Maminka.czKam s dětmi

Ozvěny AniFestu přinesou to nejlepší z filmů i oblíbené školičky animace

redakce 26.  9.  2012
Česká premiéra nejnovějšího rodinného hitu Hotel Transylvánie, poklady českého animovaného filmu, nejnovější krátkometrážní animované snímky, oblíbené workshopy animace i ukázky současného digitálního umění, to vše čeká dospělé i dětské návštěvníky tradičních pražských Ozvěn AniFestu, největšího mezinárodního festivalu animovaných filmů v České republice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pražské Ozvěny AniFestu proběhnou během prvního říjnového týdne v Modřanském Biografu (od 4. do 6. října) a v Galerii U Prstenu v Jilské ulici na Praze 1 (od 2. do 5. října)

„Dramaturgie pražských Ozvěn se letos zaměřila mimo jiné na mediální a estetickou výchovu. Pro školní a dětské publikum AniFest připravil Výpravu do světa animovaného filmu, komentovaný program, v rámci kterého provedou animátoři a filmoví odborníci diváky světem české animace a představí malým návštěvníkům skutečné poklady, o kterých možná doposud nevěděli. V rámci praktických workshopů pak animátoři a odborní lektoři seznámí děti se základními technikami animace. Cílem projektu je interaktivní setkání s animací, tedy zjednodušeně, aby děti nebyly pouhými konzumenty tohoto oblíbeného uměleckého žánru. Pro vyjádření dětské fantazie je animace ideálním prostředkem, proto se snažíme, aby jí děti aktivně využily, místo aby jen seděly u televizních obrazovek,“ vysvětlil ředitel AniFestu Jakub Hora.

Filmové projekce představí malým návštěvníkům historii slavného českého studia Bratři v triku nebo tvorbu neméně významných Zlínských ateliérů, v nichž tvořili například Karel Zeman či Hermína Týrlová. V dalším programu představí AniFest slavné české výtvarníky v animovaném filmu. Nejnovější animované snímky přiblíží kolekce tvorby z produkce České televize nebo práce studentů Vysoké školy umělecko-průmyslové.

V rámci Školiček animace, dílen animační tvorby pro žáky základních škol, si malí animátoři natočí vlastní krátký animovaný film, a to technikou stop-motion a flashovou animací. „Dětští autoři tvoří ve skupinách, každý má svou pozici, ať už jako výtvarník, scénárista, kameraman, režisér nebo animátor. Společně připraví příběh, který následně přenesou na monitor,“ uvedla Malvína Toupalová z AniFestu.

Večerní program pražských Ozvěn AniFestu zve návštěvníky Modřanského biografu na rodinnou novinkuHotel Transylvánie, na kolekci nejlepších snímků festivalu AniFest 2012, která nabídne světové festivalové hity Luminaris či Moxie, či pokračování kultovní trilogie Phila Mulloye Mrtvý, ale nepohřbený, které seznámí diváky s posmrtnými osudy pana Christieho. Mrtvý, ale nepohřbený na letošním AniFestu nadchl jak diváky, kteří mu udělili cenu, tak porotu, která mu udělila zvláštní uznání.

Galerie U Prstenu představí při večerních projekcích nejnovější kolekci současné animace nadějných režisérek Female Filmmakers. Návštěvníci uvidí díla Alexandry Hetmerové, Soni Jelínkové a dalších českých animátorek. Ozvěny AniFestu U Prstenu také nabídnou špičku současného digitálního umění v rámci programu Ars Electronica.

Unikátní setkání s kanadskou animací během Ozvěn AniFestu nabídne 6. října také Městská knihovna v Praze. Velvyslanectví Kanady zde uvede v rámci Dnů Kanady unikátní kolekci krátkých filmů jedné z nejlepších světových institucí (nejen animovaného) filmu National Film Board of Canada. Podporu pro své filmy zde našli a nacházejí špičkoví tvůrci světové animace, například Paul Driessen a Koji Yamamura, z českých autorů například Břetislav Pojar. Od 14 hodin si mohou kanadskou animaci užít malí diváci, od 15:30 pak poběží kolekce snímků pro dospělé publikum.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, film, Hermína, Krátký film, Malý návštěvník, Animovaný film, Karel Zeman, Hotel Transylvánie, Zlínský, Christie, NEJ, Malvína, Scénárista, Transylvánie