Maminka.czČasopis Maminka

Ovlivní fáze Měsíce pohlaví vašeho mininka?

Dagmar Honsová 3.  11.  2010
Ovlivní fáze Měsíce pohlaví vašeho mininka?
Asi většina maminek mi dá za pravdu, že jí na tom zase až tolik nezáleží – přejeme si hlavně, aby naše dítko bylo zdravé a spokojené. Jenže, tatínků, kteří „potřebují syna“, je dost. Pomůže jim příroda?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě v poměrně nedávné minulosti a v některých zemích dokonce i dnes, například v Číně, bylo narození prvorozeného syna jako pokračovatele rodu a ekonomické záruky rodiny takřka povinností.

Nelze se proto divit, že se stále traduje řada pověr, doporučení a mýtů, jak ovlivnit pohlaví dítěte. Pojďme si jeden z nich zkusit trošku ověřit.

A sice ten, že početí před úplňkem znamená narození chlapečka, zatímco po něm vás čeká holčička. Za jasných nocí není problém úplněk Měsíce, který se nám jeví jako svítící kotouč, vysledovat na obloze.

Z čistě astronomického hlediska nastává v okamžiku, kdy Měsíc dosáhne poloviny své oběžné dráhy kolem Země a dostane se tak do opozice ke Slunci, které osvítí celou jeho k Zemi přivrácenou polovinu.

Kdy přesně se tak stane, lze zjistit rovněž z předpovědi počasí nebo kalendáře (v měsíci říjnu připadá úplněk na sobotu třiadvacátého). Vraťme se ale k tomu, zda se lze opravdu řídit tím, že fáze Měsíce ovlivní pohlaví vašeho miminka. Kdybychom si udělali graf, kde na osu y vyneseme poměr počtu narozených holčiček a chlapečků v letech 2007 až 2009 a osa x představuje osmadvacetidenní cyklus pohybů Měsíce, nenajdeme v něm žádnou závislost.

Ba právě naopak – v jednom období před úplňkem vychází poměr pohlaví vítězně pro chlapečky, v dalším pro holčičky, nebo je to půl na půl a naopak. Pokud ale dáte na pověry, určitě se nenechte tímto výsledkem odradit – určité procento chyby našeho konečného výsledku mohl způsobit fakt, že pořádně nevíme, kdy přesně k početí miminka došlo, kolik maminek přenášelo, nebo naopak porodilo o nějaký ten den napřed.

V souvislosti s tím si také vybavuji paní doktorku, která se neubránila několikaminutovému smíchu poté, co můj manžel přesně odříkal den a hodinu početí naší dcery a v kalendáři si tak zaškrtl stoprocentní den narození. Vzápětí nás ubezpečila, že první den početí a zejména pak termín porodu vašeho děťátka je vypočítáván od posledního cyklu, ale i v tomto případě existuje určitá odchylka. Z výsledků tohoto malého průzkumu mi ale přece jen jedna statisticky podložená věc vyšla.

V den úplňku přichází na svět více dětí. To je zřejmě dáno tím, že Měsíc, Země a Slunce stojí v jedné rovině. Na Zemi, která je uprostřed, působí v této fázi z jedné strany přitažlivost Slunce, z druhé Měsíce. Hovoříme tak o tzv. protikladné energii, kdy dochází k narušení magnetického pole Země.

V důsledku toho může být organismus více prokrvený, někomu se hůře spí, trpí bolestmi hlavy nebo má špatnou náladu. A úplný závěr si dovolím věnovat té skupině tatínků, kteří mají v pohlaví potomka jasno hned od prvního pozitivního těhotenského testu – bohužel, ani datum narození vaší ratolesti za úplňku nezaručí, že budete mít vysněného fotbalistu, nebo naopak mrštnou gymnastku.

I v tomto případě totiž vychází poměr narozených chlapečků a holčiček půl na půl. Takže doufat můžete, přát si taky, ale nakonec je to stejně 50:50, věřte přírodě.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Vaš, Určité procento, Měšice, Fáze, Měsíc, Mini, Pokračovatel, Úplněk, MEŠ, Magnetické pole