě hry včetně úvodního rituálu a vysvětlení pravidel chování v sauně.

Výbornou zábavou během saunování jsou i peelingy, například mazání pokožky medem. Nepřestávejte sledovat reakce dítěte a adekvátně se vůči nim zachovejte. A na konci procedury dítě odměňte a pochvalte. Uvidíte, že si to zamiluje!

Virózy už začínají! Proč horečku u nejmenších nemusíte hned srážet?
Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Bolest hlavy, Sauna, Okolnost, Malé tělíčko, Děsivá představa, Přílišné teplo, Michel, Čerstvý vzduch, Dlouhý pobyt, Přirozená součást, Oblékání, Chladné počasí, Nepromokavé oblečení, Dětská sauna, Noční spánek, Bund, Dýchací ústrojí, Resort Valach, Novorozenecký věk, Chladná voda, Miki, Teplota, Zdraví na Heureka.cz