Maminka.czZdraví

Pátá nemoc může vyděsit. Jak ji poznáte?

Barbora Neubergerová 8.  3.  2024
Může připomínat běžnou virózu doprovázenou zvýšenou únavou a bolestí kloubů, ale také může pěkně vylekat, to když se demonstruje červenofialovými skvrnami na kůži. Řeč je o páté dětské nemoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pátá dětská nemoc patří mezi dětská infekční onemocnění a postihuje zejména předškoláky a nejmladší školáky, její projevy jsou různé a různě dramatické. Nejčastěji se vyskytuje u dětí v zimě a na jaře. „Původcem nemoci je parvovirus B19 a v dětských kolektivech se nemoc přenáší kapénkovou infekcí. Inkubační doba je jeden až dva týdny a koncem této doby je dítě nejvíce infekční,“ vysvětluje MUDr. Markéta Geleneky z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

VIDEO: Podcast Maminka: Antibiotika a děti

Parvovirus vstupuje do organismu dýchacími cestami, odtud prochází do krve, šíří se i do kostní dřeně, kloubů a kůže. „V kostní dřeni způsobuje krátkodobé snížení krvetvorby, u zdravých dětí ale tento útlum neznamená žádné vážné zdravotní potíže,“ říká lékařka.

Nejčastější projevy onemocnění

  • Vyrážka, nejprve kolem nosu s přesahem na tváře, její ohraničení má tvar rozevřených motýlích křídel.

  • Vznik červených, tmavě červených až červenofialových skvrn na kůži, nejvýraznější jsou na zevní straně končetin a zadečku, na břiše a zádech je vyrážky méně a je méně výrazná. Vyrážka přetrvává přibližně sedm až deset dní, pak bledne a ustupuje.

  • Zvýšená teplota.

  • Zvětšené uzliny.

  • Bolest kloubů.

  • Únava.

  • Infekce může proběhnout i skrytě nebo jako lehké onemocnění s vyrážkou.

Víte, co znamená, když se řekne první až sedmá dětská nemoc?

Jak se nemoc léčí?

„Vzhledem k tomu, že jde o virovou infekci, tak léčba spočívá v mírnění příznaků nemoci a klidu na lůžku. To znamená, že se dítěti podávají léky proti teplotě a bolesti s obsahem látek paracetamol či ibuprofen v odpovídající dávce. Aby nedošlo k dalšímu šíření, je vhodné nemocné dítě izolovat,“ vysvětluje lékařka a dodává: „Pátá dětská nemoc patří mezi onemocnění, která zanechávají dlouhodobou imunitu – tedy je proděláme jen jednou za život.“

Pozor u těhotných!

Parvovirus B19 má schopnost procházet krevní cestou přes placentu k plodu. Tento typ přenosu je velmi nebezpečný a může způsobit vážné poškození až úmrtí plodu v děloze. Nezpůsobuje ale vrozené vývojové vady. Anémii, která u plodu může vzniknout, je možno korigovat nitroděložní transfúzí krve. Riziko, že dojde k poškození plodu, je 5 až 10 %. Vyšší je, jestliže infekce nastala v druhém trimestru gravidity. Pokud to jde, je vhodné se v těhotenství vyhýbat nemocným dětem s jakýmkoliv infekčním exantémovým onemocněním.

Paralen, nebo brufen? Dětská lékařka radí, co je lepší dávat nemocnému dítěti a na co si dát pozor
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Nemoc, onemocnění, kůže, praha, Nemocné dítě, Skvrna, Pat, Spalničky, Dýchací cesta, Jak, Vážné poškození, Borelióza, Dřeň, Nejmladší škola, Pátá nemoc, Meningitida, Nemocnice na Bulovce, Zvýšená teplota, Kostní dřeň, Infekce, Dětská nemoc, Zdraví na Heureka.cz