Maminka.czČasopis Maminka

Péče o prsy i mléko

Ivana Ašenbrenerová 31.  7.  2009
Péče o prsy i mléko
Přestože je kojení ta nejpřirozenější věc na světě, je nutné při něm zachovávat i určitá hygienická pravidla, na která bohužel hodně maminek zapomíná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novopečená maminka by měla dbát po porodu samozřejmě na celkovou hygienu, ovšem prsy pro ni budou pro dalších několik měsíců velice důležité (a pro její miminko). Kojící ženy by si měly především pořídit vhodné bavlněné podprsenky v odpovídající velikosti. Rozhodně nestačí jen jedna, je dobré, když budete mít aspoň tři, abyste si je mohla co nejčastěji vyměňovat. Po kojení totiž vždy zůstane pár kapek mateřského mléka na bradavce, a i když používáte sací vložky, které se do podprsenky vkládají, můžete látku ušpinit. A kojící maminka by přeci neměla být „šmudlinka“. Prsní vložky vyměňujte rozhodně po každém kojení, a pokud máte přebytek mléka, které vytéká i po kojení, klidně je vyměňujte častěji. Určitě tím nic nezkazíte.

Jak pečovat o bradavky

Podle laktační poradkyně Lucie Markové se v podstatě není třeba o zdravé prsy při kojení starat (zdravé prsy = prsy bez kvasinkové infekce). „Není třeba je nijak dezinfikovat ani často omývat. Pouze je zapotřebí dodržovat osobní hygienu, to znamená, jednou denně si dopřát sprchu a před každým kojením si umýt ruce, zvláště před odstříkáváním mateřského mléka,“ radí Lucie Marková. Pokud jste někde, kde není možné si ruce umýt vodou, použijte alespoň vlhčené ubrousky, ideálně ty, které používáte na dětský zadeček. Názory na to, zda bradavku před kojením mýt převařenou vodou, se různí i mezi odborníky. Někteří tvrdí, že je to nutné, protože se v řasách na kůži dvorce mohou uchytit plísně (a to zejména v létě), které mají zejména ve vlhkém prostředí možnost se šířit.

Lucie Marková však říká, že to není zapotřebí, na kůži dvorce jsou totiž tzv. Montgomeryho žlázky, které produkují sekret s mírně dezinfekčním efektem. Ten dvorce zvláčňuje v těhotenství a při kojení. Záleží tedy na vás - pokud máte pocit nečistoty, klidně si prsy umyjte - rozhodně ale nepoužívejte mýdlo a dezinfekční prostředky. Prsy udržujte v suchu, pokud se hodně potíte, vyměňujte vložky do podprsenky častěji.

Odstříkané mléko

Zde platí, že pokud máte nadbytek mléka (nebo musíte mléko odstříkat z jiných důvodů, například dítě špatně saje nebo musíte být do dítěte oddělena, můžete mléko odstříkat různými způsoby a skladovat a sbírat v ledničce 24 hodin. Během této doby byste je měla použít. Pokud chcete mléko zamrazit, tak zmražené vydrží v mrazničce tři měsíce. „Doporučuji maminkám, aby zamrazovaly raději menší množství mléka, protože pokud ho jednou rozmrazíte, už ho musíte zpracovat, znova se zamrazit nedá!“ Je lepší rozmrazovat mléko při pokojové teplotě, ne v mikrovlnce.

Při odstříkávání opět platí, že byste měla mít naprosto čistě umyté ruce. Stejně tak byste měla mít všechny potřebné nádobky vysterilizované - kojeneckou láhev (nejlépe skleněnou), misky, nádobky a podobně. Nemáte-li sterilizátor, použijte klasický hrnec určený jen k tomuto účelu. Hygienu dodržujte zvláště při odstříkávání rukou. Náklady na sterilizátor jsou možná vyšší, než je cena hrnce, ale je mnohem vhodnější a rychlejší než vyváření v hrnci. Ideální jsou elektrické sterilizátory nebo sterilizátory do mikrovlnné trouby. Kromě lahviček v nich můžete sterilizovat savičky, dudlíky a další.


Maminčin odborník Lucie Marková, DiS. diplomovaná porodní asistentka a laktační poradkyně, on-line poradna na www.maternity-care.cz

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mléko, Dětský zadeček, On-line poradna, Péče, Pec

Video