Maminka.czRozhovor

Párový terapeut: Když se nepovede vztah zlepšit, pomáhám lidi i citlivě rozvést

Jana Potužníková 2.  6.  2021
Pavel Rataj je párový terapeut, který nemá rád klišé a je odpůrcem stereotypního přístupu ke vztahům a genderovým otázkám. V červnovém čísle časopisu Maminka, které je plné odborníků, se tématu vztahů věnuje dopodrobna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obsah červnového vydání časopisu Maminka jsme tentokrát svěřili do rukou guru všemožných oborů. Oslovili jsme odborníky na gynekologii, porodnictví nebo třeba módu. Přečtěte si část rozhovoru s párovým terapeutem Pavlem Ratajem, který si vzal pod svá křídla rubriku vztahy.

Podcast s psychologem: Jak nebýt „jen” rodiči, když se narodí dítě

V dobrém smyslu slova jste z těch, kteří svou prací žijí. Co vás ke vztahům vůbec přivedlo?

Dlouhá cesta sebepoznání a sebeuvědomění. Začínal jsem na střední na stavárně a někdy kolem druháku se něco změnilo. Začal jsem hledat, hodně číst a probudila se ve mně hluboká touha po poznání věcí. Začal jsem dokonce meditovat a pořád hledal svou cestu. Když jsem například četl Alberta Schweitzera, říkal jsem si, že budu právník, budu bojovat za ty, kteří to potřebují… Měl jsem v sobě spoustu idealismu!

A tohle moje já chtělo hledat pravdu. Když práva nevyšla, začal jsem na sociálně právní akademii v Prachaticích, kde jsem potkal skvělé lidi… Sociology, psychology. A na škole přišla nabídka na první výcvik do krizového centra, abych pak už ve dvaceti zakládal „vlastní“ nové krizové a kontaktní centrum zaměřené na pomoc závislým. Ruku v ruce s tím jsem pak vystudoval na vysoké jednooborovou sociální práci i psychologii, a postupně se dostal od práce s dětmi k rodinné terapii… Pak přišla nabídka jít pracovat do rodinné poradny, a teprve tam jsem zjistil, že úplně nejvíc mě baví práce s páry.

To je dlouhá cesta!

Ale úplně přirozená. Flow, kterým jsem se nechal nést a jen naslouchal vnitřnímu hlasu. A těžím z každého kroku, který jsem na ní udělal. Vždyť už i ta stavárna  to je stavění, rekonstrukce, pilíře, nosné zdi, pojiva, vše má svoji technologickou časovost, nic neuspěcháte… a i to se týká párové terapie.

Všechno plynulo úplně přirozeně a správně, ta cesta byla správná a vnitřně velmi bohatá. Proto jsem ani nikdy moc nepotřeboval cestovat „ven“, nepotřeboval jsem objevovat daleké světy, ale vždycky jsem potřeboval sledovat ta vnitřní dobrodružství…

Proto zřejmě patříte k nejaktivnějším párovým terapeutům u nás! Jen během pandemie jste rozjel velké množství on-line programů, přednášek, webinářů...Také vím, že párovou terapii propojujete s dalšími obory, nedávno třeba s advokáty....

To byla důležitá spolupráce. Protože na mě se obracejí páry v krizi  a já musím počítat i s tím, že když se jim nepovede vztah zlepšit, bude zásadní i to, aby se citlivě rozvedli. Proto jsem přivítal spolupráci s Unií rodinných advokátů a pro skupiny těchto osvícených advokátů udělal přednášky o emocích, vztahovosti, krizích, vztahové dynamice či konfliktech a jak s klienty citlivě pracovat… Jsou skvělí.

Pavel Rataj

  •  je vztahový psycholog, párový terapeut, víceprezident asociace manželských a rodinných poradců ČR
  • pedagog, lektor a autor projektu Cesty partnerství
  • nemá rád klišé, je odpůrcem stereotypního přístupu ke vztahům, genderovým otázkám
  • i když vám odpovídá na zdánlivě banální otázku, nikdy nedostanete banální odpověď
  • je zásadně otevřený, miluje diskuse i hledání nových souvislostí a párovou terapii dokáže uchopit tak, že vás baví 

Celý rozhovor s Pavlem Ratajem a spoustou dalších odborníků si přečtěte v červnovém vydání časopisu Maminka. Můžete ho zakoupit ve vaší oblíbené trafice nebo on-line na ikiosek.cz nebo na rohlik.cz

Guru je guru: V novém čísle časopisu Maminka se o své tipy dělí odborníci
Témata: Časopis Maminka, Rozhovor, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Alberta, pandemie, Časopis, Maminka, Vztah, Tera, Pavel Rataj, Rekonstrukce, Terapeut, RUB, Prachatice, Klišé, Terapie, Flow, Červnové číslo, Téra, Česká republika, Červnové vydání