Pálení žáhy postihne téměř každou těhotnou: Co s tím?

Pálením žáhy v těhotenství může trpět až polovina těhotných žen. Většinou se jedná o dvě příčiny, které pálení žáhy vyvolávají.
Pálení žáhy postihne téměř každou těhotnou: Co s tím?

Pálení žáhy se odborně nazývá reflux. Až každá čtvrtá těhotná žena trpí refluxem. Vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, který normálně zabraňuje zpětnému toku šťáv a zároveň rostoucí plod vytlačuje žaludek vzhůru.

Co pomáhá?
Nepředklánějte se a nelehejte si, dokud natrávená potrava neopustí žaludek, protože jinak by si hledala cestu právě jícnem. Cesta k pálení žáhy je obvykle dlážděna konzumováním čokolády, tučných jídel, mátového čaje, kávy, a to i bezkofeinové. Tato jídla vyvolávají ochabnutí svěrače jícnu. Přednost dávejte hlavně netučným jídlům. Vyhýbejte se zejména hamburgerům nebo bramborovým lupínkům. Vysaďte také ostré koření. Kořeněná jídla jsou hůře stravitelná a v těhotenství je vlivem hormonu progesteronu trávení zpomaleno.

Čím víc je jídlo nestravitelné, tím větší je riziko pálení žáhy. Jako nedráždivé se doporučují třeba banány nebo rýže. Večer snězte jen něco malého. Objemné jídlo se drží v žaludku déle, takže je podstatně větší pravděpodobnost, že až ulehnete, tak vám kyselost stoupne do krku. Nic nejezte nejlépe dvě hodiny před ulehnutím. Tak potrava opustí žaludek, ještě než ulehnete. Bezprostředně po jídle nikdy necvičte. Tělesný pohyb působí proti gravitaci a může vyvolat reflux.

Úlevu od pálení žáhy mohou samozřejmě přinést i léky. Jsou to léky, které snižují kyselost.  Raději se ale vždy poraďte s vaším lékařem. Za lékařem také zajděte, pokud jsou vaše obtíže intenzivní a velmi časté. Stejný účinek jako chemicky vyráběné léky může mít i obyčejná soda bikarbona rozpuštěná ve sklenici vody a vypitá před spaním. Čím si uděláte roztok sody koncentrovanější, tím se vám bude lépe spát a pálení žáhy budete pociťovat v daleko menší míře.

Pokud vám soda přece jen nepomůže, zkuste sáhnout po tobolce Apo-ome 20. Tyto tobolky obsahují 20 mg účinné látky omeprazol, jež snižuje tvorbu žaludečních kyselin, čímž dokáže normalizovat i prostředí v jícnu. Želatinová tobolka se snadno polyká a díky speciální povrchové úpravě doputuje lék bez problémů až na místo působení. Omeprazol nemá nežádoucí účinky na průběh těhotenství ani na zdraví dítěte. Lze užívat i bez lékařského předpisu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články