Maminka.czZdraví

Pátá a šestá nemoc: Už je znáte?

Že jste o nich ještě neslyšeli? Nebo nemáte jasnou představu, jak dětská infekční onemocnění označovaná pouze řadovou číslovkou probíhají? Řeč je o takzvané páté a šesté dětské nemoci. Jaké mají příznaky, kdy jsou nebezpečné, co způsobují a kdy vyrazit k lékaři? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obě nemoci jsou vysoce nakažlivé a přenášejí se vzduchem. A obě také postihují především malé děti. Příznaky vypadají obdobně, takže pokud jste v tomto směru naprostý laik, jenom těžko dokážete určit, zda jde o pátou, nebo šestou nemoc. V obou případech se totiž objevuje vyrážka. Konečnou diagnózu tedy určí teprve lékař. Proti těmto infekčním nemocem se nedá očkovat, ale v případě, že je dítě už jednou dostane, se vůči nim pak stane imunním.

VIDEO: Teplota u dětí: Jak ji správně změřit a kdy je čas volat lékaře?

Pátá nemoc (erythema infectiosum)

„Naše Klárka dostala v pěti letech vyrážku, která se objevila ve velkých skvrnách a měla červenofialovou barvu. Měla ji na zadečku, nohou a rukou a trošku ji svědila. Po týdnu pak vybledla,“ vypráví třiatřicetiletá Helga z Kladna. Pátá nemoc postihuje většinou děti starší dvou let (častěji ty školního věku a více dívky), ale dostat ji může klidně i dospělý, který ji jako malý neprodělal.

Nemoc způsobuje parvovirus B19 a k nákaze dochází obyčejně během jara a zimy. Nejvýraznějším projevem je motýlovité zarudnutí v okolí nosu a na tvářích, děti vypadají jako "zfackované", oblast kolem úst je kontrastně bledá. Slunce, teplo, cvičení a stres mohou vyrážku aktivovat. Malý pacient může mít horečku, ale obvykle bývá bez teplot.

Inkubační doba je jeden až tři týdny a dítko, které je nemocné, bude nakažlivé zhruba týden před vypuknutím nemoci. V okamžiku, kdy jsou příznaky přítomné, už naopak nakažlivé není. U části dětí způsobí onemocnění necharakteristickou chřipku a anemii (pokles počtu červených krvinek), nebo dokonce bolest kloubů.

Ta se ale častěji vyskytuje u dospělých žen. Poměrně obvyklé je, že se nemoc připlíží nepozorovaně, bez znatelných příznaků  nicméně i tyto děti mohou být infekční.

V některých případech se může vyskytnout otok mízních uzlin, červené oči, bolest v krku či průjem. Pátá nemoc je nebezpečná pro těhotné ženy, jimž hrozí vážné poškození až odumření plodu. Dále jsou ohroženi lidé se sníženou imunitou a lidé s chronickou chudokrevností. Nemoc odezní sama i bez náročné léčby.

V případě, že má vaše zlatíčko horečku, podávejte paralen; pokud vyrážka svědí, pak použijte i léky proti svědění a bolestem kloubů. Důležité je také hodně pít. A vyzkoušet můžete rovněž chladivé zábaly.

Pátá nemoc může vyděsit. Jak ji poznáte?

Šestá nemoc (roseola infantum)

„V deseti měsících dostal Adam zničehonic vysokou teplotu. Nic jiného mu nebylo, jen teploty trvaly asi čtyři dny. Dokonce nebyl ani nevrlý či ukňouraný, ale ta teplota mě dost trápila, zejména když ani po dvou dnech snižování paralenem neklesala. Proto jsme zašli k paní doktorce, která nám řekla, že jde pravděpodobně o šestou nemoc neboli dětskou růžovku. Za pár dní se pak objevila růžová vyrážka. Adam ji měl po celém těle, na trupu, hrudníku, nožičkách a na zádech. Naštěstí nesvědila. Poté, co se objevila vyrážka, teplota už nestoupala a za jeden den bylo po ní. Pak zmizela i vyrážka,“ popisuje dvaatřicetiletá Jindra z Prahy.

Přestože toto infekční onemocnění postihuje především starší kojence a batolata (nejčastěji ve věku 624 měsíců), objevit se může i u starších dětí. Stejně jako pátá nemoc se i šestá nemoc přenáší vzdušnou cestou, ovšem nákazu způsobuje herpetický virus HHV-6.

Víte, co znamená, když se řekne první až sedmá dětská nemoc?

Jde o velmi časté onemocnění, týká se asi 30 % malých dětí. Inkubační doba kolísá od pěti do patnácti dnů a častěji se vyskytuje na jaře. Onemocnění začne vysokou teplotou (kolem 40 °C), která trvá tři až pět dnů.

Může se vyskytnout také lehký zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových mízních uzlin. Po několika dnech se objeví na těle drobně skvrnitá růžová vyrážka, která se šíří na krk, trup, břicho a končetiny. Někdy trvá jenom pár hodin a zmizí do dvou až tří dnů bez následků.

Stejně jako u páté nemoci i zde se používají především léky na snížení teploty a podávání dostatečného množství tekutin. Jestliže však má váš kojenec takto vysokou horečku, není dobré příliš dlouho vyčkávat.

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Jak říká pediatrička MUDr. Alexandra Vidnerová, i jiná závažná onemocnění se mohou projevovat takto, tedy právě horečkou. Může jít například o infekci močových cest s eventuálním zánětem ledvin, zánětem středouší s možnou komplikací vnitřního ucha, zánětem mozkových blan atd.

„Mají-li tedy kojenci vysokou horečku, vždycky navštivte vašeho dětského lékaře, aby provedl patřičná vyšetření a mohl nasadit správnou léčbu nebo včas odeslal dítě do nemocnice,“ dodává lékařka. Vysoká teplota je navíc nebezpečná, protože hrozí febrilní křeče.


Pátá a šestá nemoc: praktické rady

  • V případě, že jste těhotná a vaše dítě onemocní pátou nemocí, měla byste se vyvarovat kontaktu s ním.
  • Když má potomek horečku, nechoďte s ním ven a izolujte jej od ostatních.
  • Na horečku pomáhají studené obklady, které vyměňujte po deseti minutách každé dvě hodiny.
  • Citronovou silici nařeďte panenským rostlinným olejem a potírejte dítěti záda, hrudník a chodidla  aspoň 3x denně.
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Miminko, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Šestá nemoc, Onemocnění, Mírné zduření, Nemo, Celé tělo, Vyrážka, Školní věk, Dětská nemoc, Febrilní křeč, Dostatečné množství, Dětský lékař, Alexandra Vidnerová, Vnitřní ucho, Paralen, Zarděnky, Zdraví na Heureka.cz