[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pro dokonalý palačinkový dort je důležité, aby byly palačinky velmi tenké. Pokud právě tento krok není vaší parketou, Koko vám ukáže správný poměr surovin, aby byly palačinky tenké jako papír. Když necháte těsto správně odležet, nebudou se ani trhat!
Suroviny:
Těsto na 8–10 palačinek
Na zelenou náplň
Na červenou náplň
Postup:
Začněte těstem. Jak jsme si řekli hned v úvodu, jde tu především o poměr surovin. Každých 250 ml mléka doplňte 1 větším vejcem, 100 g hladké mouky a čtvrtlžičkou soli. Nechte těsto půl hodiny odležet a připravte si náplň.
Zelená náplň: Do hrnce nebo rendlíku vlijte trochu olivového oleje, nadrťte sem pět stroužků česneku, minutu osmahněte, přilijte 12% smetanu na vaření, přidejte k tomu mražený sekaný špenát, ideálně už taky mírně ochucený smetanou a česnekem. Přiveďte k varu a počkejte, až špenát povolí. Rozpusťte smetanový sýr a zahustěte jím směs. Důkladně osolte a opepřete, promíchejte.
Červená náplň: Červená směs se udělala vlastně sama:) Drcená rajčata z plechovky smíchejte s bazalkou a oreganem, připravte si šunku (nebo mortadellu) a sýr (mozzarellu nebo jiné tavitelné sýry vhodné k zapékání). Bochánek sýru nastrouhejte nahrubo.
A jde se na palačinky. Na palačinkovou pánev s těžkým dnem stačí pokaždé vlít opravdu jen pár kapek oleje a pořádně je všude rozlít. Plná naběračka s asi 100 ml těsta je tak akorát. Postupujte rychle. Krouživým pohybem těsto rozlijte v rovnoměrné vrstvě a počkejte, až zhruba během minuty zežloutne a zpevní se. Pak placku obraťte a dodělejte na druhé straně asi 30 vteřin.
Uvidíte, že výsledek je opravdu tenký a zároveň se nic netrhá. Přesně takové palačinky do dortu potřebujete. A pro opravdové fanoušky doporučujeme palačinkovač – a i když na něm nic nenahýbáte a neotáčíte, i tady chce výroba svůj jistý grif. Průměr palačinek ze stroje je větší než z klasické palačinkové pánve.
A můžete tvořit dort. Vymažte si zapékací misku (ideálně nepřilnavou a kulatého typu). Na dno jde nejdříve první palačinka, kterou potřete zelenou náplní. Mezi každá další patra musí přijít dostatek sýra, aby celý dort držel. Přikrývejte dalšími vrstvami a náplně střídejte, jak chcete.
Na palačinky by šla použít také bešamelová nebo boloňská omáčka – co se hodí do lasagní, jde i sem. Nebojte se záplatovat, aby palačinky vytvořily souvislou vrstvu, úplně nahoru dejte jen drcená rajčata, můžete přidat i sušené oregano a sýr v hojném množství.
A teď hurá do trouby. Předehřejte ji na horký vzduch a 190 °C, případně na klasické pečení shora i zdola a 210 °C. Nebude trvat dlouho a sýr na povrchu se začne roztékat. V kovové nepřilnavé formě postačí dortu 30 minut, aby se upekl, v keramické by to trvalo až o 15 minut déle. A máte hotovo. Je ale potřeba počkat minimálně čtvrt hodiny, než do dortu zakrojíte, jinak by se jednotlivé řezy rozpadaly. Odměna za trpělivost ale stojí za to. Do formy se na výšku vejde 8–10 palačinkových vrstev, na což vám stačí těsto ze dvou velkých vajec a půl litru mléka. Důležité je vše dostatečně osolit a ochutit, protože palačinky pojmou spoustu náplně.