Maminka.czPorod

Partner u porodu: Nejintimnější okamžik, nebo recept na průšvih?

V dnešní době je téměř automaticky předpokládáno, že by muž měl být u porodu. Považuje se to za projev lásky vůči jeho ženě a někdy téměř za povinnost. Zároveň však mnoho odborníků, v čele s Michelem Odentem, varuje před přítomností mužů v tomto velice intimním ženském poli. Zkušená dula, Lilia Khousnoutdinova v rámci projektu Cesta Extáze radí ženám, jak se ve svých pocitech zorientovat a svobodně si zvolit tu nejlepší cestu pro sebe.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První otázkou je: Jestli ano a proč?

Jít k porodu by muž měl pouze tehdy, pokud tam on chce být a zároveň pokud ho tam žena chce také. V žádném případě by muž neměl chodit k porodu z povinnosti a “proti své vůli”, stejně tak by ho tam neměla žena trpět, “protože se to tak dělá” a “protože je to dobré/správné”. Dejte si prostor a zeptejte se: Chce tam doopravdy být? Chce ona, aby tam byl? A dovolte si odpovědět pravdivě. U porodu si stejně nejde na nic hrát.

Video: Novorozenec se "dere" na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu

Na začátku jsem byla přesvědčená, že není nad to porodit “společně”, a je pravda, že můj vlastní porod byl úžasným prožitkem právě díky přítomnosti (jen) mého muže. Zároveň jsem ale byla svědkem mnoha situací, kde právě přítomnost partnera byla hlavní brzdou při porodu. Každý případ je naprosto individuální. Důležité je poznat, co je dobré zrovna pro vás,“ sdílí své zkušenosti z mnohaleté praxe Lilia Khousnoutdinova, která sbírala zkušenosti u takových kapacit, jako jsou Michel Odent či Elena Tonetti.

Témata: Porod, partner, Novorozené dítě, Porodní přání, Celý tým, Recept, Pár, Řeč, Par, Londýn, Přítomnost otce, Důvěra, Oka, Výcvik, Porodní asistentka, Nadace, Madonin, Michel, Intimita, Milenec, Dillí, Relaxační hudba, Michel Odent, Ina May Gaskin, Orgasmický porod