Maminka.czDěti a jídlo

Mohou děti jíst houby? Ano, ale spíše jen v polévce než samostatně

Malé děti houby sice příliš rády nejedí, zato milují houbaření – úžasný lov hnědých kloboučků. Za úspěšný „lov“ je totiž dospělí neobvykle upřímně chválí, to děti poznají. Zatímco si rodiče pochutnávají na smaženici či obalovaných bedlách, děti většinou taková jídla odmítají. Máme je nutit? Jsou lesní houby pro dětský organismus přínosem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také neznáte malé dítě, které by milovalo aromaticky výraznou slizovitou nahnědlou hmotu s cibulkou a vajíčky? Zato znáte spoustu dětí preparujících z houbové bramboračky každičký kousek houbovité tkáně? Většinu hub děti prostě nemusí, možná tak nějak intuitivně cítí, že k houbám musí dozrát a dorůst.

Nutriční hodnoty: Hodně vody, vláknina a vůně

Houby jsou zhruba z 80–90 % tvořeny vodou, což je velmi dobře patrné při sušení hub. Všechny ostatní složky jsou značně proměnlivé, odvíjí se nejen od druhu houby, ale také od stanoviště, kde houba roste. Houby obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a také esenciální aminokyseliny, avšak pouze v malém množství, proto je jejich obsah nutričně vcelku nevýznamný.

Nicméně houby potěší zažívací trakt slušným množstvím vlákniny, která je živnou půdou pro růst probiotických bakterií. „Houbová“ vláknina je vzhledem k přítomnosti polysacharidu chitinu ve větším množství poněkud hůře stravitelná, zvláště pro děti. Naneštěstí pro malé strávníky jsou i přítomné bílkoviny hůře stravitelné.

Některé houby se užívají v tradiční lidové medicíně, mnohých jejích poznatků se pak chopila i medicína moderní. V poslední době jsou například značně populární tzv. imunoglukany obsažené v hlívě. Možná že vědce časem tímto způsobem překvapí i nějaké „obyčejnější“ druhy hub. Bohužel houby mají i jednu značnou nectnost; vstřebávají některé zdraví nebezpečné látky (rtuť, olovo, kadmium).

Houby by měly být v dětském jídelníčku spíše kořením než základní surovinou

Kdy mohou děti jíst houby?

Asi jste již pochopili, že pokud dětem houby odepřete, „houby“ se stane. Houby jsou chuťovka, zpestření jídelníčku, koření i schopné šidítko chuťových buněk lačnících po masové chuti. Pokud si jimi dítko nacpe bříško při sobotním obědě, může se stát několik věcí: Bude mu těžko a může mít trávicí problémy a po houbách k večeři se špatně usíná i dospělému.

U citlivých dětí s alergickou zátěží mohou některé houby vyvolat alergickou reakci. Ano, i houby patří mezi potencionální alergeny a často se podílejí i na kombinovaných alergiích.

Navíc u hub, jež nasbíráte v lese, existuje vždy potencionální riziko otravy. A čím je dítě mladší, tím fatálnější může mít otrava následky. Možná i proto se většina výživových odborníků shoduje na tom, že houby rozhodně nepatří na talíř batolat a budeme-li velmi důslední, tak ani předškoláků. I když těm už jistě neublíží několik kousků hub v bramboračce nebo houbami ovoněné rizoto.

"Houby mají spoustu prospěšných látek, ale když si vezmete, v jakém množství je jíme, tak jsou naprosto zanedbatelné. Houby jsou spíše zpestřením jídelníčku než něco výživného nebo prospěšného, vyloučíme-li například houby šitake a třeba hlívy," vysvětlovala specialistka na výživu Margit Slimáková v rozhovoru pro Supermámy.cz, kde si můžete přečíst článek Smaženici dětem nedávejte. V polévce houby nevadí.

"Houby mají spoustu prospěšných látek, ale když si vezmete, v jakém množství je jíme, tak jsou naprosto zanedbatelné. Houby jsou spíše zpestřením jídelníčku než něco výživného nebo prospěšného, vyloučíme-li například houby šitake a třeba hlívy," vysvětluje specialistka na výživu Margit Slimáková.

Více na https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-materstvi-vyziva-deti/486604/smazenici-detem-nedavejte-v-polevce-houby-nevadi.html?utm_source=supermamy.maminka.cz&utm_medium=copy

Co byste měli vědět před konzumací hub

  1. Malé děti by nikdy neměly dostat houby jako hlavní chod, zvláště smažené! Přidaný tuk (i v podobě smetany) a vejce velmi ztěžují trávení hub.
  2. Houbový pokrm neservírujte před spaním, a to ani dospělým.
  3. Houbová jídla by děti neměly zapíjet mlékem ani perlivými nápoji. Zhoršuje se tak jejich stravitelnost.
  4. Pokud již na přidání hub do dětského jídla trváte, doporučují se z počátku spíše houby pěstované (žampion, hlíva).
  5. Pokrmy z hub dětem neohřívejte, servírujte je výhradně čerstvé, alespoň 20 minut tepelně upravované!
  6. Trocha přidaného kmínu podporuje trávení.

Houby při kojení

Houby při kojení v malém množství nevadí. Když si dáte polévku, ve které jsou houby, určitě to vliv na miminko nebude mít. S mírou byste měla konzumovat smažené houby, které mohou malá bříška opravdu zatížit. U novorozenců a velmi malých miminek si je však raději odepřete. Každé dítě je  jinak citlivé.

Houby patří k alergenům a navíc mohou nadýmat, takže mohou u malých miminek způsobit bolesti bříška. Pokud zjistíte, že vaše dítě na houby nemělo žádnou reakci, můžete si je bez problémů dopřávat.

Houbová omáčka pro děti

Budete potřebovat: 250 g čerstvých hub, 1 zakysanou smetanu, 25 g hladké mouky, nové koření, bobkový list, drcený kmín, sůl, ocet

Postup: Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na plátky. Poté vložte do hrnce s osolenou vodou, přidejte koření. Jakmile houby změknou, přilijte zakysanou smetanu a na závěr omáčku zahusťte hladkou moukou.

Žampionová polévka pro děti

Potřebujete: 300 g očištěných a nakrájených žampiónů, 2 brambory, 500 ml zeleninového vývaru, sůl, kmín, 1 kelímek smetany, kružinky

Postup: Nakrájené žampióny a brambory zalijeme vývarem a necháme vařit. Jakmile jsou měkké, polévku rozmixujeme, dochutíme a podle potřeby osolíme. Přilijeme smetanu a promícháme. Na pánvičce si osmažíme krutony nebo je upečeme v troubě. Do polévky můžete pro lepší stravitelnost přidat trošku kmínu.

VIDEO: Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka

Témata: Děti, Předškolák, Výživa a stravování, Batole, Školák, Děti a jídlo, Video recept, Sam, houby, rizoto, Chuťovka, Trakt, Šéfkuchař, Bříško, Margit Slimáková, Výživa dětí, Kmín, Polévka, Smaženice, Olovo, Pól, Koření, Šidítko, Hlíva, Zpestření

Video