Maminka.czNovorozenec

Péče o kůži novorozence

Kateřina Černá 4.  2.  2011
Poté, co si přinesete miminko z porodnice, si ho budete chtít naplno užívat a ne běhat po lékárnách a shánět potřebnou kosmetiku. Co si tedy předem připravit k péči o dětskou pokožku, než se miminko narodí? Odpověď je překvapivě jednoduchá – téměř nic.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kůže novorozence je hodně citlivá a má víceméně seberegulující funkci. Přehnanou hygienou a nadměrným užíváním kosmetiky můžete tedy napáchat více škody než užitku. Pokud kojíte, část kosmetiky můžete nahradit mateřským mlékem. Tím se doporučuje například čistit záhyby, kam se snadno dostane nečistota nebo se ho může troška přidat do koupele.

Obecně k samotnému koupání zdravého novorozence žádnou kosmetiku nepotřebujete. Pozor si dejte hlavně na to, aby bylo v místnosti dostatečně vytopeno a dítě se Vám při svlékání a oblékání nenachladilo. Zatímco české učebnice doporučují teplotu vody okolo 36 – 37 stupňů, na západě dopřávají miminkům minimálně o stupeň teplejší koupel. Do vody můžete přidávat malé množství jemné kojenecké koupelové emulze, ale není to potřeba, většinou stačí obyčejná voda.

Dítě nemusíte koupat každý den, poměrně to vysušuje kůži. Na druhou stranu koupání představuje v mnohých rodinách pravidelný večerní rituál, který miminku napomáhá vytvořit si režim dne a noci. Záleží proto jen na Vás, jakou frekvenci koupání zvolíte. Doporučuje se volit v rozmezí jedenkrát týdně po každý den. Méně časté nebo naopak ještě frekventovanější koupání by bylo na škodu. Ve dnech, kdy se dítě nekoupe, je potřeba vyčistit mu záhyby, kde se udržují nečistoty. K tomu Vám může posloužit vata namočená v mateřském mléce nebo v dětském olejíčku.

Po koupání dítě pořádně osušte, ovšem ne třením, ale pouhým přikládáním ručníku. Ten by neměl být pro nejmenší děti froté, ale lépe bavlněný. Dejte si pozor na pečlivé vytření prostoru mezi faldíky a v různých záhybech. Pokud miminko nemá suchou pokožku, není třeba jej celé mazat.

Čtěte také: 5x o dětské pokožce

Vždy si vyberte, zda budete používat krém nebo olejíček, a ten pak nanášejte na potřebná místa. Ručník, stejně jako ostatní oblečení pro miminko, perte pouze v pracím prášku, který je určen speciálně pro ty nejmenší. Na aviváž bývá často alergie a kůži zbytečně dráždí, proto ji pro novorozence a kojence nedoporučují. Pečlivě čtěte složení pracích prášků, i do některých, které jsou určeny dětem, se dává právě zmíněná aviváž.

Nápor pro dětskou pokožku představují pleny. Některým dětem dělají lépe látkové, jiné naopak reagují příznivěji na ty jednorázové. Na začátku tedy zkuste ty, kterým fandíte Vy sama a podle kožní reakce dítka se pak můžete rozhodnout, zda u nich zůstanete nebo ne. Proto bych Vám nedoporučovala ještě před porodem nakoupit velké množství plen, ať už jakýchkoliv. Kupte si na začátek pár látkových, ty užijete vždy, i když budete dítěti dávat na zadeček jednorázové. Pokud jste fanda jednorázových plen, také je kupujte z rozmyslem. Raději jedno balení a pokud budou vyhovovat, tak dokoupit.

Při každé výměně pleny je potřeba očistit zadeček od veškerých nečistot, vždy směrem zepředu dozadu. Preventivně by se měl dětem mazat zadeček proti opruzeninám. Takovou mastičku seženete v každé lékárně či drogérii a každému vyhovuje jiná značka. Vlhčené ubrousky by měly být vždy neparfémované a neměly by se užívat při každém přebalování.

Pokud máte tu možnost, tak dítěti zadeček po kakání opláchněte pod tekoucí vodou. Variantou je také utření namočenou žínkou nebo látkovou plenou. Některé děti reagují na všechny vlhčené ubrousky zarudnutím pokožky, pak je dobré utírat je pouze namočenou žínkou. Na cestách to lze řešit tak, že se vezme čistá plena nebo žínka a do pet lahve trocha vody.

Nyní v zimě nezapomínejte dítěti mazat obličej krémem, než vyjdete ven. Jinak by mohlo mít kůži na tvářičkách popraskanou a červenou.

Kosmetika pro miminka by měla být neparfémovaná a nejlépe zakoupena v lékárně. V případě, že zkoušíte nové prostředky, doporučuji testovat je postupně po jednom a vždy čekat, zda se neobjeví u dítěte alergická reakce.

Čtěte také: 5x o dětské pokožce

Témata: Děti, Novorozenec, Praktické rady, Obyčejná voda, Pec, Péče, Tvářička