Maminka.czZdraví

Otužování? Začněte s ním hned!

Markéta Ostřížková 8.  7.  2015
Stávající teplé dny nás všechny moc těší. Děti mohou trávit více času venku a mohou tak posílit svou imunitu. Jak ji ještě zvýšit? Otužováním!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V 60. letech byly jesle plné dětí. Miminka se hromadně nakrmila, přebalila, oblékla a hurá na terasu, do postýlek, v zimě zabalená v peřinách, v létě v lehké přikrývce většinou hned usnula a spala hlubokým spánkem. Ano, dnes lze mít výhrady ke kolektivním způsobům, otužování ale opravdu docela fungovalo.

V době, kdy jsem i já patřila do stálého jeslového inventáře, jsem podle rodičů nikdy vážněji neonemocněla. Otužování zkrátka prospívá a zvýšená odolnost vůči nemocem je jen jednou z výher, kterou za odměnu dostaneme. Těmi dalšími jsou například lepší látková výměna, celková aktivizace, dobrý spánek a duševní pohoda, ale i pořádná chuť k jídlu. 

Vzdušná lázeň 

Kdy s otužováním začít? Prakticky od narození. Dítě si zdravé návyky brzy osvojí a bude je považovat za běžnou součást života. Odborníci radí: Jakmile jste jednou s otužováním začali, nepřestávejte a vytrvejte, i když se vám právě moc nechce. Pokud totiž proces přerušíte, zvýšená otužilost během poměrně krátké doby opět klesne. „Jestliže dítě onemocnělo nebo bylo potřeba otužování přerušit z jiných důvodů, je potřeba začít opět pomaloučku od začátku. Mezi nejjednodušší metody patří otužování vzduchem. Na procházky s kočárkem nebývá příliš mnoho času každý den, zvláště máte-li doma jedno či více starších dětí. Vliv chladného vzduchu lze podpořit navykáním dítěte na spánek u otevřeného okna, a to i když je chladněji než obvykle,“ radí dětská lékařka z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze MUDr. Tereza Nedělková.

V prvních týdnech po narození je samozřejmě zapotřebí ctít nezralou termoregulaci miminka; tu však vyřešíme přiměřeným oblékáním. Jinak je zbytečné miminko přehřívat – teplota v místnosti by neměla být vyšší než 22 °C. Pobyt na čerstvém vzduchu (s postupným prodlužováním doby) miminku napomůže také k hlubšímu spánku a celkové regeneraci.

Otužovat starší dítě lze rovněž prostřednictvím takzvané vzdušné lázně, například při rozcvičce jen v lehkém oblečení venku nebo při otevřeném okně. Nebojte se, váš potomek během deseti minut čilé aktivity u okna či na zahradě neprostydne, samozřejmě za přiměřeného počasí. Jak se vzdušnou lázní začít? Startuje se při pokojové teplotě a pak se teplota vzduchu postupně snižuje (v průměru asi o 1 °C vždy po 3–4 lázních). U předškolních dětí lze dojít až k 15 °C, a jsou-li děti silně otužilé, potom až k 10 °C. 

Léto je šance změnit přístup otužení 

Teplé letní počasí nás zbavuje mnoha povinností: miminko stačí uložit k otevřenému oknu nebo na terasu či zahradu, starší děti si najdou zábavu samy; pobyt na vzduchu se v létě stává samozřejmostí. Připočítáme-li k tomu další věci, které k létu patří, zjistíme, že z povinnosti se stává zábava – kdo by neměl rád koupání, plavání, pobyt na pláži nebo třeba procházky v lese? Důležité je co nejdéle pobývat mimo městský smog, v přírodě. 

Výhodou vody je ovládání její teploty 

Účinek chladné vody na organismus je velice intenzivní – chladná voda odebírá tělu až 30x více tepla než vzduch o stejné teplotě. „Tento typ otužování se hodí pouze pro zcela zdravé děti; voda by měla být ochlazována jen velice zvolna,“ dodává dětská lékařka.

Jak na to? Začíná se smáčením celého těla vodou, která je zpočátku příjemně vlažná (mezi 30 a 34 °C). Navlhčenou a mírně vyždímanou žínkou se postupně svlažují jednotlivé části těla (obličej a krk, horní končetiny, trup, dolní končetiny) a ihned se vysuší třecím ručníkem. 

S citlivějším dítětem zacházíme opatrněji, smáčíme jen horní polovinu těla. Teplotu vody postupně snižujeme (po několika dnech zhruba o 1 °C ) až na 20 °C. Tady můžeme setrvat nebo přejít ke sprchování vlažnou vodou. Sprchování by mělo předcházet krátké zahřátí těla teplou sprchou a poté následuje přechod na chladnější teplotu. Dítě tak sprchujeme asi 2 minuty, pak je ihned dobře osušíme, promasírujeme a přiměřeně oblečeme.

„Zásadou je, abychom se nechali vést pocity dítěte. Ať si samo určí, jak chladnou vodu chce použít. Důležité je, aby sprchování bralo jako hru,“ říká MUDr. Eva Vernerová z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty UK a FN Motol. 

I horko otužuje 

Pobyt v sauně je dnes součástí rozvrhu dne v mnoha předškolních zařízeních. A je to dobře, protože sauna prokazatelně zvyšuje obranyschopnost. Můžeme sem chodit i s velmi malými dětmi, kdy pocení (stačí 5 až 8 minut) střídáme s rychlým ochlazením.

„Pobyt v sauně by neměl být nijak dlouhý a postačí opravdu jen 2 až 3 střídání/opakování. Proces ukončíme teplou sprchou a odpočinkem v odpočívárně po dobu alespoň čtvrt hodiny. Po saunování se doporučuje doplnit živiny lehkou svačinkou (ovoce, zelenina, celozrnný sendvič),“ vysvětluje lékařka.

Stejně jako pobyt v chladu či sprchování, i saunování má podle jejích slov své „kontraindikace“. Než tedy budete chtít jít s dítětem do sauny, poraďte se se svým pediatrem, je-li tato aktivita vhodná i pro to vaše. „Saunovat se rozhodně nedoporučuje například dětem s epilepsií nebo srdečním onemocněním, určitá omezení platí i u dalších nemocí, například astmatu,“ dodává MUDr. Vernerová. Podle jejích slov lze imunitu astmatika či alergika lépe posílit například pobytem v solné jeskyni nebo u moře. 

Blahodárné slunce 

Součástí dětských regeneračních pobytů kdysi bývaly i sluneční lázně. Sluneční svit je pro zdraví velmi důležitý; zajišťuje lepší vstřebávání vápníku do kostí a tím je chrání před zlomeninami. Pobyt na místě s intenzivním slunečním svitem prospívá nervovému systému – do mozku se vyplavuje více serotoninu, hormonu dobré nálady, a melatoninu, který zase ovlivňuje kvalitu spánku. 
Pro pobyt na slunci je však třeba dodržovat některá pravidla, například nechodit s dětmi na přímé slunce v poledním čase a používat ochranné pomůcky (čepice, opalovací krémy) jak venku, tak i ve městě. 

Témata: Zdraví, otužování, V peřinách, Verner, Citlivé dítě, Látková výměna, Srdeční onemocnění, Zlomenina, Předškolní zařízení, Zac, Zahřátí, Smog, Astmatik, Letní počasí, Duševní pohoda, Chladná voda, Lehké oblečení, Saunování, Přímé slunce, Sauna, Zdraví na Heureka.cz