Maminka.czTěhotenství

Ovlivňuje mražení pečiva jeho kvalitu, nebo jde jen o povyk?

Od srpna se prodej pekařských i cukrářských výrobků řídí novými pravidly. Pečivo ze zmrazeného polotovaru už nesmí být označeno jako čerstvé. Jak moc ovlivní mražení pečiva jeho kvalitu?
8. 9. 2012
Ovlivňuje mražení pečiva jeho kvalitu, nebo jde jen o povyk?

Mražení samo o sobě nemá výrazný vliv ani na kvalitu těsta, ani upečeného výrobku. Nová vyhláška, která u nás právě vstoupila v platnost, má za cíl pouze rozlišit mezi výrobky, které byly buď v provozovně přímo upečené, nebo dodané čerstvě upečené, a těmi, které byly plně nebo částečně upečené, zamražené a v prodejně pouze rozpečené.

To samozřejmě není totéž, jako čerstvě upečený výrobek, pro prodloužení trvanlivosti jsou často přidávány různé látky, které v čerstvém pečivu nejsou. Rozpékané pečivo je časté v supermarketech a pro dobro a informovanost zákazníka je zapotřebí ho neoznačovat jako čerstvé. Rozpékání už upečeného výrobku je ovšem třeba odlišit od postupu, kdy jsou například těsta tzv. hybernována, ale kynou a pečou se až přímo v prodejně, tento rozdíl ale nová vyhláška nepodchycuje.

Zmražování těst před kynutím je postup zcela běžný a použít se dá s úspěchem i v domácnostech, když si připravíme třeba „pohotovostní zásobu“. Na kvalitu, chuť a vůni výrobku nemá žádný nepříznivý vliv.

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Udělejte si fantastické fotky! Vezměte křídy, děti a popusťte uzdu fantazii
Musí porod bolet? Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody epidurálu
Pojďte ven s Maminkou. Sejdeme se v neděli po obědě v parku na Pankráci
Generace Y: Dnešní puberťáci se chtějí hlavně bavit, ale rozumíte jim?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu