Maminka.czPorod

Partner nechce být u porodu? Vezměte si tam maminku!

Martina Machová 11.  12.  2014
Během porodu mé vnučky mi proběhl před očima celý můj život; moje „maličká holčička“ je teď máma! Život je zázrak, nesmím se nechat připravit ani o jeden den, který tu ještě budu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Paní Jarmile bylo nedávno 60 let. Ke svým šestým kulatinám dostala ten nejpůvabnější dárek na světě – krásnou vnučku Dorotku, kterou její dcera porodila dva dny před Jarmilinými narozeninami. Jarmila ale nebyla babičkou čekající „na telefonu“, které dcera zavolá z porodnice a ohlásí radostnou novinu, Jarmila zastoupila u porodu otce, který se zalekl nejen porodu, ale i samotného otcovství a nastávající maminku jednoduše opustil.

Nejsem akční seniorka – naopak!

Nemyslete si, že patřím mezi akční a stále energické seniorky, které jsou stále fit, vše zvládají levou zadní, cestují, pěstují nejrůznější koníčky, klidně ještě prohání mužské – zkrátka mají energie, nápadů a rad na rozdávání. Ne, taková seniorka rozhodně nejsem! Vždycky jsem bývala spíše domácí typ.

Ráda vařím, peču, šiju, pletu, baví mě domácí práce a víkendy i dovolenou trávím na chatě. Své dospělé dceři nemluvím do života, respektují její zralost a spoléhám na to, že jsem ji dobře vychovala. Výjimku, a to velkou, jsem udělala pouze v době, kdy byla dcera těhotná…

Jestli chceš, abych zůstal, jdi na potrat!

Dcera plánovaně otěhotněla a na miminko se velmi těšila. Na dítě už měla věk i vybudované zázemí – vše se zdálo ideální. Jenže ze dne na den bylo vše jinak; dcera byla na uprostřed třetího měsíce, když otec dítěte (i když se mi ho tak vůbec nechce nazvat) dceři oznámil, že se na otcovskou roli necítí, a buď půjde dcera na potrat, nebo od ní odejde.

Když se mi zoufalá dcera svěřila, byla nakloněná tomu, že půjde na potrat. Nevím, kde se to ve mně vzalo, krev se mi doslova vařila v žilách a já vyhrkla: „To nemyslíš vážně, že by si dítě obětovala vztahu s takovým darebákem! To má být člověk, o kterého se chceš v těžkých chvílích opřít? Vždyť myslí jen na sebe, na své pohodlí! Jestli dítě opravdu nechceš, tak prosím, ale jestli se k němu po tom, co ti řekl, vrátíš, zničíš si život!“ Dcera se urazila a odešla, jenže už druhý den mi volala, že jsem měla pravdu, že o všem celou noc přemýšlela, a že se s přítelem rozchází a dítě si nechá.

Babička na předporodním kurzu

Aby toho nebylo málo, bylo těhotenství dcery z počátku rizikové, myslím, že se na tom podepsal i stres, kterým dcera procházela. Samozřejmě jsem jí pomáhala, jak se dalo a dcera se nakonec vrátila na poslední dva měsíce do práce.

Měsíc před porodem mě moje holčička zaskočila prosbou: „Mami, já se bojím, prosím, buď se mnou při porodu.“ No, co vám mám povídat, bála jsem se také, ale čím byl porod blíž, a dcera nervóznější, tím víc ve mně rostla síla a jistota, že vše zvládneme. Chodila jsem s dcerou (na její žádost) i na předporodní kurz, četla knížky, hledala na internetu, zkrátka jsem se na vše zodpovědně připravovala.

Úžasný „babinec“ na sále

Den „D“ byl satisfakcí za všechny těžkosti, kterými dcera prošla. Byl poklidný sobotní večer, dceři začaly slabší, avšak pravidelné bolesti, odtekla plodová voda, a tak jsme jely taxíkem do porodnice. Na skoro prázdném oddělení nás uvítala úžasná doktorka a dvě sestry, všechny tři dámy v mém věku. Všechny tři chápavé a velmi laskavé – prostě přátelský „babinec“.

Maličká Dorotka byla během 2 hodin od příjezdu na světě. Dcera rodila „moderně“, v podřepu, a já byla naprosto ohromená, jak krásný a přirozený okamžik může porod být – za nás vše chodívalo úplně jinak. Musím říct, že jsem se chvíli bála, jak budu snášet dceřiny porodní bolesti, ale nakonec nebyl naprosto čas, nad něčím takovým přemýšlet.

Všechno šlo ráz na ráz a já dostala k narozeninám ten nejkrásnější dárek. Vlastně dárky dva – Dorotku a překrásný a nesmírně silný zážitek, který mi pomůže stárnout v míru, s láskou a bez jakékoliv hořkosti stáří. Život je obrovský dar a já jsem moc vděčná, že jsem si to mohla naplno uvědomit. Mým holkám moc přeji, aby jim osud do života v pravý čas přivedl skvělého manžela a úžasného tátu! Zaslouží si to.

Témata: Porod, Vaše příběhy, partner, Dareba, Dorotka, Pór, Nejkrásnější dárek, Obrovský dar, BÝT U PORODU, Byt, Pár, Věž, Silný zážitek, Par