Maminka.czTěhotenství

Pálení žáhy trápí většinu těhotných. Proč? A jaké jídlo raději vynechat?

Děláte všechno možné i nemožné, a stejně ta potvora nedá pokoj. Víte, co dělat, jak si ulevit a co jíst a nejíst, když vám těhotenství znepříjemňuje pálení žáhy? Poradíme vám.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Potíže s pálením žáhy potrápí alespoň občas většinu těhotných žen. Zejména ve třetím trimestru jde o poměrně běžnou záležitost. Jak si s těmito obtížemi poradit, co pomůže a čeho se raději vyvarovat?

VIDEO: Pálení žáhy nebo žaludek na vodě: jaké jsou příčiny, příznaky a léčba

Příznaky pyrózy, jak zní odborný název, naštěstí většinou odcházejí samovolně s porodem a pro mámu ani její poklad v bříšku nebývají nijak nebezpečné. To ale určitě neznamená, že si ji musíte „nechat“, potíže totiž můžete zmírnit poměrně snadno. 

O co vlastně jde? Pálení žáhy je způsobeno návratem kyselých žaludečních šťáv do jícnu. Vyskytuje se u více než 50 procent těhotných a zvyšuje se se stupněm gravidity,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Halatková z VFN v Praze. Zmíněné žaludeční šťávy přitom dráždí sliznici jícnu, a dochází tak k nepříjemnému pocitu – podobnému jako u zvracení. Ovšem s tím rozdílem, že neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. Kromě pálení v krku můžete cítit až palčivou bolest za hrudní kostí. 

Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?

Proč pálí žáha právě v těhotenství? 

Důvody, proč se tahle patálie objevuje u mnohých těhotných, jsou hned dva. „Příčina je nejen mechanická, tedy tlak zvětšující se dělohy na žaludek, ale i hormonální. Kvůli zvýšené hladině pohlavních hormonů (progesteronu), které napomáhají relaxaci hladké svaloviny v trávicím traktu, se snižuje napětí jícnového svěrače, tedy svalu tvořícího bariéru mezi žaludkem a jícnem, a snižuje se také pohyblivost trávicího systému,“ říká MUDr. Kateřina Halatková. Aby totiž miminko mohlo v břiše růst, povolují se v těle těhotné svaly i vazy, tím pádem hormony působí i na sval, který uzavírá vstup z jícnu do žaludku.

Nejíst před spaním, žádné přejídání ani hladovění

Další příčiny pálení žáhy už souvisejí se stravou a životním stylem a právě tady tkví i účinná prevence. Zakopaný pes totiž dost často bývá v nepravidelném stravování a v přejídání se. Hlavně navečer rozhodně není dobrý nápad dohánět celodenní hladovění, metabolismus se totiž zpomaluje a není připraven na trávení tučných jídel. Žáha se pak „rozpálí“ velice snadno, někdy i tak, že vyvolává pocity, které se lehce zamění až s infarktem. „Zásadní je chodit spát s již vyprázdněným žaludkem, minimálně tři hodiny po jídle, a také jíst menší porce. Pokud se i přesto příznaky vyskytnou v noci, pak je dobré si podložit horní část těla polštáři,“ radí lékařka. 

Trápí vás pálení žáhy? Víme, co by mohlo pomoci

Velice důležitá je také lehká a pravidelná strava, na kterou byste měla v těhotenství dbát dvojnásobně. Nezdráhejte se proto pro jednou nedojíst u tchyně chlapskou porci kachny s knedlíkem, snažte se jí slušně vysvětlit, že v těhotenství opravdu není potřeba jíst za dva. Jediné, co se tak překyselí, bude možná její obličej, svůj žaludek ale nebudete zbytečně dráždit. 

Co dělat, aby žáha nepálila? 

  • Snažte se jíst menší porce jídla, zato častěji, než jste běžně zvyklá.
  • Škrtněte si z jídelníčku mastná, tučná a kořeněná jídla, nahraďte je lehčími pokrmy, ovocem, zeleninou a potravinami bohatými na vlákninu, které urychlují trávení.
  • Buďte opatrná i s kávou a obecně kofeinovými nápoji. Alkohol asi netřeba připomínat… Vhodné ale nejsou ani perlivé nápoje nebo kyselé džusy. Sáhněte raději po čisté pramenité vodě. Před každým jídlem vypijte plnou skleničku, zlepšíte tak následné trávení.
  • Nelehejte si hned po jídle. Odpočinek je namístě, pouze ale ve svislé poloze.
  • Pokuste se vyvarovat stresu, myslete i na svoje miminko a snažte se být co nejvíc v klidu. Poslouchejte relaxační hudbu, cvičte jógu – cokoli, co vás zase rychle „hodí“ nazpět do klidu.
  • Poslední jídlo si dejte minimálně dvě hodiny před spaním, ideálně tři. Podložte si před spaním hlavu polštářem navíc.
  • Pokud se potřebujete pro něco sehnout, raději se neohýbejte v pase, ale pokrčte kolena. Nezvedejte těžké předměty. 

Jaké jídlo žáhu rozpaluje? 

Rejstřík potravin, které můžou pálení žáhy způsobit, je poměrně široký, ne všechny ale musíte nutně z jídelníčku úplně vyřadit. Snažte se vypozorovat, po čem vám není dobře, a napříště se tomu vyhnout. Obecně je lepší sáhnout po zásaditých pokrmech, které nevyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv. Asi vás zklamu, ale vhodná není například čokoláda, dobře vám možná neudělají ani rajčata, papriky, citrusové plody nebo kyselé džusy. 

Žáhu snadno rozpálí hodně kořeněná jídla – neplechu udělají oblíbené chilli, přemíra česneku, ale i hůře stravitelné potraviny jako luštěniny, cibule, vajíčka natvrdo, zelí nebo čerstvý chléb. Vyhněte se instantní stravě, nic dobrého v ní stejně nenajdete.

Tohle zabere! 10 potravin, které uleví od pálení žáhy v těhotenství

Dalším škodičem je v tomto směru cukr, tedy ten rafinovaný, který je součástí všemožných sušenek, koláčků, buchet a dortíků. Když vás honí mlsná, zkuste místo toho sáhnout po sušeném ovoci. Co případně nejíst, už tedy víte.

Co tedy naopak můžete bez rizik? Jasnou volbou jsou celozrnné potraviny, které díky vláknině urychlují trávení. Z masa vybírejte spíš kuřecí a krůtí, které vede k vytváření menšího množství žaludečních šťáv než červené maso. Skvělé jsou i ryby – pečené nebo vařené. Pokud jste vegetariánka, nejlepší alternativou živočišných bílkovin jsou fazole, mimochodem také velice bohaté na vlákninu.

První pomoc: jak žáhu uhasit? 

Pokud jste udělala nějakou dietní chybu a žáha o sobě dává vědět, nezoufejte. K úlevě od nepříjemných pocitů můžete využít některého z přírodních pomocníků. Bez porady s lékařem nebo lékárníkem si raději nekupujte volně prodejné léky na pálení žáhy, ne všechny jsou totiž vhodné pro nastávající maminky. „Léky by měly být předepisovány uvážlivě se zohledněním možných rizik pro plod. Nejčastěji užíváme preparáty s obsahem alginátu, který na sliznici žaludku a jícnu vytvoří mechanickou viskózní bariéru, a brání tak kontaktu kyselých šťáv se sliznicí jícnu. 

Tyto přípravky jsou v těhotenství bezpečné, jelikož se nevstřebávají do krevního oběhu. Jsou dostupné ve formě žvýkacích tablet či sirupu a užívají se několikrát denně po jídle,“ podotýká lékařka. Nemusíte se tedy nikterak obávat, že byste miminku nějak ublížila. Pokud vás žáha pálí příliš často a intenzivně, pro jistotu se poraďte s lékařem. „Pálení žáhy může velkou měrou snižovat kvalitu života matky, a tím negativně ovlivnit plod, proto by příznaky neměly být v žádném případě podceňovány,“ doplňuje nastávající maminka MUDr. Kateřina Halatková.

Ve vážnějších případech, kdy má například těhotná problémy s příjmem potravy, je možné užívat léky na předpis, které potlačují tvorbu žaludečních kyselin. U většiny nastávajících maminek v očekávání ale potíže nebývají takto závažné a odezní společně s narozením miminka. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Praktické rady, jídlo, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Naše tipy, Zdraví žen, Potraviny, žaludek, Relaxační hudba, Zakopaný pes, Kateřina Halatková, Jasná volba, Hladovění, Šťáva, Nepravidelné stravování, Přírodní pomocník, Těžký předmět, Dobrý nápad, Nepříjemný pocit, Svislá poloha, Žaludeční kyselina, Žaludeční šťáva, Zdraví na Heureka.cz

Video